Τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας δείχνουν ότι η εγχώρια παραγωγή καλαμποκιού που χρησιμοποιείται για ζωοτροφές αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μαζί με άλλα παγκόσμια ζητήματα, έχει προκαλέσει στα ύψη τις τιμές των τροφίμων. Η κατάσταση έχει επικεντρωθεί εκ νέου στην επισιτιστική ασφάλεια, ειδικά για χώρες όπως η Ιαπωνία που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές.
Οι αγρότες σε ένα μέρος της βόρειας Ιαπωνίας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα παράγοντας τις δικές τους ζωοτροφές για τα ζώα, αντί να βασίζονται σε αποστολές από το εξωτερικό. Το εγχώριο καλαμπόκι αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του κόστους και επίσης να εξασφαλίσει μια σταθερή και αξιόπιστη προμήθεια.
Ειδική δίαιτα για χοίρους
Τους τελευταίους μήνες, τα γουρούνια στη φάρμα Shiwahime Swaine στην νομαρχία Miyagi, στη βόρεια Ιαπωνία, κατανάλωσαν μια διατροφή που αποτελείται κυρίως από καλαμπόκι και ρύζι. Ό,τι τρώνε καλλιεργείται στην Ιαπωνία.
Ο αγρότης Ishikawa Teruyoshi σχεδιάζει να διαθέσει 1.000 από τα γουρούνια του προς πώληση και θα διαφημίσει το γεγονός ότι "μεγαλώθηκαν μόνο με οικιακές ζωοτροφές". Είναι ένα σημείο πώλησης που σηματοδοτεί επίσης μια αλλαγή στις μεθόδους.
Σε όλη την Ιαπωνία, περίπου το 80 τοις εκατό των ζωοτροφών εισάγεται. Οι τιμές είναι τώρα 50 τοις εκατό υψηλότερες από ό,τι πριν από δύο χρόνια.
Ο Ishikawa λέει ότι το ετήσιο κόστος των ζωοτροφών στη φάρμα του αυξήθηκε κατά περίπου 40 εκατομμύρια γιεν, ή περίπου 300.000 δολάρια ΗΠΑ, σε μόλις δύο χρόνια.
Όσον αφορά τη συνολική διατροφική αυτάρκεια, η Ιαπωνία παράγει μόλις το 38 τοις εκατό των θερμίδων που καταναλώνει ο πληθυσμός της, το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της Ομάδας των Επτά.
Ο Ishikawa λέει ότι το αυξανόμενο κόστος και οι ανησυχίες για την προμήθεια τον ώθησαν να κάνει μια αλλαγή. "Το ποσοστό επισιτιστικής αυτάρκειας της Ιαπωνίας είναι πολύ χαμηλό. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στην εγχώρια παραγωγή, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών καλαμποκιού, και των κτηνοτρόφων όπως εγώ."
Το καλαμπόκι είναι καλλιέργεια λιγότερο έντασης εργασίας
Το καλαμπόκι για τα γουρούνια του Ishikawa προέρχεται από μια γειτονική πόλη, τη Wakuya. Οι αγρότες εκεί συγκέντρωσαν την πρώτη σοδειά μόλις πέρυσι. Οι υπάλληλοι της πόλης τους είχαν ενθαρρύνει να στραφούν στο καλαμπόκι γιατί όχι μόνο είχε γίνει πιο ακριβό, αλλά απαιτεί λιγότερη δουλειά από το ρύζι.
Όπως συμβαίνει στις περισσότερες αγροτικές περιοχές της Ιαπωνίας, ο αριθμός των ανθρώπων που είναι διαθέσιμοι για γεωργική εργασία μειώνεται λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και οι αγρότες συχνά αισθάνονται καταπονημένοι.
Ο υπάλληλος της πόλης Fujisaki Koji εξηγεί ότι "το ρύζι είναι η βασική καλλιέργεια για την πόλη, αλλά απαιτεί πολλή δουλειά από τους αγρότες. Η παραγωγή καλαμποκιού είναι λιγότερο εντάσεως εργασίας, γι' αυτό αποφασίσαμε να το εισαγάγουμε".
Τέσσερα διαχειριστικά όργανα επέβλεψαν το πρώτο έτος παραγωγής καλαμποκιού, συγκομίζοντας συνολικά 80 τόνους.
Οι αγρότες που άλλαξαν από ρύζι στο καλαμπόκι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν εξοπλισμό που είχαν ήδη και έλαβαν δωρεάν τεχνικές συμβουλές από ειδικούς στη γεωργία.
Ο αριθμός των ωρών εργασίας που απαιτούνται για την παραγωγή καλαμποκιού είναι περίπου το ένα ένατο αυτών που απαιτούνται για το ρύζι. Οι αγρότες στο Wakuya ελπίζουν ότι η φετινή σοδειά θα αποφέρει περισσότερο καλαμπόκι καλύτερης ποιότητας.
Ο Oikawa Tatsuya, ένας από τους εμπλεκόμενους αγρότες, σημειώνει ότι ενώ οι κρατικές επιδοτήσεις το καθιστούν χρήσιμο τώρα, μακροπρόθεσμα, το καλαμπόκι έχει τη δυνατότητα να είναι κερδοφόρο. Αναμένει επίσης ότι οι μίσχοι και άλλα μέρη των φυτών θα θρέψουν το έδαφος.
Η Oikawa υποστηρίζει τη μετατόπιση της εγχώριας καλλιέργειας: "Νομίζω ότι θα ήταν ιδανικό για τους Ιάπωνες αγρότες να παράγουν καλαμπόκι για ζωοτροφές για κατοικίδια ζώα".
Αποτελεσματική χρήση της γεωργικής γης
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Tohoku Ishii Keiichi είναι παγκόσμιος ειδικός στη γεωργία. Λέει ότι η καλλιέργεια καλαμποκιού για ζωοτροφές είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αυξηθεί η αυτάρκεια της Ιαπωνίας. Επισημαίνει ότι στην Ιαπωνία, η γεωργική γη είναι περιορισμένη και συχνά στενή σε σχήμα.
Σε κατά κεφαλήν βάση, η Ιαπωνία έχει πολύ μικρή ποσότητα γεωργικής γης σε σύγκριση με άλλες χώρες της G7. Ο Ishii λέει ότι αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί η γη όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Λέει ότι η καλλιέργεια καλαμποκιού για ζωοτροφές θα μπορούσε να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για την προστασία της εθνικής επισιτιστικής ασφάλειας.
«Τρία πράγματα θα είναι σημαντικά για τη διατήρηση της εγχώριας παραγωγής καλαμποκιού, αντί να βασιζόμαστε ξανά στις εισαγόμενες ζωοτροφές», λέει. "Το ένα είναι το ενδιαφέρον των καταναλωτών για το χοιρινό, το βόειο κρέας και το κοτόπουλο που τρέφονται εγχώρια. Δεύτερον, μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω κρατική υποστήριξη και τρίτον, οι αγρότες πρέπει να βελτιώσουν την ποιότητα και τις αποδόσεις."
Με στόχο την αυτάρκεια
Υπάρχουν πολλά γαλακτοκομεία στο Wakuya και οι αξιωματούχοι της πόλης ελπίζουν ότι οι αγελάδες μπορεί επίσης να μπορούν να επιβιώσουν με τοπικά καλαμπόκι. Η κοπριά των ζώων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λίπανση του εδάφους που χρησιμοποιείται για καλλιέργειες, προσθέτοντας έναν κύκλο αυτάρκειας.
Τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας δείχνουν ότι η εγχώρια παραγωγή καλαμποκιού που χρησιμοποιείται για ζωοτροφές αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Το 2021 συγκομίστηκαν περίπου 8.000 τόνοι, τετραπλάσια από την ποσότητα που παρήχθη πριν από επτά χρόνια. Οι αξιωματούχοι θεωρούν κάθε στάχυ τοπικά παραγόμενου καλαμποκιού ως ένα βήμα προς την καλύτερη εθνική επισιτιστική ασφάλεια.