Η παγκόσμια εξάπλωση της νόσου του σίτου ανησυχεί τους ερευνητές
Η παγκόσμια εξάπλωση της νόσου του σίτου ανησυχεί τους ερευνητές

Θα μπορούσε η επόμενη πανδημία να χτυπήσει τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων; Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ένα μυκητιακό παθογόνο που απειλεί την παραγωγή σιταριού στη Νότια Αμερική πρόκειται να γίνει παγκόσμια.

Οι επιδημίες του παθογόνου «έκρηξη σιταριού» Magnaporthe oryzae σε μέρη της Αφρικής και της Ασίας προήλθαν από μια μόνο οικογένεια μύκητα που εισήχθη από τη Νότια Αμερική, αναφέρουν ερευνητές στις 11 Απριλίου στο PLoS Biology1. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτή η γενεαλογία θα μπορούσε να χτυπήσει αλλού ή να αναπτύξει ανησυχητικά χαρακτηριστικά όπως η αντοχή στα μυκητοκτόνα και η ικανότητα να επηρεάζει άλλες σημαντικές καλλιέργειες τροφίμων.

«Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια. απειλεί την καλλιέργεια σιταριού σε μερικά από τα φτωχότερα μέρη του κόσμου», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Νικ Τάλμποτ, φυτοπαθολόγος στο εργαστήριο Sainsbury στο Νόργουιτς, στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνέντευξη Τύπου. «Έχει επίσης την ικανότητα να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο».

Παγκόσμια εξάπλωση

Το Magnaporthe oryzae προσβάλλει άγρια ​​και καλλιεργούμενα χόρτα, κυρίως το ρύζι και το σιτάρι. Οι ερευνητές εντόπισαν για πρώτη φορά το παθογόνο στις καλλιέργειες σιταριού της Βραζιλίας τη δεκαετία του 1980. Έκτοτε, ο μύκητας έχει διασχίσει τη Νότια Αμερική, προκαλώντας περιοδικά ξεσπάσματα και περιορίζοντας την καλλιέργεια σιταριού σε ορισμένες περιοχές.

Το 2016, το Μπαγκλαντές κατέγραψε το πρώτο ξέσπασμα έκρηξης σίτου στην Ασία και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι προκλήθηκε από μια γενεαλογία που σχετίζεται με εκείνες που κυκλοφορούν στη Νότια Αμερική. Δύο χρόνια αργότερα, το M. oryzae έφτασε στην Αφρική για πρώτη φορά, χτυπώντας τις καλλιέργειες σιταριού στη Ζάμπια. Αλλά δεν ήταν σαφές εάν το παθογόνο είχε φτάσει από το Μπαγκλαντές ή τη Νότια Αμερική.

Για να εντοπίσουν την προέλευση του παθογόνου, οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερα από 500 δείγματα M. oryzae για 84 γενετικούς δείκτες και ανέλυσαν την αλληλουχία των γονιδιωμάτων 71 από τα δείγματα που απομονώθηκαν. Αυτές από τις επιδημίες της Ζάμπια του 2018 και του Μπαγκλαντές του 2016 ανήκαν σε διακριτούς κλάδους μιας γενεαλογίας έκρηξης σίτου που κυκλοφορούσε στη Νότια Αμερική. Αυτό το συμπέρασμα απηχεί τα αποτελέσματα μιας προεκτυπωμένης μελέτης που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούνιο 2, η οποία ανέλυσε γονιδιώματα από απομονώσεις βλαστών σίτου από την Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική.

Αυτό υποδηλώνει ότι στελέχη έκρηξης σίτου από τη Νότια Αμερική έφτασαν στην Αφρική και την Ασία ανεξάρτητα, λέει ο Hernán Burbano, ένας εξελικτικός γενετιστής στο University College του Λονδίνου, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη. «Δείχνει ότι οι άνθρωποι μετακινούν τον παθογόνο με κάποιο τρόπο», προσθέτει.

«Ήταν μια μεγάλη έκπληξη», λέει ο Bruce McDonald, φυτοπαθολόγος στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETH) στη Ζυρίχη της Ελβετίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Συμφωνεί ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι ο πιο πιθανός ένοχος.

Η εισαγωγή μολυσμένων σπόρων είναι μια πιθανή πηγή των εστιών, λένε οι ερευνητές - το Μπαγκλαντές απέκτησε τεράστιες ποσότητες σπόρων σιταριού από τη Βραζιλία το έτος πριν από την εμφάνιση της έκρηξης σίτου. Αλλά η ακριβής προέλευση είναι ασαφής. Η καταγωγή που εμπλέκεται βρέθηκε στη Βραζιλία, καθώς και στη Βολιβία.

Προσπάθειες εκρίζωσης

Ο Tofazzal Islam, οικολόγος χημικός στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman στο Γκαζιπούρ του Μπαγκλαντές, είπε στην ενημέρωση ότι οι ερευνητές χρησιμοποιούν τώρα τις γονιδιωματικές πληροφορίες για να παρακολουθήσουν την εξάπλωση της έκρηξης σίτου σε όλο το Μπαγκλαντές. Η ομάδα του χρησιμοποιεί επίσης τις γνώσεις που αποκτήθηκαν για να εκτρέφει καλλιέργειες σιταριού ανθεκτικές στη γενεαλογία των παθογόνων πίσω από την επιδημία.

Αλλά η γονιδιωματική ανάλυση υπογραμμίζει επίσης απειλές. Αν και η γενεαλογία που ευθύνεται για το ξέσπασμα παραμένει επιρρεπής σε ορισμένα μυκητοκτόνα, εργαστηριακά πειράματα δείχνουν ότι μπορεί να προκύψει ανθεκτικότητα από αυθόρμητες μεταλλάξεις. Το στέλεχος, το οποίο αναπαράγεται με κλωνοποίηση, θα μπορούσε να αποκτήσει νέα χαρακτηριστικά ζευγαρώνοντας με μια άλλη γενεαλογία του M. oryzae. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το στέλεχος έκρηξη σίτου μπορεί να ζευγαρώσει με ένα στέλεχος M. oryzae που μολύνει τις καλλιέργειες του αφρικανικού κεχριού.

Ο McDonald λέει ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να εξαλειφθεί η έκρηξη σίτου από το Μπαγκλαντές και τη Ζάμπια. Αλλά είναι δύσπιστος ότι η γονιδιωματική επιτήρηση θα κάνει πολλά για να επιβραδύνει την εξάπλωση του μύκητα. Οι παγκόσμιες περικοπές χρηματοδότησης σημαίνουν ότι υπάρχουν λιγότεροι επιστήμονες που αναζητούν και αναφέρουν αναδυόμενες ασθένειες των φυτών, λέει. «Η παγκόσμια επιτήρηση είναι θλιβερά ανεπαρκής για την ανίχνευση νέων εστιών οποιασδήποτε ασθένειας πριν αυτά έχουν ήδη καθιερωθεί».

Πηγή: Nature.com

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις