Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αναμένει μια παραγωγή ρεκόρ κινεζικής παραγωγής σιταριού 138 εκατομμυρίων τόνων φέτος, αλλά οι αναλυτές αναρωτιούνται γιατί η χώρα είναι έτοιμη να γίνει ο μεγαλύτερος αγοραστής στον κόσμο εάν η παραγωγή είναι τόσο υψηλή.
Οι αναλυτές της αγοράς προσπαθούν να καταλάβουν γιατί η χώρα είναι πιθανό να αγοράσει τρεις φορές περισσότερο σιτάρι από ό,τι πριν από πέντε χρόνια
Η Κίνα θα εκτοπίσει την Αίγυπτο ως τον κορυφαίο εισαγωγέα σιταριού στον κόσμο το 2022-23, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
Η χώρα προβλέπεται να αγοράσει 12 εκατομμύρια τόνους του εμπορεύματος, το υψηλότερο επίπεδο από τους 12,5 εκατομμύρια τόνους που εισήχθησαν το 1995-96.
Είναι μια εκπληκτική ανατροπή για μια χώρα που πριν από λίγο καιρό δεχόταν κριτική για τις ανεπαρκείς εισαγωγές σιταριού της.
Η Κίνα έχασε μια διαμάχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου το 2019 επειδή δεν κατάφερε να διαχειριστεί τη δασμολογική της ποσόστωση (TRQ) με «διαφανή, προβλέψιμο ή δίκαιο» τρόπο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν τη διαμάχη επειδή η Κίνα δεν πλησίαζε να εκπληρώσει το TRQ των 9,64 εκατομμυρίων τόνων.
Flash forward τέσσερα χρόνια και η χώρα είναι τώρα έτοιμη να ξεπεράσει το TRQ με μεγάλο περιθώριο.
Οι αγορές της Κίνας άρχισαν να αυξάνονται το 2020-21 και τώρα προβλέπεται ότι θα είναι τρεις φορές το επίπεδο που ήταν πριν από πέντε χρόνια.
Ο Neil Townsend, αναλυτής αγοράς της GrainFox, πιστεύει ότι η Κίνα κάνει αγορές σε ευκαιρίες.
«Αγοράζουν ευκαιριακά λίγο φθηνότερο σιτάρι και το χρησιμοποιούν ως ζωοτροφή», είπε.
Έχει αγοράσει 4,7 έως 4,9 εκατομμύρια τόνους σιταριού νέας καλλιέργειας από την Αυστραλία, ορισμένα από τα οποία υποβαθμίστηκαν λόγω των βροχοπτώσεων της τελευταίας περιόδου.
Ο Τάουνσεντ αναρωτιέται επίσης για την κατάσταση της εγχώριας καλλιέργειας σιταριού της Κίνας. Περίπου αυτή την εποχή πέρυσι, ο υπουργός Γεωργίας της Κίνας είπε ότι οι συνθήκες του χειμερινού σίτου ήταν «οι χειρότερες στην ιστορία».
Αναρωτιέται αν μπορεί να επαναληφθεί το σενάριο φέτος.
Όχι σύμφωνα με το USDA, το οποίο προβλέπει μια κινεζική καλλιέργεια ρεκόρ 138 εκατομμυρίων τόνων.
Ο Τάουνσεντ είναι δύσπιστος για αυτόν τον αριθμό. Αμφιβάλλει επίσης ότι η χώρα θα έχει 140 εκατομμύρια τόνους αποθεμάτων μέχρι το τέλος του 2022-2023, ή το 53 τοις εκατό των παγκόσμιων προμηθειών του εμπορεύματος.
«Γιατί θα ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο;» αυτός είπε.
«Απλώς δεν έχει κανένα νόημα».
Η Αίγυπτος ήταν ο κορυφαίος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο για πολλά χρόνια πριν από την άνοδο της Κίνας.
Προβλέπεται ακόμα να είναι ένας μεγάλος παίκτης, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση με εκτιμώμενους 11 εκατομμύρια τόνους αγορών το 2022-23.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία αναμένεται να ισοβαθμήσουν στην τρίτη θέση με 10,5 εκατομμύρια τόνους η καθεμία.
Η Αυστραλία ήταν ο κύριος προμηθευτής σιταριού στην Κίνα, ακολουθούμενη από τον Καναδά και μετά τη Γαλλία.
Η Κίνα ήταν η κορυφαία αγορά σιταριού του Καναδά κατά τους πρώτους επτά μήνες της εκστρατείας 2022-23.
Έχει αγοράσει 2,15 εκατομμύρια τόνους της καλλιέργειας, σύμφωνα με την καναδική επιτροπή σιτηρών. Αυτό είναι τετραπλάσιο από το ποσό για την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.
Οι τιμές του κινεζικού σιταριού κυμαίνονταν γύρω στα 450 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο το περασμένο έτος, ενώ οι διεθνείς τιμές παρουσίασαν χαμηλότερη τάση τους τελευταίους μήνες, πέφτοντας κάτω από τα 400 δολάρια ανά τόνο λόγω των άφθονων προμηθειών στην Αυστραλία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά.
«Το αυστραλιανό σιτάρι είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό μετά από τρία συνεχόμενα χρόνια καλλιέργειες ρεκόρ», ανέφερε το USDA στην έκθεσή του Grain: World Markets and Trade.
Ορισμένα κινεζικά εργοστάσια ζωοτροφών έχουν αντικαταστήσει το σιτάρι με το καλαμπόκι σε σιτηρέσια επειδή οι τιμές του κινεζικού καλαμποκιού υπερβαίνουν κατά μέσο όρο τα 400 δολάρια ανά τόνο.
Οι ζωοτροφές αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο της συνολικής κατανάλωσης ζωοτροφών στην Κίνα.
Πηγή: www.producer.com