Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) κατέγραψε κατά μέσο όρο 127,2 μονάδες τον Απρίλιο του 2023, περίπου 0,8 μονάδες περισσότερες (+0,6%) από τον Μάρτιο, αλλά 31,2 μονάδες (-19,7%) κάτω από αξία τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Η ελαφρά ανάκαμψη του δείκτη τον Απρίλιο οφειλόταν στην απότομη αύξηση της τιμής στη ζάχαρη, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη των τιμών του κρέατος, ενώ οι δείκτες τιμών για τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα φυτικά έλαια συνέχισαν να υποχωρούν.
«Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις των τιμών και τους λόγους για τις αυξήσεις των τιμών. Καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από σημαντικές επιβραδύνσεις, η ζήτηση θα αυξηθεί, ασκώντας ανοδική πίεση στις τιμές των τροφίμων», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO, Μάξιμο Τορέρο.
Η ζάχαρη πέτυχε τον Απρίλιο το υψηλότερο επίπεδο παγκόσμιων τιμών από τον Οκτώβριο του 2011
Τέλος, ο παγκόσμιος δείκτης τιμών ζάχαρης διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 149,4 μονάδες τον Απρίλιο, δηλαδή 22,4 μονάδες περισσότερες (+17,6%) από τον Μάρτιο, που αντιπροσωπεύει την τρίτη συνεχόμενη μηνιαία αύξηση και το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2011.
Η άνοδος των τιμών συνδέθηκε κυρίως με τις βαθιές ανησυχίες για περαιτέρω παγκόσμιες ελλείψεις διαθεσιμότητας τη σεζόν 2022/23, μετά από περαιτέρω αναθεωρήσεις προς τα κάτω των προβλέψεων παραγωγής για την Κίνα και την Ινδία, καθώς και το γεγονός ότι η παραγωγή στην Ταϊλάνδη και την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν χαμηλότερη από αναμενόμενος.
Παρά τις θετικές προοπτικές για την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου το 2023 στη Βραζιλία, η αργή έναρξη της συγκομιδής λόγω των άνω του μέσου όρου βροχοπτώσεων ώθησε τις τιμές ξανά υψηλότερα.
Οι υψηλότερες διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου και η ενίσχυση του Ρεάλ Βραζιλίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ συνέβαλαν επίσης στη γενική άνοδο των παγκόσμιων τιμών της ζάχαρης.
Η παγκόσμια παραγωγή σιταριού θα είναι η δεύτερη υψηλότερη σε ιστορικούς όρους
Ο FAO προσάρμοσε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού για το 2023. Η παγκόσμια παραγωγή θα ανέλθει στους 785 εκατομμύρια τόνους, τη δεύτερη μεγαλύτερη στην καταγραφή, αλλά μειωμένη από την περασμένη σεζόν, κυρίως από μειώσεις σε Αυστραλία και Ρωσία, μετά τα ρεκόρ των αποτελεσμάτων τους το 2022.
Για το καλαμπόκι, η παραγωγή της Βραζιλίας αναμένεται να φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ, ενώ της Αργεντινής προβλέπεται να πέσει κάτω από τα μέσα επίπεδα λόγω των παρατεταμένων ξηρών συνθηκών και των κυμάτων καύσωνα.
Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες ενίσχυσαν τις προσδοκίες απόδοσης στη Νότια Αφρική, η οποία αναμένει τη δεύτερη υψηλότερη σοδειά που έχει καταγραφεί.
Ο FAO αύξησε την προηγούμενη πρόβλεψή του για το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών την τρέχουσα σεζόν 2022/23 σε 472 Mt, 2,2% κάτω από το επίπεδο ρεκόρ της προηγούμενης σεζόν.
Το παγκόσμιο εμπόριο σιταριού προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,3%, ενώ το παγκόσμιο εμπόριο χονδροειδών σιτηρών είναι πιθανό να αυξηθεί κατά 5,5%.
Το διεθνές εμπόριο ρυζιού το 2023 προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 4,4% σε ετήσια βάση.
Η παγκόσμια χρήση δημητριακών την τρέχουσα σεζόν 2022/23 προβλέπεται να φτάσει τους 2,780 εκατομμύρια τόνους και τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών στο τέλος της σεζόν υπολογίζονται σε 855 εκατομμύρια.
Με βάση αυτές τις πιο πρόσφατες προβλέψεις, ο λόγος των παγκόσμιων αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση για το 2022/23 θα είναι 29,8 τοις εκατό, λίγο πιο κάτω από το 30,8 τοις εκατό που επιτεύχθηκε τους προηγούμενους 12 μήνες. Ένα επίπεδο που εξακολουθεί να δείχνει μια σχετικά άνετη παγκόσμια προσφορά αυτών των πρώτων υλών, προσθέτει ο FAO.
Οι τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν λόγω της αύξησης των εισαγωγών από την Ασία
Από την πλευρά του, ο παγκόσμιος δείκτης τιμών κρέατος, σύμφωνα με εκτιμήσεις του FAO, κατέγραψε κατά μέσο όρο 114,5 μονάδες τον Απρίλιο, περίπου 1,5 μονάδες περισσότερες (+1,3%) από τον Μάρτιο, αλλά εξακολουθεί να είναι 7,4 μονάδες (-6,1%) κάτω από την τιμή που είχε καταγραφεί τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Τον Απρίλιο, οι διεθνείς τιμές χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν περισσότερο, ως αποτέλεσμα των αυξημένων εισαγωγών στις ασιατικές χώρες και των επίμονων περιορισμών προσφοράς σε πολλές μεγάλες εξαγωγικές χώρες λόγω του υψηλού κόστους εισαγωγής, της παραγωγής και των προβλημάτων υγείας των ζώων.
Εν τω μεταξύ, οι παγκόσμιες τιμές του κρέατος πουλερικών ανέκαμψαν μετά από εννέα μήνες συνεχών μειώσεων λόγω της αυξανόμενης ζήτησης εισαγωγών στην Ασία, ενώ οι περιορισμοί στην προσφορά συνεχίστηκαν σε πολλές περιοχές λόγω των εκτεταμένων εστιών γρίπης των πτηνών.
Οι διεθνείς τιμές του βοείου κρέατος αυξήθηκαν επίσης, ως απάντηση στη μείωση της προσφοράς βοοειδών σφαγής, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τέλος, από την άλλη πλευρά, οι τιμές του πρόβειου κρέατος παρέμειναν αρκετά σταθερές, καθώς η αφθονία των εξαγώγιμων προμηθειών στην Ωκεανία αντιστοιχούσε πρακτικά με την αύξηση των εισαγωγών στις χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις