Ζάχαρη: «Ραβασάκια» στους αγρότες στέλνει η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας
Ζάχαρη: «Ραβασάκια» στους αγρότες στέλνει η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας

«Ραβασάκια» έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν τευτλοπαραγωγοί όλης της χώρας από την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας (σ.σ. πρώην Τράπεζα Σερρών) αναφορικά με την ποσότητα ζάχαρης που είχαν παραδώσει το 2017.

Συγκεκριμένα, εκείνη την περίοδο λόγω της ρευστής κατάστασης στην οποία βρισκόταν η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, αδυνατούσε να πληρώσει τους 3.000 αγρότες για τη παραγωγή τους.

Έτσι το 2018 μεσολάβησε η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, είχε αποστείλει επιστολή προς την διοίκηση της ΕΒΖ, μέσω της οποίας δήλωνε και επίσημα την πρόθεση και διάθεσή της να συνδράμει στην αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών. Όπερ και εγένετο μιας και πλήρωσε τους παραγωγούς για τη σοδειά του 2017, και ταυτόχρονα δέσμευσε ποσότητα ζάχαρης από την ΕΒΖ, ίσης αξίας με τις πληρωμές τους.

Στη συνέχεια οι παραγωγοί «ξεχρεώθηκαν» με την καταβολή ενός δανείου προς αυτούς από την εν λόγω Τράπεζα, ενώ αναγκάστηκαν να ανοίξουν και συνεταιριστική ημερίδα εκεί, βάζοντας έτσι ένα τέλος στο πρόβλημα που είχε ανακύψει.

Όμως όπως αποδεικνύεται όχι μόνο δεν είναι ξεχρεωμένα τα δάνεια που έχουν λάβει αλλά οι παραγωγοί φαίνονται χρεωμένοι, πέντε χρόνια μετά.

Παρόλο τις οχλήσεις που έχουν κάνει σε υπουργούς, όπως προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, που είναι γνώστης του θέματος, στον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση και προς τον υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, αλλά και μέσω email προς την αρμόδια τράπεζα, δεν έχουν λάβει κάποια απάντηση όλα αυτά τα χρόνια.

Όπως δήλωσαν στο Agrocapital οι τευτλοπαραγωγοί «τελικά δεν έχουν καμία αξία οι διαβεβαιώσεις των Υπουργών της κυβέρνησης προς τους αγρότες. Περιμένουμε τη συνέχεια».

Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που προκύπτουν αρνητικές εξελίξεις στο θέμα αυτό. Το 2021 η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών απέστειλε ειδοποιήσεις σε παραγωγούς ζητώντας τους να καταβάλλουν το 20% από τα χρήματα που έλαβαν για την πληρωμή της παραγωγής τους, για το 2017.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις