Την σύμβαση με την ΑΜΚΕ «ΤΥΤΩ» (Οργανισμός για τη Διαχείριση και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στα Αγροτικά Οικοσυστήματα) για το πρώτο, σε πανελλαδικό επίπεδο, πρωτοποριακό πρόγραμμα «ΤΥΤΩ» στη Θεσσαλία, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, παρουσία Δημάρχων και Αντιδημάρχων των περιοχών όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα βιολογικής αντιμετώπισης των τρωκτικών στον θεσσαλικό κόμπο.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιστρατεύει την κουκουβάγια ΤΥΤΩ για την δραστική διαχείριση, με φυσικό τρόπο, του πληθυσμού των τρωκτικών που καταστρέφουν τις αγροτικές καλλιέργειες και η πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος καταγράφει ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης, ακολούθησε Συνέντευξη Τύπου από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, τους Δημάρχους και τον επικεφαλής της ΑΜΚΕ ΤΥΤΩ δρ. Βασίλη Μποντζώρλο. Αναλυτικά οι δηλώσεις:
Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι σταθερά πρώτη, σταθερά μπροστά, σταθερά προσηλωμένη στο να βοηθά τους παραγωγούς και να βρίσκει αποτελεσματικές λύσεις με σύμμαχο τη φύση και τις φυσικές διεργασίες. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους Δήμους πρωταγωνιστεί στη βιωσιμότητα και είμαστε η μόνη Περιφέρεια στη χώρα που καλύπτει σε ποσοστό πάνω από 50% τις απαιτήσεις των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Είμαστε μια ομάδα, συνεργαζόμαστε με τους Δημάρχους τους οποίους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και την συνέργεια και μαζί με τις Υπηρεσίες μας και την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων που έχουμε συστήσει στην Περιφέρεια εφαρμόζουμε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και την καταπολέμηση του προβλήματος των τρωκτικών στο θεσσαλικό αγροτικό οικοσύστημα. Αυτό γίνεται με τρόπο φιλικό στο περιβάλλον, με σύμμαχο το νυκτόβιο αρπακτικό πουλί ΤΥΤΩ. Είναι μια μέθοδος η οποία εφαρμόζεται σε προηγμένα κράτη, στο Ισραήλ, στην Αριζόνα των ΗΠΑ και στην Ελβετία. Κατά τακτά διαστήματα, σε περίοδο πέντε ετών, έχουμε μεγάλους πληθυσμούς αρουραίων που προκαλούν σημαντικά προβλήματα: Καταρχάς αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία γιατί μεταφέρουν παρά πολλές ασθένειες. Προκαλούν οικονομικό πρόβλημα στους αγρότες, οι οποίοι ανάλογα με την καλλιέργεια -σιτάρι, καλαμπόκι, μηδική- μπορούν να χάσουν ανά έτος, ανάλογα με την ένταση του φαινομένου, από 10.0000 ευρώ έως και 100.000.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα η καταπολέμηση των τρωκτικών γινόταν πλημμελώς και βεβιασμένα, υπό την πίεση του χρόνου, με χημικές ουσίες που πολλές φορές δεν καλύπτουν προδιαγραφές ασφάλειας για την πανίδα και τη χλωρίδα. Το πρόγραμμα αφορά σε 911.000 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών στους Δήμους Λαρισαίων, Κιλελέρ, Τυρνάβου, Φαρσάλων, Αγιάς, Ελασσόνας, Τεμπών, Σοφάδων και Ρήγα Φεραίου. Ήδη στον άξονα Κιλελέρ -Ρήγα Φεραίου- Φάρσαλα -Λάρισα έχουν τοποθετηθεί 100 φωλιές, έχουν φωλιάσει περίπου 60 πτηνά και έχουν αναπαραχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό με περισσότερους από 200 νεοσσούς. Το πρόγραμμα έχει βραβευτεί σε διαγωνισμούς ως καλή πρακτική για το περιβάλλον. Η ΤΥΤΩ δίνει λύση στον αγρότη, αυξάνει το εισόδημα, προστατεύει τη σοδειά. Θέλω να ευχαριστήσω ξανά για τη συνεργασία τους Δημάρχους, την Υπηρεσία μας και τον επικεφαλής της ΑΜΚΕ ΤΥΤΩ, ερευνητή δρ. Βασίλη Μποντζώρλο».
Δρ. Βασίλης Μποντζώρλος, πρόεδρος ΑΜΚΕ «ΤΥΤΩ»: «Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό για το όραμα που είχε, καθώς με τη δική του αρωγή και στήριξη φτάσαμε σήμερα να ξεκινά στη Θεσσαλία η υλοποίηση του προγράμματος «ΤΥΤΩ», το οποίο εφαρμόζεται από το 1980 σ’ όλη την αγροτική επικράτεια του Ισραήλ. Ερευνητικά αποτελεί τον υψηλότερο στόχο του Πανεπιστημίου της Λωζάνης με πρωτοστάτη τον καθηγητή κ. Ρουλίν. Εφαρμόζεται επίσης στην Κύπρο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στους αμπελώνες της Καλιφόρνια. Κατά συνέπεια είναι ένα πρότζεκτ εφαρμόσιμο που χρειάζεται ένα επιστημονικό υπόβαθρο, το οποίο φέρνουμε εμείς με το ανάδοχο σχήμα μας. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά που ξεκινάμε να υλοποιήσουμε αυτό το σχέδιο για τον τόπο μας, γιατί και εγώ είμαι παιδί της Θεσσαλίας. Άρα, με διπλό κίνητρο υλοποιούμε το έργο. Η ΤΥΤΩ είναι ένα νυχτόβιο αρπακτικό, ένας μπούφος, που φωλιάζει μόνο σε γεωργικές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Ένα πτηνό «ΤΥΤΩ» μπορεί να θηρεύσει από 2.000 έως 4.000 τρωκτικά σε ένα χρόνο. Επειδή δυσκολεύεται για διάφορους λόγους να βρει φωλιές στο αγροτικό πεδίο, εμείς χωροθετούμε τεχνικά και προσφέρουμε τις αναγκαίες φωλιές».
Θανάσης Νασιακόπουλος, πρόεδρος ΠΕΔ Θεσσαλίας, Δήμαρχος Κιλελέρ: «Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας υπέγραψε σήμερα ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των τρωκτικών. Πρόκειται για ένα μοναδικό πρόγραμμα στη χώρα μας. Συγχαίρω τον Περιφερειάρχη και τους συνεργάτες τους για την πρωτοβουλία τους, αλλά και το σύνολο των Δημάρχων που συμμετέχουμε στο πρόγραμμα. Το πτηνό «ΤΥΤΩ», μετά τη βοήθεια που δέχεται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι έτοιμο στο μέλλον να λύσει το πρόβλημα οριστικά. Ήδη έχουμε δει τα πρώτα αποτελέσματα και είναι πολύ θετικά».
Αντώνης Γκουντάρας, Δήμαρχος Αγιάς: Πρόκειται για ένα μοναδικό, πρωτοποριακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας που για ακόμη μια φορά φέρνει μια μεγάλη καινοτομία στην χώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με βιολογικό τρόπο, ζητήματα στον αγροτικό χώρο. Θέλω να θυμίσω την βιολογική καταπολέμηση του έλκους της καστανιάς που εφαρμόστηκε από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, την καταπολέμηση της μελάνωσης, την προσπάθεια που γίνεται τελευταία για την σφήκα και βέβαια για την φαιά σήψη στην καστανιά. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί τώρα το πρόγραμμα «ΤΥΤΩ», το οποίο πέρα από την πρωτοποριακή εφαρμογή του στην χώρα και την περιβαλλοντική του διάσταση, έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τον αγρότη. Άρα η Περιφέρεια με όλες τις παραπάνω δράσεις, ουσιαστικά ελαφρύνει το κόστος παραγωγής των αγροτών που είναι το ζητούμενο σε μια εποχή που αγροτικά εφόδια και ηλεκτρική ενέργεια έχουν ανοδική πορεία».
Γιώργος Μανώλης, Δήμαρχος Τεμπών: «Σήμερα υπογράφεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από τον Κώστα Αγοραστό ένα μεγάλο πρότζεκτ, η καταπολέμηση των τρωκτικών με φυσικό τρόπο, με το πουλί «ΤΥΤΩ». Στο κάλεσμα αυτό είμαστε παρόντες όλοι οι Δήμοι γιατί αφορά τον πρωτογενή τομέα, την προσφορά προς τους αγρότες μας. Η Περιφέρεια και ο Κώστας Αγοραστός είναι πρωτοπόροι σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και οι Δήμαρχοι συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια».
Μάκης Γιαννακόπουλος, Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Λαρισαίων: «Ευχαριστώ και συγχαίρω την Περιφέρεια Θεσσαλίας για το καινοτόμο πρόγραμμα που εφαρμόζει για τους αγρότες της περιοχής μας και την προστασία των καλλιεργειών τους. Ο Δήμος Λαρισαίων έχει πάρα πολλές αγροτικές περιοχές και με ανυπομονησία αναμένουμε τα αποτελέσματα του προγράμματος που αφορά στη φυσική καταπολέμηση των τρωκτικών. Θεωρώ ότι θα έχει μεγάλη επιτυχία και θα βοηθήσει την αγροτική παραγωγή».
Στην υπογραφή της σύμβασης παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Περιφέρειας Θεσσαλίας Αποστόλης Μπίλλης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής Δήμου Ελασσόνας Γιάννης Δραγατσίκης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Πολεοδομίας Δήμου Τυρνάβου Χριστόφορος Κατσαρός και ο προϊστάμενος της ΔΑΟ Π.Ε. Λάρισας Δημήτρης Σταυρίδης.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις