H λύση-σωτηρία για πάνω από 200.000 δανειολήπτες ελβετικού φράγκου στην Ελλάδα είναι πιθανόν να έρθει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το ανώτατο δικαστικό όργανο με έδρα το Λουξεμβούργο θα αποφανθεί επί της προσφυγής που έχουν καταθέσει Πολωνοί δανειολήπτες ελβετικού φράγκου, οι οποίοι όπως οι Ελληνες αλλά και άλλοι ευρωπαίοι, είχαν λάβει στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά και η ισοτιμία με τα εθνικά νομίσματα ευνοϊκή.
Η συνθήκη μετά το 2008 άλλαξε άρδην και προς το χειρότερο, με το ελβετικό νόμισμα να ανατιμάται κατακόρυφα, πλήττοντας βάναυσα του δανειολήπτες. Η κατάσταση δυσκόλεψε κι άλλο τους προηγούμενους μήνες, εξαιτίας των αυξήσεων των επιτοκίων από την ελβετική κεντρική τράπεζα και της ανόδου του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ, που ακρίβυνε ακόμη περισσότερο τα δάνεια των Ελλήνων δανειοληπτών ελβετικού φράγκου.
Όντες απροστάτευτοι, χωρίς νομοθετική και δικαστική προστασία, οι περισσότεροι 200.000 δανειολήπτες ελβετικού φράγκου στην Ελλάδα, μπορούν να ελπίζουν σε μια δίκαιη λύση που θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι πληροφορίες που μεταδίδουν «Τα ΝΕΑ» αναφέρουν ότι οι πρώτες γνωμοδοτήσεις επί της προσφυγής των Πολωνών δανειοληπτών είναι θετικές γι' αυτούς, και διαμορφώνονται οι συνθήκες προκειμένου και η τελική απόφαση του Δικαστηρίου να είναι υπέρ τους.
Αν αυτό επιβεβαιωθεί και τότε θα προκύψει μια μεγάλη δικαίωση για τους δανειολήπτες που μπορεί να λειτουργήσει ως δεδικασμένο για το «καθεστώς» που ισχύει στην Ελλάδα αλλά και στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα χαμένες θα είναι οι τράπεζες που θα κληθούν να επιμεριστούν επιπλέον κόστος.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα δάνεια σε ξένο νόμισμα, θα ανακοινωθεί στις 15 Ιουνίου, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Τι ζητούν οι δανειολήπτες
O Πανελλήνιος Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥΔΑΝΕΦ) διεξάγει εδώ και χρόνια δικαστικό αγώνα, έχοντας τη συνδρομή των μελών του σ’ αυτή τη διαδικασία.
Τα κυριότερα αιτήματα, όπως τα έχει εκθέσει και στα πολιτικά κόμματα είναι:
- Επανυπολογισμός των δανείων με ισοτιμία εκταμίευσης και επιτόκιο euribor, άλλως,
- Οριζόντια εφαρμογή της προστασίας, σύμφωνα με τις υπ’ αριθ ΕφΛαρ 17/2017 και ΠΠΡοδ 35/2015 «αμετάκλητες αποφάσεις» επί υποθέσεων που έχει χειριστεί ο κος Πράτας, ώστε η διακύμανση της ισοτιμίας να περιοριστεί στο +/- 5% αναδρομικά.
- Το ενδεχόμενο τροποποίησης του νόμου Ν. 4438/16, με τον οποίο ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία 2014/17/ΕΕ και εφαρμόζει δίχτυ προστασίας για μελλοντικά δάνεια σε ξένο νόμισμα, με αναδρομική ισχύ.
- Μια τεχνική πρόταση, που παράγει πολλαπλά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους (Ελληνικό Δημόσιο – δανειολήπτες – τράπεζες) και αφορά την ομολογοποίηση της διαφοράς ισοτιμίας, που επιβαρύνει τον δανειολήπτη, έως και 71% επιπλέον, άλλως η ένταξη της χρηματοδότησης της συναλλαγματικής διαφοράς, ως έργο αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης και χρηματοδοτούμενο από το ταμείο ανάκαμψης.
Πηγή: sofokleousin
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις