Σχεδόν μισός χρόνος έχει περάσει από την έναρξη της πρώτης χρονιάς εφαρμογή της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και όλοι, αγρότες και υπεύθυνοι στο ΥΠΑΑΤ, ακόμη «ψάχνονται» τι πρέπει να δηλωθεί και τι όχι στον ΟΣΔΕ.
Αλλά πρώτα για να γίνει αυτό, θα πρέπει η πλατφόρμα να… ανοίξει για να υποδεχθεί τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, όταν σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η διαδικασία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
Μεγάλο «αγκάθι» αποτελούν τα οικολογικά σχήματα, για τα οποία κανείς από το ΥΠΑΑΤ δεν έχει ενημερώσει τους αγρότες τι μπορούν να δηλώσουν και τι όχι. Εδώ αξίζει να σημειώσουν ότι οι αγρότες στις δηλώσεις τους θα πρέπει να περιλαμβάνουν 2-3??? Οικολογικά σχήματα, σε διαφορετική περίπτωση θα απωλέσουν το μεγαλύτερο μέρος των ενισχύσεών τους. Ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο εάν σκεφτεί κανείς τις αυξήσεις που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια στο ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, λιπάσματα κ.α.
Εκτός στόχου ο Γεωργαντάς
«Φιάσκο» αποδείχθηκαν οι επιλογές του Γεωργαντά σε ότι αφορά τον ΟΣΔΕ. Όπως αναφέραμε πιο πάνω, η διαδικασία δεν έχει καν ξεκινήσει παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού σε συνέντευξή του σε τηλεοπτική εκπομπή «γίνονται προσπάθειες έτσι ώστε η δήλωση να ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου και πριν τις εκλογές».
Μάλιστα, όπως αναφέρουν στο Agrocapital άνθρωποι με γνώση του θέματος, και φέτος η κατάσταση δεν θα είναι καλύτερη από την περσυνή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιστολή διαμαρτυρίας από 283 Πιστοποιημένα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων που μεταξύ άλλων τονιζόταν ότι «καμία αίτηση δεν είναι δυνατό να υποβληθεί καθώς η εφαρμογή δεν ανταποκρίνεται ούτε στοιχειωδώς στις απαιτήσεις ενός πληροφοριακού συστήματος συλλογής και επεξεργασίας των δηλώσεων των παραγωγών».
Υ.γ. Οι τελευταίες «καλές» πληρωμές που έγιναν, ήταν εν μέσω του κορονοϊού από τον πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Γρηγόρη Βάρρα. Και αυτό, παρόλο τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Οργανισμός τόσο οργανωτικά όσο και λόγω των δυσμενών συνθηκών εξαιτίας της πανδημίας.