Το Παγκόσμιο Φόρουμ Τροφίμων παρουσίασε χτες επίσημα το θέμα του για το 2023: «Ο μετασχηματισμός των συστημάτων γεωργικών προϊόντων διατροφής επιταχύνει τη δράση για το κλίμα» και ξεκίνησε τις δραστηριότητές του για το έτος με αποκορύφωμα μια σειρά παγκόσμιων εκδηλώσεων, διαγωνισμών και δράσεων που θα πραγματοποιηθούν από τις 16 έως τις 20 Οκτωβρίου στη Ρώμη έδρα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).
Οι ανακοινώσεις έγιναν σε μια παράλληλη εκδήλωση που διοργανώθηκε στο περιθώριο της 172ης Συνόδου του Συμβουλίου του FAO και για την υποστήριξη του ταυτόχρονου Φόρουμ Νεολαίας του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου (ECOSOC) του ΟΗΕ , με υπότιτλο: «Ηγεσία της νεολαίας: συστήματα αγροδιατροφής ο μετασχηματισμός επιταχύνει τη δράση για το κλίμα».
«Πέρυσι, ένας στους δέκα ανθρώπους πήγε για ύπνο πεινασμένος, ενώ σχεδόν 3,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι επιβίωσαν με αμυλούχα βασικά προϊόντα επειδή δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά φρούτα και λαχανικά. Δύο στα τρία παιδιά δεν έχουν αρκετή διατροφή για να αναπτυχθούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Οι χώρες μπορούν να αναλάβουν συντονισμένη δράση για να αντιστρέψουν αυτές τις ζοφερές τάσεις μεταμορφώνοντας τα συστήματα αγροδιατροφής τους, αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητές τους για θετικό αντίκτυπο στη μείωση της φτώχειας, της πείνας και των ανισοτήτων. Ταυτόχρονα μπορούν να επιλέξουν μονοπάτια μετασχηματισμού των συστημάτων αγροδιατροφής τους που ελαχιστοποιούν τις ανταλλαγές στο περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και το κλίμα μας», δήλωσε ο Máximo Torero, Επικεφαλής Οικονομολόγος του FAO και Πρόεδρος της Επιτροπής Νεολαίας του FAO, στην εναρκτήρια ομιλία του. Τόνισε ότι ο μετασχηματισμός των συστημάτων αγροδιατροφής αποτελεί κεντρικό μέρος της παγκόσμιας κλιματικής λύσης,
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την παγκόσμια πρόκληση για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs). Επί του παρόντος, τα συστήματα αγροδιατροφής ευθύνονται για το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο , το 90% της παγκόσμιας αποψίλωσης των δασών και το 70% της χρήσης νερού παγκοσμίως και αποτελούν τη μεγαλύτερη αιτία απώλειας της επίγειας βιοποικιλότητας , ασκώντας πίεση στις αλυσίδες αξίας των τροφίμων. Τα τρόφιμα είναι επίσης η μοναδική μεγαλύτερη κατηγορία υλικού που τοποθετείται σε δημοτικούς χώρους υγειονομικής ταφής και χάνουμε ή σπαταλάμε αρκετά τρόφιμα για να ταΐσουμε 1,3 δισεκατομμύρια πεινασμένους ανθρώπους κάθε χρόνο.
Πολλοί από τους ομιλητές στην παράλληλη εκδήλωση του Συμβουλίου του FAO σήμερα, συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων, αρχηγών νεολαίας από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Ρώμη και εκπροσώπων της νεολαίας από χώρες μέλη του ΟΗΕ, τόνισαν τις ολοκληρωμένες ενέργειες που είναι απαραίτητες για να μετασχηματίσουν τα συστήματα αγροδιατροφής και να καταστούν πιο βιώσιμα. από την παραγωγή στην κατανάλωση. Τόνισαν επίσης τον ρόλο που διαδραματίζουν οι νέοι, μπορούν να συμμετάσχουν περαιτέρω και ακόμη και να ηγηθούν, συμπεριλαμβανομένων δράσεων όπως, ενδεικτικά:
- βιώσιμη παραγωγή τροφίμων,
- μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων,
- βιώσιμη διαχείριση των υδάτων και
- βιώσιμη διαχείριση πόρων.
Το Παγκόσμιο Φόρουμ Διατροφής 2023
Το World Food Forum που ξεκίνησε το 2021, ένα ανεξάρτητο παγκόσμιο δίκτυο υπό την ηγεσία της νεολαίας που δημιουργήθηκε από την επιτροπή νεολαίας του FAO και με τη διευκόλυνση του FAO, έχει ως στόχο να δώσει τη δυνατότητα στους νέους να μεταμορφώσουν ενεργά τα συστήματα αγροδιατροφής για την επίτευξη των ΣΒΑ. Λειτουργεί ως ένα διαρκές δίκτυο νεολαίας στην παγκόσμια διακυβέρνηση των τροφίμων και λειτουργεί ως παγκόσμιο κέντρο γνώσης και εργαστήριο καινοτομίας, προωθώντας και εμπνέοντας λύσεις με γνώμονα τη νεολαία, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν ουσιαστικό αντίκτυπο στο έδαφος.
Τα τελευταία δύο χρόνια, το WFF εντόπισε ισχυρές ιδέες, επιστημονικές και τεκμηριωμένες γνώσεις, καινοτομίες, πολιτικές και λύσεις, ενώ παράλληλα δημιούργησε νέες συνεργασίες και επενδυτικές ευκαιρίες για να μεταμορφώσει θετικά τα συστήματα αγροδιατροφής μας προς όφελος όλων, παντού.
Το WFF θα συνεχίσει να επεκτείνει την εμβέλειά του το 2023 και θα δημιουργήσει μια σαφή σύνδεση με το θέμα της δράσης για το κλίμα, ενώ οι παγκόσμιες εκδηλώσεις τον Οκτώβριο θα περιλαμβάνουν και πάλι το Παγκόσμιο Φόρουμ Νέων , το Φόρουμ Χέρι-Χέρι του FAO και την Επιστήμη και την Επιστήμη του FAO Φόρουμ Καινοτομίας για την προώθηση ενός διαγενεακού διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερομένων στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής και την προώθηση τολμηρών και εφαρμόσιμων λύσεων για να καταλύσει τον μετασχηματισμό των συστημάτων αγροδιατροφής μας για την ενίσχυση της δράσης για το κλίμα.
«Το Φόρουμ θα τονίσει περαιτέρω την κεντρική θέση της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας για τον μετασχηματισμό των συστημάτων αγροδιατροφής», δήλωσε ο Ismahane Elouafi, επικεφαλής επιστήμονας του FAO. «Η επιστήμη είναι κεντρική στο να μας επιτρέπει ως ανθρώπους να παράγουμε περισσότερα με λιγότερα, να καταπολεμούμε την πείνα διατηρώντας παράλληλα τους φυσικούς μας πόρους. Συγκεντρώνοντας μια ποικιλία απόψεων που βασίζονται στην επιστήμη, μαζί με την ενθάρρυνση του διαλόγου και των συζητήσεων μεταξύ των γενεών και των κλάδων, μπορούμε να συνεργαστούμε για να σχεδιάσουμε έναν δίκαιο και θετικό μετασχηματισμό των συστημάτων αγροδιατροφής μας, βάσει στοιχείων».
Ο Elouafi, μαζί με τον Torero είναι μεταξύ των ομιλητών που έχουν προγραμματιστεί να συμμετάσχουν σε μια παράπλευρη εκδήλωση του WFF στις 2 Μαΐου 2023 του 8ου Πολυμερούς Φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης με τίτλο: «Ενίσχυση της δράσης για το κλίμα μέσω του μετασχηματισμού των συστημάτων αγροδιατροφής στο πλαίσιο της ανάκαμψης από τον COVID-19». Η παράλληλη εκδήλωση θα είναι υβριδική, που θα φιλοξενηθεί στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με μια δεύτερη προσωπική εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία του FAO στη Ρώμη.
Στόχος αυτής της παράλληλης εκδήλωσης είναι να τονίσει τη σημασία της δέσμευσης της παγκόσμιας νεολαίας στην επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία, καθώς και τον εντοπισμό και την καλλιέργεια καινοτόμων λύσεων για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού των συστημάτων αγροδιατροφής στο συνολικό πλαίσιο της ανάκαμψης του COVID-19, για την ενίσχυση της κλιματικής δράσης και να επιτύχουν τους στόχους της Ατζέντας 2030. Οι ομιλητές περιλαμβάνουν ανώτερους ηγέτες από τον FAO, μαζί με τους νικητές του WFF's Transformative Research Challenge (TRC) και Startup Innovation Awards, που υποστηρίζονται από το Extreme Tech Challenge (XTC), καθώς και την Ομάδα Νέων Επιστημόνων WFF (YSG) και μέλη της νέας εγκαινίασε τη θερμοκοιτίδα Youth Food Lab , σε έναν διάλογο μεταξύ των γενεών σχετικά με τη σημασία της επένδυσης στη νεολαία Επιστήμη, Τεχνολογία και Καινοτομία (STI).
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις