AHDB: Μειωμένη η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ το 2023
AHDB: Μειωμένη η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ το 2023

Η παγκόσμια παραγωγή γάλακτος τον Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 0,8% σε ετήσια βάση, κατά μέσο όρο 816,6 εκατ. λίτρα την ημέρα. Αυξημένες παραδόσεις καταγράφηκαν σε όλες τις βασικές περιοχές με εξαίρεση την Αυστραλία και την Αργεντινή. Ωστόσο, η παραγωγή τον Φεβρουάριο του 2022 ήταν σχετικά μειωμένη, γεγονός που θα επηρεάσει τις ετήσιες συγκρίσεις.

Η ΕΕ προβλέπει πτώση 0,2% της παραγωγής γάλακτος για το 2023. Αυτό οφείλεται στη μείωση της αγέλης γαλακτοκομικών προϊόντων και στις χαμηλότερες τιμές που προβλέπεται να οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής το δεύτερο εξάμηνο του έτους, παρά την καλή αύξηση της απόδοσης.

Οι τιμές στις αγορές χονδρικής πώλησης γαλακτοκομικών προϊόντων εξασθενούν σε όλες τις βασικές αγορές από το καλοκαίρι του 2022. Καθώς πλησιάζει το επίπεδο του βόρειου ημισφαιρίου, η γενική άποψη είναι ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και το πρώτο τρίμηνο του 2023. Οι τιμές των προϊόντων της ΕΕ κυμαίνονταν από 25% έως 35 % χαμηλότερη από έτος σε έτος. Εξαίρεση σε αυτό αποτελούν οι τιμές των τυριών, οι οποίες μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες αλλά παραμένουν 16,1% πάνω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

Γενικά, ο πληθωρισμός στο βασικό κόστος των εισροών επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες, καταγράφοντας ορισμένες σημαντικές μειώσεις τόσο για τις ζωοτροφές όσο και για τα λιπάσματα, αν και οι τιμές των καυσίμων, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών εξακολουθούν να παραμένουν σχετικά υψηλές σε ιστορικούς όρους. Ο συνδυασμός του υψηλού κόστους παραγωγής και της πτώσης των τιμών σημαίνει ότι τα περιθώρια των γεωργικών εκμεταλλεύσεων θα υφίστανται αυξημένη πίεση κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε μειωμένες αποδόσεις αργότερα μέσα στο έτος, με την παραγωγή γάλακτος GB τη σεζόν 2023/24 να καταγράφει ελάχιστη αύξηση 0,5%.

AHDB

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις