Ρολά κατεβάζουν από Εβρο μέχρι Δράμα

Τα φώτα στο γαϊτανάκι των αγροτικών κινητοποιήσεων πέφτουν σήμερα σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που κατεβάζουν ρολά. Νεκρώνουν σε μια μαζική κινητοποίηση, που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει και τους κατοίκους αλλά και την κυβέρνηση, η οποία δια του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και του επιτελείου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δε φαίνεται να συγκινείται στα προβλήματα των Ελλήνων παραγωγών της περιοχής, με αποκορύφωμα το ζήτημα της ευλογιάς, που έχει βάλει άλλη μια θηλιά στο λαιμό των τοπικών κτηνοτρόφων.

Το Πανελλαδικό Συντονιστικό Οργανο που έχει την πιο ισχυρή  συνδικαλιστική δύναμη σ΄ αυτήν την περιοχή βάζει στο παιχνίδι και τον υπόλοιπο κόσμο, με στόχο σήμερα "να νεκρώσει για λίγο όλη η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Είμαστε αγρότες θέλουμε τον κόσμο με το μέρος μας. Αν δεν υπάρξει αγροτική παραγωγή σ΄ αυτές τις περιοχές, που δεν έχουν τίποτε άλλο, μ΄ εξαίρεση σ΄ ελάχιστες περιπτώσεις τον τουρισμό, τι θ΄ απομείνει;"

Ο Εβρος θέτει επιτακτικά το ζήτημα της ευλογιάς, ενώ από τα Τενάγη Καβάλας έχουν το θέμα με την επικείμενη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, ο οποίος κόβει στη μέση τα χωράφιά τους. Επί της ουσίας όμως οι αγρότες της Βορειοανατολικής Ελλάδας θέτουν επί τάπητος για μια ακόμη φορά το θέμα του κόστους παραγωγής (φτηνό ρεύμα, πετρέλαιο).

Την ίδια στιγμή αγρότες από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Μπλόκων του εδράσουν στον κόμβο της Νίκαιας, το μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας, της Πέλλας κ.ά. ετοιμάζουν δυναμική κάθοδο στην Αθήνα την Τετάρτη στις 2 το μεσημέρι. Χθές απέκλεισαν την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης κι οι συμβολικοί αποκλεισμοί αναμένεται να συνεχιστούν.

Συμβολικός αποκλεισμός έγινε κι από πλευράς της Πρωτοβουλίας στον κόμβο της Κουλούρας χθές για περίπου 2 ώρες. Η Πρωτοβουλία συντονίζει τις δράσεις της με τα μπλόκα της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας σήμερα στη Βέροια παρουσία των τοπικών βουλευτών κι αναμένεται να προχωρήσει σε νέες κινητοποιήσεις εντός της εβδομάδας, πιθανόν στη Θεσσαλονίκη. Οι Κρητικοί που ανήκουν στην Πρωτοβουλία, λόγω ΓΕΣΑΣΕ, αναμένεται να προχωρήσουν σε συλλαλητήριο στο Ηράκλειο την Πέμπτη.

Το ενδιαφέρον όμως σήμερα επικεντρώνεται και στο Άργος, όπου τα Ανεξάρτητα Αγροτικά Μπλόκα Πελοποννήσου αναμένεται να προχωρήσουν σε παναργολικό συλλαλητήριο με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Τάκη Πεβερέτο. Εκτός από τα προβλήματα της Κτηνοτροφίας εκεί οι παραγωγοί εσπεριδοειδών θέτουν κι άλλα ζητήματα, διότι η τιμή στο πορτοκάλι έχει καταρρεύσει, ενώ αύριο παλλακωνικό συλλαλητήριο διοργανώνεται στη Σπάρτη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις