Οι καύσωνες του Απριλίου στην Ασία ήταν "30 φορές πιθανότερο" να συμβούν λόγω της κλιματικής αλλαγής
Οι καύσωνες του Απριλίου στην Ασία ήταν "30 φορές πιθανότερο" να συμβούν λόγω της κλιματικής αλλαγής

 

Στην περιοχή καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου τον περασμένο μήνα, με το Μπαγκλαντές να βιώνει τη θερμότερη τέτοια περίοδο των τελευταίων 50 ετών, την Ταϊλάνδη να καταγράφει θερμοκρασία ρεκόρ 45° Κελσίου και το Λάος να ξεπερνά τους 42°, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές και διακοπές στην ηλεκτροδότηση καθώς και αύξηση στα περιστατικά θερμοπληξίας.

Ομάδα επιστημόνων στην οργάνωση World Weather Attribution μελέτησαν τα επίπεδα ζέστης και υγρασίας σε περιοχές της Ινδίας και του Μπαγκλαντές, καθώς και στην Ταϊλάνδη και το Λάος, και συμπέραναν ότι ήταν τουλάχιστον κατά 2° Κελσίου υψηλότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι καύσωνες με υψηλή υγρασία που συνέβαιναν μία φορά τον αιώνα στο Μπαγκλαντές και την Ινδία αναμένονται τώρα κάθε πέντε χρόνια, ενώ ο καύσωνας στην Ταϊλάνδη και το Λάος θα ήταν «ουσιαστικά αδύνατος» χωρίς την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Οι καύσωνες δεν είναι κάτι φυσικό», δήλωσε ο Τσάγα Βανταναπούτι, μέλος της ομάδας από το Chiang Mai University στην Ταϊλάνδη, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα. «Εκτός κι να λάβουμε δραστικά μέτρα για να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων, τα επεισόδια καύσωνα όπως αυτό θα συνεχίζουν να γίνονται πιο συνήθη», δήλωσε.

Η μελέτη έδειξε ότι σε κάποια τμήματα της περιοχής ο εκτιμώμενος δείκτης ζέστης –που λαμβάνει υπόψιν την υγρασία—είναι κοντά στο «εξαιρετικά επικίνδυνο» επίπεδο των 54° Κελσίου, δημιουργώντας σημαντικούς κινδύνους για την υγεία σε όλη τη νότια και τη νοτιοανατολική Ασία.

Ενώ σε κάποια τμήματα της περιοχής έχουν εκπονηθεί «σχέδια δράσης για τη ζέστη» που προβλέπουν την παροχή έκτακτων υπηρεσιών υγείας καθώς και προμηθειών σε νερό ή το κλείσιμο των σχολείων, άλλες περιοχές δεν έχουν προετοιμαστεί επαρκώς και έχουν περιορισμένη πρόσβαση στους πόρους που χρειάζονται για να αντιμετωπιστούν οι ακραίες θερμοκρασίες, ανέφερε η μελέτη.

Παραμένει ασαφές πόσα θύματα έχουν προκαλέσει οι καύσωνες του Απριλίου αλλά οι ακραίες θερμοκρασίες στην Ινδία έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 24.000 θανάτους από το 1992, με το 90% της συνολικής έκτασης της χώρας να βρίσκεται σε «ζώνες κινδύνου» για καύσωνες, δήλωσαν ακαδημαϊκοί τον περασμένο μήνα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις