Σε εναλλακτικές επιλογές, φαίνεται ότι στράφηκαν επιχειρήσεις και καταναλωτές το 2022 με την αγοραστική συμπεριφορά να χαρακτηρίζεται από σχετική επιθετικότητα.
Οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις, σε συνδυασμό με την γεωπολιτική αβεβαιότητα και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επηρέασαν την αγροτική παραγωγή του 2022, δυσχεραίνοντας περαιτέρω την ικανοποίηση της ζήτησης στα αγροτικά προϊόντα.
Η διαφοροποίηση στην καταναλωτική συμπεριφορά αποτυπώνεται στις αναζητήσεις, που πραγματοποιήθηκαν το 2022 στην πλατφόρμα Wikifarmer, που συνδέει απευθείας αγρότες με επιχειρήσεις προσφέροντας καινοτόμες λύσεις για τους αγρότες και τους παραγωγούς.
Τα έλαια βρίσκονται στην κορυφή της λίστας του Wikifarmer μέσα από εκατομμύρια αναζητήσεις. Το Ηλιέλαιο έρχεται στην πρώτη θέση, με το Ελαιόλαδο να ακολουθεί με μικρή διαφορά. Η έλλειψη διαθεσιμότητας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής κατέστησε το ηλιέλαιο ακόμα πιο πολύτιμο προϊόν.
Η αυξημένη αναζήτηση σε ελαιόλαδο επιβεβαιώνει πως αποτελεί ένα αγαπημένο προϊόν της μεσογειακής διατροφής. Η πλατφόρμα μάλιστα προσφέρει ποικιλία ελαιολάδου από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, γνωστές για την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Παράλληλα, η έλλειψη αποθέματος σε ηλιέλαιο, γέννησε την ανάγκη στους αγοραστές για εύρεση εναλλακτικών επιλογών.
Στην 3η θέση ακολουθούν αναζητήσεις για τομάτες, ενώ τα μήλα βρίσκονται στην 4η. Τα τελευταία χρόνια τα προϊόντα αυτά παραμένουν ψηλά στις αναζητήσεις, καθώς η πλατφόρμα Wikifarmer διαθέτει πληθώρα προσφοράς από παραγωγούς της Μεσογείου σε ποιοτικά φρούτα και λαχανικά. Ταυτόχρονα, παρατηρείται γενικότερη μεταστροφή των καταναλωτών προς τα υγιεινά και φρέσκα τρόφιμα στον απόηχο της πανδημίας.
Παράλληλα, οι συνεχείς ανατιμήσεις έχουν οδηγήσει τις επιχειρήσεις στην εξασφάλιση των αποθεμάτων τους σε φρούτα και λαχανικά μέσω σταθερών συνεργασιών.
Στις επόμενες θέσεις της δεκάδας των αναζητήσεων βρίσκονται το πυρηνέλαιο και το αραβοσιτέλαιο, (εναλλακτικές των ελαίων), καθώς και το μέλι, αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής με ευεργετικές ιδιότητες.
Την 8η θέση καταλαμβάνουν οι γαρίδες, για στις οποίες υπάρχει αυξημένη ζήτηση από τον τουριστικό κλάδο και τον χώρο της εστίασης, αλλά και από τα νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή εκτιμάται πως η κατανάλωση τρόφιμων από υδάτινα οικοσυστήματα θα έχει διπλασιαστεί έως το 2050.
Η φέτα έρχεται στην 9η θέση, με τις αναζητήσεις να προέρχονται κυρίως από τις χώρες της Μεσογείου.
Αν και η αγοραστική συμπεριφορά παρέμεινε ψύχραιμη μέχρι τα μέσα του 2022, η αυξημένη ζήτηση σε συσκευασμένα προϊόντα όπως οι φακές, που έρχονται στην 10η θέση, υποδεικνύει πως υπήρξε μία τάση διασφάλισης αποθεμάτων από μερίδα καταναλωτών και επιχειρήσεων.
Αναμενόμενες ήταν και οι αλλαγές, που παρατηρήθηκαν και στην αγοραστική συμπεριφορά των αγροτών, όπως επιβεβαιώνεται από το Wikifarmer και τους συνεργάτες του. Οι παραγωγοί εμφανίζονται πιο προνοητικοί, αγοράζουν νωρίτερα και στοχεύουν στη συνεχή βελτίωση και τη βιωσιμότητα.
Οι ίδιοι φαίνεται ότι δίνουν έμφαση σε νέα προϊόντα και τεχνολογίες που αυξάνουν την απόδοση και την ποιότητα των καλλιεργειών τους, κομμάτι στο οποίο επενδύει και η βιβλιοθήκη του Wikifarmer. Μέσω χιλιάδων δωρεάν οδηγών καλλιέργειας και άρθρων για τις βέλτιστες γεωργικές πρακτικές, η βιβλιοθήκη επενδύει στην ενδυνάμωση των αγροτών σε όλο τον κόσμο μέσω της γνώσης, σε μία περίοδο που τους είναι απαραίτητη.