Ο Γενικός Διευθυντής του FAO QU Dongyu απευθύνεται σε εκδήλωση στη Βιέννη ενόψει της επιστροφής των σπόρων στη Γη
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) πραγματοποίησαν εκδήλωση στη Βιέννη σήμερα για να σηματοδοτήσουν την επικείμενη επιστροφή στη Γη των σπόρων που στάλθηκαν στο διάστημα πριν από τέσσερις μήνες.
Το πρωτοποριακό πείραμα στοχεύει στην ανάπτυξη νέων καλλιεργειών που μπορούν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και να συμβάλουν στην ενίσχυση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός εκτιμάται ότι θα φτάσει σχεδόν τα 10 δισεκατομμύρια έως το 2050, υπάρχει σαφής ανάγκη για καινοτόμες λύσεις μέσω της επιστήμης και της τεχνολογίας που στοχεύουν στην παραγωγή περισσότερων τροφίμων, καθώς και καλλιεργειών που είναι πιο ανθεκτικές και μεθόδων καλλιέργειας πιο βιώσιμων.
Οι σπόροι από τα εργαστήρια του IAEA και του FAO που ανήκουν στις ποικιλίες Arabidopsis και Sorghum ταξίδεψαν με ένα μη επανδρωμένο λεωφορείο φορτίου από το Wallops Flight Facility της NASA στο διάστημα στις 7 Νοεμβρίου 2022. Ενώ βρίσκονταν στο διάστημα, εκτέθηκαν στις επικρατούσες συνθήκες - ένα πολύπλοκο μείγμα κοσμικής ακτινοβολία, μικροβαρύτητα και ακραίες θερμοκρασίες — εντός και εκτός του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).
Μετά την επιστροφή τους, η οποία αναμένεται να συμβεί στις αρχές Απριλίου, επιστήμονες στο Κοινό Κέντρο Πυρηνικών Τεχνικών Τροφίμων και Γεωργίας FAO/IAEA σχεδιάζουν να καλλιεργήσουν τους σπόρους και να τους εξετάσουν για χρήσιμα χαρακτηριστικά για την καλύτερη κατανόηση των μεταλλάξεων που προκαλούνται από το διάστημα και τον εντοπισμό νέων ποικιλιών .
Στη συνάντηση στη Βιέννη, η οποία είχε ως στόχο να ενημερώσει τους μαθητές, τους εταίρους και το κοινό σχετικά με τη διαστημική επιστήμη και τις πυρηνικές τεχνικές στην εκτροφή φυτών, διεξήχθησαν εναρκτήριες δηλώσεις από τον Γενικό Διευθυντή του FAO QU Dongyu και τον Γενικό Διευθυντή του ΔΟΑΕ Rafael Mariano Grossi, καθώς και παρεμβάσεις από Η αστροναύτης της NASA Kayla Barron, η οποία συζήτησε την εμπειρία της από τη δουλειά και τη διεξαγωγή πειραμάτων στον ISS.
«Είμαι πολύ περήφανος για τη συνεργασία μας με τον ΔΟΑΕ, που αποδίδει καρπούς τόσο στη Γη για χρόνια, όσο και τώρα με σπόρους που ταξίδεψαν στο διάστημα», είπε ο Γενικός Διευθυντής του FAO στη συγκέντρωση στη Βιέννη. «Αισθάνομαι δέος για την ανθεκτικότητα της φύσης και ενθουσιάζομαι με τα ατελείωτα οφέλη που μπορεί να φέρει η εξερεύνηση του διαστήματος για να μεταμορφώσει τα συστήματα αγροδιατροφής μας ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά, πιο περιεκτικά, πιο ανθεκτικά και πιο βιώσιμα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Qu, ο οποίος είναι ένας εκπαιδευμένος κτηνοτρόφος φυτών.
«Αυτή είναι η επιστήμη που θα μπορούσε να έχει πραγματικό αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον, βοηθώντας μας να καλλιεργήσουμε ισχυρότερες καλλιέργειες και να ταΐσουμε περισσότερους ανθρώπους», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ. «Οι επιστήμονες του ΔΟΑΕ και του FAO μπορεί να έχουν ήδη μεταλλάξει σπόρους εδώ και 60 χρόνια και να έχουν δημιουργήσει χιλιάδες ισχυρότερες καλλιέργειες για να τις χρησιμοποιήσει ο κόσμος, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που πειραματιζόμαστε με ένα τόσο συναρπαστικό πεδίο όπως η αστροβιολογία», είπε ο Γκρόσι.
Κοσμικό Πείραμα
Ενώ παρόμοια πειράματα έχουν πραγματοποιηθεί από το 1946, αυτή είναι η πρώτη φορά που ο ΔΟΑΕ και ο FAO διεξάγουν γονιδιωματικές και βιολογικές αναλύσεις σε σπόρους που αποστέλλονται στο διάστημα μετά από περίπου 60 χρόνια εμπειρίας στην πρόκληση μεταλλάξεων φυτών.
Οι σπόροι που ταξίδεψαν στο διάστημα ανήκουν σε δύο είδη φυτών: το Arabidopsis, ένα είδος κάρδαμου που έχει μελετηθεί εκτενώς από φυτοβοτανολόγους και γενετιστές. και το Σόργο, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των κεχριών και είναι ένας σπόρος ανθεκτικός στην ξηρασία και στη θερμότητα που καλλιεργείται σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες για τροφή.
Μόλις αναπτυχθεί, μια σειρά αναλύσεων θα βοηθήσει να κατανοήσουμε εάν η κοσμική ακτινοβολία και οι σκληρές διαστημικές συνθήκες μπορούν να οδηγήσουν σε πιο ανθεκτικές καλλιέργειες ενόψει των ολοένα και πιο δύσκολων συνθηκών ανάπτυξης στη Γη.
Πηγή: reliefweb.int