Σχεδόν 20 εκατομμύρια ευρώ θα κοστίζει στους Έλληνες αγρότες η ανάπτυξη και υποστήριξη των αναγκαίων πληροφοριακών συστημάτων για την παρακολούθηση και διαχείριση της νέας ΚΑΠ για την προγραμματική περίοδο 2023-2027.
Σύμφωνα με τη διακήρυξη του διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού το ακριβές κόστος θα φτάσει τα 19,84 εκατ. ευρώ (16 εκατ. ευρώ+ ΦΠΑ 24% 3,84 εκατ. ευρώ) και η αποσφράγιση των φακέλων προσφορών θα γίνει στις 2 Μαΐου 2023.
Εντύπωση πάντως έχει προκαλέσει ο προϋπολογισμός για τη δημιουργία των πληροφοριακών συστημάτων, καθώς την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 χρειάστηκαν περί τα... 2 εκατομμύρια ευρώ και όχι 20 όπως σήμερα.
Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 48 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της και σύμφωνα με την συνοπτική περιγραφή του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης οι υποχρεώσεις του τελικού αναδόχου είναι μεταξύ άλλων:
- Σχεδιασμός, ανάπτυξη και παράδοση σε λειτουργική μορφή στον ΟΠΕΚΕΠΕ ενός κεντρικού ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος συγκέντρωσης δεδομένων (data collection) με τη δημιουργία αποθήκης δεδομένων και τη χρήση τεχνικών data analytics και εξόρυξης δεδομένων (κεντρικό σύστημα Επιχειρησιακής Ευφυΐας (BI)) για την εξαγωγή δεικτών παρακολούθησης για τη νέα ΚΑΠ σύμφωνα με το εθνικό στρατηγικό σχέδιο. Μέσω αυτού του συστήματος θα επιτυγχάνεται η πλήρης, έγκαιρη και ασφαλή παρακολούθηση των παρεμβάσεων και των δεικτών της νέας ΚΑΠ στην χώρα.
- Σχεδιασμός, ανάπτυξη και παράδοση σε λειτουργική μορφή μιας κεντρικής γνωσιακής πλατφόρμας, η οποία θα επιτρέπει τη διαχείριση και τη δημοσιοποίηση των διοικητικών και στατιστικών δεδομένων και δεικτών παρακολούθησης των στρατηγικών σχεδίων και πολιτικών του ΥΠΑΑΤ, σύμφωνα με ρόλους και αρμοδιότητες, σε ομάδες υπηρεσιακών (στελέχη ΥπΑΑΤ και εποπτευόμενων Οργανισμών) και μη χρηστών (παραδειγματικά όπως δικαιούχοι επιδοτήσεων, ερευνητές, ακαδημαϊκή κοινότητα, γεωργικοί σύμβουλοι, και εν γένει αγροτικό κοινό και πολίτες).
- Σχεδιασμός, ανάπτυξη και παράδοση σε λειτουργική μορφή τριών νέων ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων και αναβάθμιση ενός υπάρχοντος πληροφοριακού συστήματος σε τομείς παρεμβάσεων που προκύπτουν από το στρατηγικό σχεδιασμό της νέας ΚΑΠ και δεν υποστηρίζονται επαρκώς από υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα, ήτοι:
* ΟΠΣ Κοινής Αγροτικής Πολιτικής,
* ΟΠΣ Παρακολούθησης Εκτάσεων (monitoring),
* ΟΠΣ Ανίχνευσης Απάτης,
* ΟΠΣ Συλλογικών σχημάτων και τομεακών προγραμμάτων
- Σχεδιασμός ανάπτυξη και παράδοση σε λειτουργική μορφή μιας σειράς τυποποιημένων βιβλιοθηκών / υπηρεσιών (για web services, views, batches διαδικασίες) που θα επιτρέπουν την επικοινωνία του νέου κεντρικού ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος με τρίτα συστήματα εκτός ΥπΑΑΤ και εποπτευόμενων οργανισμών και με υπάρχοντα παλιότερα πληροφοριακά συστήματα προηγούμενης προγραμματικής περιόδου εντός ΥπΑΑΤ κα εποπτευομένων οργανισμών (όπως ΟΠΣΑΑ, ΟΠΣΕΑΕ) που θα παραμείνουν σε λειτουργία. Ανάπτυξη και παροχή ειδικής διεπαφής επικοινωνίας με το Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ). Πλήρης αξιοποίηση και προσαρμογή του υφιστάμενου συστήματος διακίνησης μηνυμάτων του ΥπΑΑΤ και του κόμβου διαλειτουργικότητας.
- Υπηρεσίες υποστήριξης υποδομής για την εγκατάσταση των συστημάτων και των υπηρεσιών που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του παρόντος έργου στο κυβερνητικό νέφος (g-cloud). Συμπεριλαμβάνονται σχετικές υπηρεσίες ασφάλειας και ακεραιότητας των δεδομένων.
- Υπηρεσίες εκπαίδευσης χρηστών των συστημάτων που αναπτύσσονται στο έργο και διάχυσης πληροφορίας στο ευρύ κοινό σύμφωνα με τους στόχους και τις πολιτικές του εθνικού στρατηγικού σχεδίου.
Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός... πιο πίσω οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023
Πάντως, ο διαγωνισμός βρίσκεται εν εξελίξει και θα χρειαστούν ακόμη λίγες εβδομάδες έως ότου να γίνει γνωστός ο τελικός ανάδοχος, κάτι που όπως όλα δείχνουν πηγαίνει πιο πίσω τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023 ειδικά κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Ο αγροτικός κόσμος της χώρας βλέπει τη νέα καλλιεργητική χρονιά να έχει ξεκινήσει και μέχρι στιγμής δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει για να καταφέρει να λάβει τις ενισχύσεις που του αναλογούν.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι τα οικολογικά σχήματα (eco-schemes), με τους επαγγελματίες του αγροτικού τομέα να.. αδημονούν να μάθουν τι θα γίνει. Θα ισχύσουν για την τρέχουσα χρονιά; Και αυτό γιατί με ένα λάθος ή μια παράληψη στα eco-schemes θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια του 25% των επιδοτήσεων που θα λάβουν οι δικαιούχοι.
Πηγές ανέφεραν στο Agrocapital πάντως, ότι διαχειριστική αρχή δεν έχει κάνει τίποτα ακόμη για την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων...
Και περιμένουμε τη συνέχεια.
Υ.γ. Ας μην ξεχάσουμε τις απευθείας αναθέσεις που έδιναν οι προηγούμενοι.
Δείτε τις συνημμένες αποφάσεις.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις