Η Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών του USDA (ERS) εκτιμά ότι 21 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι σιταριού απεστάλησαν από τα λιμάνια των ΗΠΑ το 2022, συνολικού ύψους 8,49 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι ποταμοί Mississippi και Columbia-Snake βοηθούν στην ώθηση σιτηρών με φορτηγίδα στις εξαγωγικές εγκαταστάσεις στον Κόλπο και τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό.
Ωστόσο, η περιοχή μεταξύ αυτών των δύο ποταμών βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον σιδηρόδρομο για τη μεταφορά σιτηρών, με το USDA να διαπιστώνει ότι το 50% έως 60% όλων των εξαγωγών σιταριού από το 2014 έως το 2019 μεταφέρθηκαν στα λιμάνια σιδηροδρομικώς.
Οι μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές για το αμερικανικό σιτάρι το 2022 ήταν το Μεξικό, ακολουθούμενο από τις Φιλιππίνες και την Ιαπωνία.
Ωστόσο, οι μη δασμολογικοί εμπορικοί φραγμοί θα μπορούσαν να ωθήσουν τις Φιλιππίνες και την Ιαπωνία από τις τρεις πρώτες θέσεις, σύμφωνα με την έκθεση Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ (USTR) για το 2023 για τους φραγμούς εξωτερικού εμπορίου.
Η USTR υποχρεούται να επανεξετάζει ετησίως τη «λειτουργία και την αποτελεσματικότητα» της εμπορικής συμφωνίας των ΗΠΑ για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση.
Δείτε τι αποκάλυψε η έκθεση του 2023 για τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού από τις ΗΠΑ.
Η Ιαπωνία εισήγαγε αμερικανικό σιτάρι αξίας 912,38 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022 και αυτή την εβδομάδα, η Ιαπωνία αναζήτησε 78.732 εκατομμύρια τόνους αλεσμένου σίτου στην εβδομαδιαία προσφορά της.
Ωστόσο, η USTR λέει ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν τακτικά το εμπόριο σιταριού της Ιαπωνίας για τη δυνατότητά τους να στρεβλώσουν το εμπόριο ως αποτέλεσμα του συστήματός τους.
Λοιπόν, πώς μοιάζει το εμπορικό τοπίο της Ιαπωνίας;
Η Ιαπωνία απαιτεί να εισάγεται σιτάρι μέσω της Διεύθυνσης Εμπορίου και Επιχειρήσεων Σιτηρών για να εξασφαλίσει τον χαμηλότερο δασμολογικό συντελεστή. Στη συνέχεια, μεταπωλεί το σιτάρι σε ιαπωνικές αλευρόμυλοι σε τιμές σημαντικά υψηλότερες από τις τιμές εισαγωγής μέσω προσαυξήσεων, σύμφωνα με το USDA.
Τα ευρήματα της USTR έρχονται καθώς οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία ολοκλήρωσαν τις εμπορικές συμφωνίες για την αιθανόλη και τα κρίσιμα ορυκτά την περασμένη εβδομάδα.
"Μία εβδομάδα, δύο συμφωνίες. Οι δύο χώρες μας φτιάχνουν ένα καλύτερο μέλλον", δήλωσε ο Rahm Emanuel, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία.
Ωστόσο, το εμπορικό τοπίο στις Φιλιππίνες φαίνεται πολύ διαφορετικό.
Το Υπουργείο Γεωργίας των Φιλιππίνων (DA) χρησιμοποιεί το σύστημα Υγειονομικής-Φυτοϋγειονομικής Εκκαθάρισης Εισαγωγών (SPSIC) για να περιορίσει ορισμένες εισαγωγές ag κατά τις περιόδους αιχμής της συγκομιδής. Μέσω αυτού του συστήματος, η DA απαιτεί από τους εισαγωγείς να λάβουν άδεια εισαγωγής, η οποία είναι ενεργή μόνο για 15 έως 90 ημέρες.
Σύμφωνα με το USTR, η άδεια SPSIC για το σιτάρι δεσμεύεται με λήξη 20 ημερών και μπορεί να δημιουργήσει έναν εμπορικό τοίχο.
«Η διάρκεια ισχύος και η έκδοση φαίνεται να βασίζονται στην πολιτική ευαισθησία των προϊόντων παρά στον υγειονομικό… κίνδυνο», ανέφερε η USTR στην έκθεση.
Λοιπόν, τι σκοπεύει να κάνει η USTR για αυτούς τους μη δασμολογικούς εμπορικούς φραγμούς;
Η κατανόηση του πλήρους εύρους των μη δασμολογικών εμπορικών φραγμών σε χώρες όπως η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες είναι δύσκολη, επειδή δεν υπάρχει τρόπος να ποσοτικοποιηθεί το πρόσθετο κόστος των περιορισμών, σύμφωνα με το USTR.
Ωστόσο, η USTR λέει ότι σκοπεύει να απευθυνθεί σε κάθε χώρα σχετικά με τους περιορισμούς στο εμπόριο σιταριού.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να προτρέπουν την Ιαπωνία να άρει ένα ευρύ φάσμα φραγμών στις εξαγωγές των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των φραγμών στα σύνορα καθώς και άλλων φραγμών για την είσοδο και την επέκταση της παρουσίας των προϊόντων και υπηρεσιών των ΗΠΑ στην ιαπωνική αγορά», ανέφερε η USTR στην κανω ΑΝΑΦΟΡΑ.
Αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσω της επιβολής της Εμπορικής Συμφωνίας ΗΠΑ-Ιαπωνίας (USJTA), η οποία επιτρέπει σε περισσότερο από το 90% των εξαγωγών AG των ΗΠΑ στην Ιαπωνία να είναι αδασμολόγητες ή να λαμβάνουν προτιμησιακή δασμολογική πρόσβαση.
Οι ΗΠΑ και οι Φιλιππίνες πιθανότατα θα διευθετήσουν τις διαφορές τους στο εμπόριο σιταριού μέσω της Συμφωνίας Πλαισίου Εμπορίου και Επενδύσεων (TIFA) που υπεγράφη σε νόμο το 1989.
«Αυτή η Συμφωνία [TIFA] είναι ο πρωταρχικός μηχανισμός για τις συζητήσεις εμπορικών και επενδυτικών θεμάτων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των Φιλιππίνων», ανέφερε η USTR στην έκθεση.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις