Στα όρια της χρεωκοπίας παραγωγοί της Άρτας

Σε τραγική πλέον κατάσταση βρίσκονται οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών της Άρτας καθώς το προϊόν απαξιώνεται και οι ίδιοι βρίσκονται στα όρια της χρεωκοπίας. Τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Άρτας, το οποίο αποφάσισε να παρέμβει με μεγάλη χρονική καθυστέρηση.Τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία στη συζήτηση αυτή κατατέθηκαν από τον αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στους λόγους που συνέβαλαν στην απαξίωση του πρωτογενούς τομέα.

Λόγοι στους οποίους περιλαμβάνονται η εγκατάλειψη επί σειρά ετών των αγροτών από την κεντρική εξουσία, η επιδοματική πολιτική, η αδρανοποίηση των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών. Ο κ. Ψαθάς αναφερόμενος στο θέμα της φετινής διάθεσης των εσπεριδοειδών, επεσήμανε ότι υπήρξαν προβλήματα για όλους τους Έλληνες παραγωγούς, με παραδοσιακές αγορές της Ανατολικής Ευρώπης εξαιτίας παραγόντων που αφορούσαν την κατάσταση σε ορισμένες χώρες.

Επιπλέον, κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο επικράτησαν και στην Άρτα καιρικές συνθήκες που δεν ευνόησαν την ποιοτική παραγωγή. Τέλος, αναφέρθηκε στο υπόμνημα που έχει αποστείλει από τις 16 Δεκεμβρίου 2013 προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Θανάση Τσαυτάρη, με προτάσεις της Π.Ε. Άρτας για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

«Η ενδυνάμωση του πρωτογενή τομέα θα πρέπει να γίνει ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την περιοχή μας, προκειμένου να βγει από την κρίση και να έχει την ανάπτυξη που αξίζουν οι συμπολίτες μας. Καθοριστικό στοιχείο αποτελεί η δυνατότητα σύνταξης και εφαρμογής του δικού της Επιχειρησιακού Προγράμματος από την κάθε αιρετή Περιφέρεια, ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου, έτσι ώστε αυτό να αποτελεί κτήμα της κάθε περιοχής που έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά», επεσήμανε ο κ. Ψαθάς.

ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ενδεικτικά της κατάστασης που βιώνουν οι καλλιεργητές της Άρτας είναι τα επίσημα στοιχεία που διαθέτει η Περιφερειακή Ενότητα. Όπως προκύπτει λοιπόν η φετινή παραγωγή σε πορτοκάλια εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 120.000 τόνους, ήτοι 80.000 τόνοι (Μέρλιν και Ναβελίνα) και 40.000 τόνοι (Κοινά και Σαλουστιάνα). Η περσινή παραγωγή ήταν 40.000 τόνοι (Μέρλιν και Ναβελίνα) και 25.000 (Κοινά και Σαλουστιάνα )

Οι εξαγωγές φέτος σε απόλυτα νούμερα κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, αλλά σε ποσοστά είναι πολύ χαμηλότερες γιατί έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας τα οποία αποστέλλονται και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουμε:

Πέρυσι μέχρι 31-01-2013 είχαν εξαχθεί 23.000 τόνοι (Μέρλιν και Ναβελίνα) και 2.500 τόνοι Σαλουστιάνα
Φέτος την ίδια περίοδο έχουν εξαχθεί 20.000 τόνοι (Ναβελίνα και Μέρλιν) και μικρές ποσότητες Σαλουστιάνα.
Συνολικά όμως με φθορές καρπόπτωσης και κατανάλωση στην εσωτερική αγορά που υπολογίζονται σε 10.000 τόνους υπολείπεται εσοδεία σχεδόν 50.000 τόνων ( Μέρλιν και Ναβελίνα ) που ακόμη απομένει στα δέντρα.

Η πορεία της χυμοποίησης είναι σχεδόν ίδια με την περσινή δηλαδή πολύ χαμηλή. Συγκεκριμένα 300 τόνοι οδηγήθηκαν πέρυσι στη χυμοποίηση και 250 τόνοι φέτος.

Στα μανταρίνια η προβλεπόμενη φέτος παραγωγή είναι 25.000 τόνοι, ενώ πέρυσι ήταν 13.000 τόνοι .Προωθήθηκαν προς εξαγωγή 12.000 τόνοι έναντι 7.000 τόνων πέρυσι, στην εσωτερική αγορά διατέθηκαν 6000 τόνοι και 5000 τόνοι αντιστοιχούν σε φθορές και αυτοκατανάλωση.

Υπολείπονται 2.000 τόνοι που παραμένουν στα δέντρα, είναι κακής ποιότητας και στο μεγαλύτερο ποσοστό θα συμπεριληφθούν στις φθορές .

 

πηγη:vdella.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις