Οι ρυθμιστικές αρχές στις Βρυξέλλες συζητούν κανόνες που θα οδηγήσουν στο καθεστώς οι φάρμες να αντιμετωπίζονται ως βιομηχανικές εγκαταστάσεις, παρόμοιες με χαλυβουργεία ή χημικά εργοστάσια.
Εάν αυτή η αλλαγή τεθεί σε ισχύ, οι φάρμες θα υποχρεωθούν νομικά να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τα επίπεδα ρύπανσης. Με τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους να επιτευχθούν έως το 2030, οι Βρυξέλλες αναγκάζουν επιτέλους τη γεωργία να γίνει πράσινη.
«Σήμερα, όλοι κατηγορούν τα βοοειδή για την παραγωγή μεθανίου και τη ρύπανση»....». Ωστόσο οι αγρότες εκφράζουν διαφορετική άποψη.
Η τεράστια κλίμακα του μετασχηματισμού που ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη στρατηγική της «Farm to Fork» — μείωση κατά το ήμισυ της ποσότητας φυτοφαρμάκων που εφαρμόζεται έως το 2030, μείωση της χρήσης λιπασμάτων, διπλασιασμός της βιολογικής παραγωγής και επαναχρησιμοποίηση ορισμένων γεωργικών εκτάσεων — θα ήταν αξιοσημείωτη ακόμη και σε λιγότερο επείγουσες περιπτώσεις.
Οι γεωργικές εκπομπές της Ευρώπης μειώθηκαν ελαφρώς τα τελευταία 20 χρόνια
Ιστορικές και προβλεπόμενες εκπομπές με υφιστάμενα μέτρα από τον τομέα της γεωργίας στην ΕΕ-27 (εκατ. τόνοι ισοδύναμου CO2)
Ωστόσο, έρχεται καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ανατρέψει τις παγκόσμιες αγορές τροφίμων και καθώς οι αγρότες αντιμετωπίζουν περικοπή των επιδοτήσεων στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, το πρόγραμμα 55 δισ. ευρώ ετησίως που έχει αναλάβει την επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης από το 1962.
Η ΕΕ υποστηρίζει ότι ο γεωργικός τομέας έχει μεγάλη ανάγκη από περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις. Ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ που εργάζεται για την κλιματική πολιτική το αποκαλεί «το παιδί μας πρόβλημα».
Ο τομέας αντιπροσωπεύει το 11% των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου του μπλοκ - ποσοστό σχεδόν τόσο υψηλό όσο πριν από 20 χρόνια.
Τα οξείδια του αζώτου που περιέχονται στο λίπασμα, καθώς και τα ούρα και τα περιττώματα των ζώων, αποτελούν σημαντικό μέρος του προβλήματος, με υψηλές συγκεντρώσεις αζώτου που ενθαρρύνουν τα χωροκατακτητικά είδη να βάλουν σε άλλα φυτά, οδηγώντας στην απώλεια της βιοποικιλότητας.
Αλλά ο τομέας είναι πολύ δύσκολο να ρυθμιστεί. Οι 9,1 εκατομμύρια εκμεταλλεύσεις της ΕΕ ποικίλλουν ως προς τον τύπο και την κλίμακα, ξεκινώντας από βιομηχανικές επιχειρήσεις με χιλιάδες «κτηνοτροφικές μονάδες» - το μέτρο για τα ζώα εκτροφής - έως μικροκαλλιεργητές με μια χούφτα αμπέλια και μερικές κατσίκες.
Επίσης συνήθως λειτουργεί σε πολύ λεπτά περιθώρια. Υπάρχουν παραγωγοί βιολογικών προϊόντων που επιβιώνουν από το τοπικό εμπόριο και χοιροτρόφοι εκτίθενται σε σκληρό διεθνή ανταγωνισμό, όπου ακόμη και μια μικρή αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών μπορεί να εξαφανίσει τα ετήσια κέρδη.
Το σημείο καμπής για πολλούς αγρότες ήρθε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ακριβώς τη στιγμή που η επιτροπή αποκάλυψε τους στόχους Farm to Fork. Σχεδόν εν μία νυκτί, λέει ένας ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής, «η συζήτηση έχει αλλάξει».
Τώρα, η γεωργική γη της ΕΕ γίνεται νέο πεδίο μάχης για τις πράσινες φιλοδοξίες της. Οι νευρικές κυβερνήσεις περιορίζουν τις προτάσεις της Επιτροπής, υπό την πίεση ενός οργανωμένου, καλά χρηματοδοτούμενου αγροτικού λόμπι με στενούς δεσμούς με πολιτικούς.
Η ολλανδική κυβέρνηση διέκοψε πρόσφατα τις εργασίες για ένα πρόγραμμα για το κλείσιμο των εκμεταλλεύσεων για τη μείωση των εκπομπών υποξειδίου του αζώτου, αφού το νεοφυές Κίνημα Πολιτών Αγροτών (BBB) οδήγησε ένα κύμα οργής ενάντια στα σχέδια για θρίαμβο στις επαρχιακές εκλογές του Μαρτίου.
Τις τελευταίες ημέρες, οι κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας σταμάτησαν προσωρινά τις εισαγωγές σιτηρών, γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος, φρούτων και λαχανικών από την Ουκρανία, αφού οι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν για τα φθηνά εισαγόμενα ουκρανικά τρόφιμα που συμπιέζουν τις τιμές.
Η αυξανόμενη αντίσταση αποτελεί σημαντική πρόκληση για τον στόχο της ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές κατά 55 τοις εκατό έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις της. Εάν οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να φέρουν τους αγρότες, η δέσμευσή τους να μηδενίσει το καθαρό μέχρι το 2050 μπορεί να είναι σε κίνδυνο.
Οι προτάσεις του μπλοκ δεν είναι κατάλληλες για μια «οικονομία εν καιρώ πολέμου», στην οποία οι αγρότες θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να παράγουν, λέει η Christiane Lambert, συμπρόεδρος του ισχυρού συνδικάτου αγροτών της ΕΕ Copa-Cogeca. «Οι άνθρωποι που παίρνουν αποφάσεις για τη γεωργία δεν γνωρίζουν τίποτα γι' αυτό».
Οι αγρότες αντεπιτίθενται
Για πολλούς αγρότες, η αντίθεση στις επερχόμενες αλλαγές είναι θέμα επιβίωσης.
Ο Tom Vandenkendelaere, Βέλγος βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λέει ότι η πίεση στους αγρότες γίνεται αφόρητη: «Είναι ο αριθμός των πολιτικών που τους πλήττουν ταυτόχρονα. Πρέπει να επιβραδύνουμε». Λέει ότι οι αγρότες αισθάνονται προσβλητικοί απλώς επειδή κάνουν τη δουλειά τους από ακτιβιστές που τους κατηγορούν ότι βλάπτουν τον πλανήτη και κατηγορούν την κρεατοφαγία για την κλιματική αλλαγή. «Νιώθουν ότι όλος ο τρόπος ζωής τους δέχεται επίθεση».
Η Boeren op een Kruispunt, μια ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική οργάνωση που προσφέρει συμβουλευτική ψυχικής υγείας σε αγρότες στη Φλάνδρα, στο βόρειο Βέλγιο, ανέφερε αύξηση της ζήτησης κατά 44% το 2022 σε σύγκριση με το 2021, λέει.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Ινστιτούτο Υγείας, οι αγρότες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν από άλλους επαγγελματίες. Όπως είπε η Caroline van der Plas, ηγέτης του BBB, στο ολλανδικό κοινοβούλιο αυτόν τον μήνα: «Οι άνθρωποι που μας παρέχουν το καθημερινό φαγητό . . . απορρίπτονται ως κακοποιοί ζώων, δηλητηριαστές, καταστροφείς του εδάφους και ρυπαίνοντες του περιβάλλοντος».
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ υποστηρίζουν ότι τα μέτρα είναι προς το συμφέρον των αγροτών μακροπρόθεσμα. Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου ανέβασε το κόστος των λιπασμάτων και των χημικών. Δεκαετίες εντατικής γεωργίας έχουν εκπλυθεί θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, επομένως πρέπει να χρησιμοποιηθούν περισσότερα για να επιτευχθεί η ίδια απόδοση.
«Είναι μύθος να λες ή έχεις περισσότερη φύση ή έχεις περισσότερη τροφή», υποστηρίζει ένας αξιωματούχος της ΕΕ. «Οι κύριες θεμελιώδεις απειλές για την επισιτιστική ασφάλεια περιλαμβάνουν την κλιματική αλλαγή και την απώλεια βιοποικιλότητας».
Ο Virginijus Sinkevičius, Επίτροπος Περιβάλλοντος και Αλιείας της ΕΕ, συμφωνεί. «Αυτό που είναι πολύ σημαντικό για μένα είναι να καταλάβω ότι αυτές οι περιβαλλοντικές προτάσεις δεν έρχονται ποτέ σε αντίθεση με το αγρόκτημα. Είναι για [αγροκτήματα] γιατί χωρίς τη φύση η γεωργία δεν είναι δυνατή». «Είναι μια σημαντική αλλαγή για τους αγρότες μας, αλλά αναπόφευκτα θα πρέπει να είναι μέρος της λύσης», προσθέτει. «Ίσως αυτό να μην συμβεί εν μία νυκτί».
Ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ έχει συρρικνωθεί κατά περισσότερο από το ένα τρίτο από το 2005. Ενώ η μέση εκμετάλλευση έγινε μεγαλύτερη, το γεωργικό εισόδημα παρέμεινε σταθερά χαμηλό, περίπου στα 20.000 ευρώ το άτομο.
Ο Bram van Hecke, ο οποίος βοηθά στη φάρμα γαλακτοπαραγωγής της οικογένειάς του κοντά στην Οστάνδη στο Βέλγιο, λέει ότι αυτός και ο πατέρας και τα αδέρφια του αισθάνονται συμπιεσμένοι μεταξύ των περιβαλλοντικών απαιτήσεων των πολιτικών και εκείνων των σούπερ μάρκετ που δεν θέλουν να πληρώσουν γι' αυτό.
«Αν πάτε σε μια τράπεζα λέγοντας ότι θέλω να επενδύσω αλλά το εισόδημά μου θα μειωθεί στο μισό, δεν πρόκειται να σας δώσουν δάνειο», λέει. «Η παραγωγή περισσότερων είναι μια βιώσιμη επιχείρηση, ενώ το να είσαι εξαιρετικά περιβαλλοντικός μπορεί να βλάψει την επιχείρησή σου».
Ο Van Hecke, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της φλαμανδικής ομάδας νέων αγροτών Groene Kring, λέει ότι μια οδηγία της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από άζωτο που απαιτεί από τους αγρότες να χρησιμοποιούν GPS για να καταγράφουν την εξάπλωση λάσπης και να μην εκμεταλλεύονται σε απόσταση 5 μέτρων από το νερό κοστίζει το αγρόκτημά του 10.000-15.000 ευρώ ετησίως .
«Η μέση τιμή γης στη Φλάνδρα είναι 63.000 ευρώ ανά εκτάριο — χάνουμε περίπου 4 εκτάρια από την οδηγία για τα νιτρικά άλατα. Μπορείτε να κάνετε τα μαθηματικά», προσθέτει. «Η κυβέρνηση λέει ότι θα αυξήσουμε το κόστος σας, αλλά δεν υπάρχει όραμα για να βοηθήσουμε στην αύξηση του εισοδήματος».
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, αυτό μπορεί να είναι το ζητούμενο. Οι γεωπόνοι λένε ότι μέρη της Ευρώπης καλλιεργούνται πολύ έντονα. Το 2021, η ΕΕ εξήγαγε γεωργικά προϊόντα αξίας 197 δισ. ευρώ σε χώρες όπως η Κίνα και εισήγαγε 150 δισ. ευρώ, δημιουργώντας πλεόνασμα 47 δισ. ευρώ.
Ο Krijn Poppe, γεωργικός οικονομολόγος στην Ολλανδία, είναι υπέρ μιας επανεξέτασης. «Οι εξαγωγές δεν πρέπει να γίνονται σε βάρος του κλίματος και της φύσης», λέει. «Σε ορισμένες περιοχές, όπως η Ολλανδία και η Φλάνδρα, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της γεωργίας είναι πολύ μεγάλο».
Οι πολίτες σε αυτές τις «πολιτείες πόλεων», όπως τις αποκαλεί, θέλουν επίσης χώρους αναψυχής, φυσικά καταφύγια, καθαρό νερό, στέγαση και μεταφορές.
Η απάντηση, λέει ο Poppe, επιστρέφει σε μια εποχή που οι καταναλωτές πλήρωναν υψηλότερες τιμές για τρόφιμα που εκτρέφονταν λιγότερο. «Τη δεκαετία του 1980, οι Ολλανδοί κατανάλωναν λιγότερη πρωτεΐνη και το 40 τοις εκατό ήταν ζωικής προέλευσης, το 60 τοις εκατό φυτικής προέλευσης. Τώρα τρώμε περισσότερο και η αναλογία [πρωτεΐνη προς φυτό] είναι 60/40».
Ο Poppe λέει ότι ορισμένες φάρμες θα εξαφανιστούν αναπόφευκτα, καθώς πολλές είναι πολύ μικρές για να ανταγωνιστούν. «Ένας οικονομολόγος που εξετάζει τη συνολική ευημερία πιθανότατα δεν θα έβλεπε κανένα πρόβλημα», προσθέτει. «Ένας πολιτικός που θέλει να προστατεύσει τις δουλειές των αγροτών θα έχει πιο αρνητική γνώμη».
Δεν είναι περίεργο που οι ίδιοι οι αγρότες βλέπουν αυτό ως μια υπαρξιακή στιγμή. Ο Franc Bogovič, καλλιεργητής φρούτων και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τη Σλοβενία, λέει ότι το σχέδιο για μείωση κατά 50 τοις εκατό στην εφαρμογή φυτοφαρμάκων έως το 2030 - ένας από τους στόχους που τίθενται σε μια έντονα αμφισβητούμενη οδηγία επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση από τους νομοθέτες της ΕΕ - θα εξαλείψει μεγάλο μέρος της παραγωγής του. «Είμαι σε αυτόν τον τομέα για πολλά χρόνια και ποτέ δεν ένιωσα τόσο μεγάλη αντίρρηση σε μια πολιτική», λέει.
Είναι ιδιαίτερα αναστατωμένος που οι νέοι κανονισμοί ήρθαν μετά από μια τεράστια αναθεώρηση της ΚΓΠ για την ενθάρρυνση της πράσινης παραγωγής που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο. Η ΚΓΠ, η οποία επιδοτεί τους αγρότες, έχει συρρικνωθεί με τα χρόνια και τα χρήματα διοχετεύονται όλο και περισσότερο σε περιβαλλοντικά έργα και παράπλευρες επιχειρήσεις παρά στην παραγωγή τροφίμων. «Προσπαθούν να προχωρήσουν πέρα από τη συμφωνημένη ΚΓΠ, η οποία ξεκίνησε μόλις φέτος», λέει.
«Οι άνθρωποι φοβούνται το μέλλον και το πώς θα συνεχίσουν. Οι άνθρωποι θα βρεθούν σε μεγάλο μπελά αν πρέπει να κόψουν τα αμπέλια τους, τα περιβόλια τους, την παραγωγή κρέατος, που χρηματοδοτήθηκε με δάνεια πριν από πέντε χρόνια. Χρειάζεσαι 20 χρόνια για να πάρεις τα χρήματά σου πίσω».
«Γιατί μας μισούν οι Βρυξέλλες;»
Παρά τις αντιδράσεις, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έχει επιβραδύνει τον ρυθμό χάραξης πολιτικής από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Οι αγρότες ρωτούν: «Γιατί μας μισούν οι Βρυξέλλες;» είπε ο Vandenkendelaere.
Μια θεωρία είναι ότι η von der Leyen χρειάζεται υποστήριξη από το κόμμα των Πρασίνων στον γερμανικό συνασπισμό για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Ένα άλλο είναι ότι πιστεύει ότι η γεωργία —ιδιαίτερα η κτηνοτροφία— βλάπτει τον πλανήτη.
«Η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι η μετάβαση σε έναν ανθεκτικό και βιώσιμο γεωργικό τομέα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία και τις στρατηγικές Farm to Fork και βιοποικιλότητας, είναι θεμελιώδης για την επισιτιστική ασφάλεια», λέει ο εκπρόσωπος της von der Leyen, Eric Mamer, αρνούμενος να επιβεβαιώσει. είτε έτρωγε κόκκινο κρέας είτε γαλακτοκομικά προϊόντα. «Οι προσωπικές διατροφικές επιλογές του προέδρου». . . δεν έχουν καμία επιρροή στις προτάσεις της Επιτροπής», λέει.
Οι Βρυξέλλες έχουν κάνει κάποιες αλλαγές από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, σημειώνει. Έχει επιτρέψει στους αγρότες να φυτεύουν καλλιέργειες ζωοτροφών στο 10 τοις εκατό της γης που πρέπει να μείνει ακαλλιέργητο για να ανακάμψει, προϋπόθεση για να λάβουν επιδοτήσεις. Ανέστειλε επίσης τους κανόνες που απαιτούν την εναλλαγή των καλλιεργειών.
Αλλά οι εθνικές κυβερνήσεις είναι αυτές που έχουν πατήσει φρένο. Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορούν να τροποποιηθούν από τα 27 κράτη μέλη και θέμα προς θέμα αμβλύνουν τις φιλοδοξίες της.
Η συνολική περικοπή των φυτοφαρμάκων έχει σταλεί πίσω στην επιτροπή για νέα εκτίμηση επιπτώσεων. Οι υπουργοί παραπονέθηκαν ότι αντί να εξετάζει την αρχική θέση κάθε χώρας, επέβαλε την ίδια αναλογική περικοπή σε όλες. Η Ολλανδία, η οποία ήδη χρησιμοποιεί πολύ περισσότερα φυτοφάρμακα από ό,τι η Πολωνία, για παράδειγμα, θα μπορούσε να το κάνει.
Επίσης, διαφώνησαν με τα σχέδια για να ληφθεί υπόψη μόνο η ποσότητα της χρησιμοποιούμενης χημικής ουσίας, όχι η τοξικότητά της.
Για την αναθεώρηση της οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές, η οποία θα υποχρεώσει τις μεγαλύτερες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς καθαρού αέρα και νερού που ισχύουν για τη βαριά βιομηχανία, η επιτροπή παραδέχτηκε τον Φεβρουάριο ότι είχε κάνει λάθος τους αριθμούς όταν παρουσίασε την πρόταση πέρυσι.
Έθεσε το όριο συμμόρφωσης στις εκμεταλλεύσεις χοίρων, πουλερικών και βοοειδών με τουλάχιστον 150 κτηνοτροφικές μονάδες (LSU), υποστηρίζοντας ότι μόνο το 13 τοις εκατό των εμπορικών εκμεταλλεύσεων της Ευρώπης θα επηρεαζόταν, αλλά οι υπολογισμοί της βασίστηκαν σε δεδομένα εκμεταλλεύσεων από το 2016. η μελέτη με δεδομένα από το 2020 προέκυψε ότι θα συμπεριληφθούν έξι στις 10 πτηνοτροφικές και χοιροτροφικές μονάδες.
Ένας νόμος για τη δημιουργία νομικά δεσμευτικών στόχων για την αναστροφή της περιβαλλοντικής παρακμής, που προτάθηκε επίσης ως μέρος του Farm to Fork πέρυσι, απορρίπτεται καθώς θα οδηγούσε αναπόφευκτα στην απώλεια γεωργικής γης. Μερικές στραγγισμένες τυρφώνες, για παράδειγμα, θα μουσκεύονταν ξανά. Στόχος είναι να καλυφθεί τουλάχιστον το 20 τοις εκατό των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της ΕΕ έως το 2030 με μέτρα αποκατάστασης της φύσης.
Η χωριστή νομοθεσία πέρυσι για τη μείωση της αποψίλωσης των δασών αντιτάχθηκε επίσης σε χώρες όπως η Σουηδία και η Φινλανδία, οι οποίες κέρδισαν παραχωρήσεις για να εξασφαλίσουν ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τις φυτείες.
Τον Ιούνιο, φτάνει το τελευταίο μέρος του πακέτου Farm to Fork, ένας νόμος που θα υποχρεώνει τις χώρες να παρακολουθούν και να βελτιώνουν την κατάσταση του εδάφους τους.
Περίπου 16 υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ υπέγραψαν επιστολή προς τις Βρυξέλλες τον Ιανουάριο διαμαρτυρόμενοι ότι οι πολιτικές θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην «εγκατάλειψη γεωργικής και δασικής γης στην Ένωση».
«Αυτό με τη σειρά του, πιθανότατα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην επισιτιστική ασφάλεια, τον εφοδιασμό με ανανεώσιμες πρώτες ύλες (για την κατασκευή ξύλου ή τη βιοοικονομία) και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η τοπικά διαθέσιμη βιομάζα», ανέφερε η επιστολή.
«Και οι αγρότες χρειάζονται βοήθεια»
Μερικοί πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την αντίθεση είναι να την εξαγοράσετε.
Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Janusz Wojciechowski έχει ήδη ζητήσει περισσότερη χρηματοδότηση της ΚΓΠ επειδή ο πληθωρισμός — ο οποίος έφτασε σχεδόν το 10 τοις εκατό στην ευρωζώνη πέρυσι — έχει διαβρώσει την πραγματική του αξία. Η ΚΓΠ «αποτελεί μόνο το 0,4 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της ΕΕ για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, της περιβαλλοντικής ασφάλειας και της κλιματικής ασφάλειας», υποστηρίζει.
Ο ιδιωτικός τομέας συμφωνεί. Η FoodDrinkEurope, η οποία εκπροσωπεί τους κατασκευαστές, έστειλε επιστολή στη von der Leyen ζητώντας ορισμένα από τα δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις για την πράσινη μετάβαση να πάνε στη γεωργία.
«Η στρατηγική της ΕΕ Farm to Fork δεν διαθέτει κατάλληλους πόρους ή εξοπλισμούς για να αντιμετωπίσει τις σημερινές πραγματικότητες της αγοράς και τις μελλοντικές πιέσεις», έγραψε.
Πολλές κυβερνήσεις έχουν κάνει το ίδιο κάλεσμα, επισημαίνοντας ότι τα αυξημένα επιτόκια αύξησαν την τιμή της απαιτούμενης επένδυσης.
Πίσω στην Ελλάδα, ο Γεώργιος Γεωργαντάς, υπουργός Γεωργίας, λέει ότι αγρότες όπως ο Καζάνας χρειάζονται υποστήριξη εάν θέλουν να συνεχίσουν να ταΐζουν την Ευρώπη. Καθώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη τις αποδόσεις, «πρέπει να διατηρήσουμε τη γεωργία στα σημερινά επίπεδα», λέει, «ή ακόμα και να την αυξήσουμε».
Για να το πετύχει αυτό, η Αθήνα έχει δημιουργήσει ένα ταμείο 525 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει τους νέους να ασχοληθούν με τη γεωργία. «Η ΕΕ πρέπει να περάσει από την πράσινη μετάβαση. Αλλά αυτό έχει δημιουργήσει πίεση στους αγρότες», προσθέτει. «Άλλες βιομηχανίες λαμβάνουν βοήθεια. Το χρειάζονται και οι αγρότες».
Πηγή: FT
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις