Για να ευνοηθεί η ευζωία των μοσχαριών μετά τη γέννησή τους, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ, EFSA) συνέστησε σήμερα με επιστημονική γνωμοδότησή της να μην απομονώνονται σε ατομικά χωρίσματα και να παραμένουν σε επαφή με τη μητέρα τους για τουλάχιστον μία ημέρα.
Καθώς η ΕΕ ετοιμάζεται να αναθεωρήσει τη νομοθεσία της για την ευζωία των ζώων το δεύτερο εξάμηνο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την EFSA να «παράσχει μια ανεξάρτητη γνωμοδότηση για την ευζωία των μοσχαριών» και να αξιολογήσει τους κινδύνους στους οποίους τα ζώα αυτά είναι εκτεθειμένα στις κτηνοτροφικές μονάδες. Στη γνωμοδότησή τους, οι επιστήμονες αναφέρουν πως τα μοσχάρια που έχουν «περιορισμένη επαφή» με τη μητέρα τους (από την οποία απομακρύνονται συχνά αμέσως μετά τον τοκετό) «πάσχουν συχνά από στρες, απομόνωση και ανικανότητα να θηλάσουν».
«Τα νεαρά ζώα πρέπει να παραμένουν με τη μητέρα τους τουλάχιστον μία ημέρα, αν και συνιστάται να έχουν μια πιο μακροχρόνια επαφή» για να ευνοηθεί η ευζωία του μοσχαριού και της αγελάδας, συμβουλεύουν.
Στη συνέχεια προτείνουν να τοποθετούνται τα νεαρά ζώα σε μικρές ομάδες δύο ως επτά μοσχαριών, ενώ «πρέπει να αποφεύγεται η χρήση ατομικών χωρισμάτων».
Η παραμονή των μοσχαριών σε ατομικά χωρίσματα είναι «μια πρακτική που εφαρμόζεται στις περισσότερες περιπτώσεις» μέχρι τουλάχιστον την όγδοη εβδομάδα της ζωής τους, αναφέρει εκφράζοντας τη λύπη της γι' αυτό η ένωση για την υπεράσπιση των ζώων κτηνοτροφίας CIWF. Αυτή η πρακτική υιοθετήθηκε για να αποφεύγεται η μετάδοση ασθενειών μεταξύ των μοσχαριών και κάνει τα νεαρά ζώα «να υποφέρουν πολύ», σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.
Εξάλλου τα μοσχάρια «έχουν ανάγκη ένα χώρο επαρκή για να αναπαύονται, να παίζουν» και πρέπει να έχουν μια άνετη αχυροστρωμνή, σύμφωνα με την EFSA, η οποία προτείνει μια επιφάνεια περίπου 20 τετραγωνικών μέτρων ανά μοσχάρι.
Δύο εβδομάδες μετά τη γέννησή τους, συνιστάται επίσης να αυξάνεται σταδιακά η ποσότητα των ινών στη διατροφή τους, χάρη σε τρόφιμα όπως ο σανός, με περίπου ένα κιλό την ημέρα, «ώστε να ευνοείται ο μηρυκασμός και να καλύπτονται οι ανάγκες τους σε σίδηρο». Τα ζώα αυτά έχουν συχνά «μια ελλιπή διατροφή ώστε το κρέας τους να είναι λευκό», εξηγεί η CWIF.
Η μη κυβερνητική οργάνωση επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως αυτές οι νέες συστάσεις «στέλνουν ένα ισχυρό σήμα» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα κράτη μέλη.
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία έχει ήδη δημοσιεύσει γνωμοδοτήσεις για την ευζωία των χοίρων, των κοτόπουλων και των ωοτόκων ορνίθων, καθώς και για τις συνθήκες μεταφοράς των ζώων κτηνοτροφίας.
«Οι επιστήμονές μας οριστικοποιούν επίσης τις εργασίες αξιολόγησης που αφορούν την ευζωία των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων, των παπιών, των χηνών και των ορτυκιών», ανέφερε ακόμη.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις