«Πράσινο» για επιδοτήσεις ρεύματος σε αγρότες, μικρές επιχειρήσεις έως το τέλος του έτους

Η Κομισιόν ενέκρινε την επέκταση του μέτρου. Ο προϋπολογισμός του αυξάνεται κατά 600 εκατ. ευρώ.

Τον δρόμο για την επιστροφή στους προμηθευτές  ρεύματος των ποσών με τα οποία έχουν καλύψει  (από ίδιους πόρους) επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος αγροτών και μικρών επιχειρήσεων (με παροχές έως 35 kVA), ανοίγει η έγκριση της Κομισιόν στην τροποποίηση του ελληνικού σχήματος στήριξης, που ανακοινώθηκε χθες. Με την τροποποίηση αυξάνεται επίσης και ο προϋπολογισμός του μέτρου κατά 600 εκατ. ευρώ κι έτσι φτάνει συνολικά στα 1,4 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι  στην αρχική του εκδοχή, το σχήμα (που είχε πάρει το «πράσινο φως» της Κομισιόν στα τέλη του 2022 και εντασσόταν στο πλαίσιο του λεγόμενου Temporary Crisis Framework-TCF), κάλυπτε το χρονικό διάστημα από τον Φεβρουάριο του 2022 έως και τον περσινό Νοέμβριο.

Αποτελούσε δε τη νομική βάση για να καταβληθούν στους προμηθευτές τα κονδύλια με τα οποία είχαν ήδη χρηματοδοτήσει τις επιδοτήσεις των δύο αυτών κατηγοριών καταναλωτών, για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο των  «ευρύτερων» επιδοτήσεων που ανακοινώνονταν κάθε μήνα από το ΥΠΕΝ.

Ωστόσο, στην περίπτωση των περίπου 1,2 μικρών επιχειρήσεων έως 35 kVA (αγροτικές παροχές, φούρνοι  κλπ.)  οι προμηθευτές κάλυψαν με ίδια κεφάλαια τις επιδοτήσεις που ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ και το επόμενο δίμηνο Δεκεμβρίου 2022- Ιανουαρίου 2023, διάστημα που βρισκόταν εκτός της αρχικής εγκριτικής απόφασης.  Έκτοτε, οι επιδοτήσεις στους εμπορικούς καταναλωτές έχουν διακοπεί.  Στην περίπτωση των αγροτών, το χρονικό «κενό» είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς οι επιδοτήσεις για τα αγροτικά τιμολόγια δεν έχουν σταματήσει να ανακοινώνονται – για παράδειγμα, τον Ιούνιο του 2023 θα ανέλθει σε 15 ευρώ/MWh. Επομένως, από τον προηγούμενο Δεκέμβριο και για ένα 7μηνο, οι προμηθευτές χρηματοδοτούσαν  με ίδια κεφάλαια τις ενισχύσεις.

Με τις αλλαγές που ενέκριναν οι Βρυξέλλες, επεκτείνεται η διάρκεια του σχήματος για όλο το 2023. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι πάροχοι μπορούν να λάβουν τα ποσά που δαπάνησαν για τις επιδοτήσεις των μικρών επιχειρήσεων το δίμηνο Δεκέμβριος 2022 – Ιανουάριος 2023 και των αγροτών για το διάστημα Δεκέμβριος 2022 – Ιούνιος 2023.  Επίσης, καθώς με τις «ευλογίες» της  Κομισιόν το μέτρο επεκτείνεται έως το τέλος του έτους, η Πολιτεία μπορεί να συνεχίσει τη στήριξη των αγροτών, ενώ αν το κρίνει σκόπιμο  θα είναι στη διακριτική της ευχέρεια να επανενεργοποιήσει τις επιδοτήσεις και για τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες πλέον θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Αν και το επικαιροποιημένο σχήμα στήριξης θεωρητικά ανοίγει τον δρόμο για την ανάκτηση των κεφαλαίων που δαπάνησαν οι προμηθευτές για μικρές επιχειρήσεις και για αγρότες, εντούτοις αυτό δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες θα πάρουν πίσω «εξολοκλήρου» τα χρήματά τους. Και τούτο διότι είναι υψηλή η πιθανότητα  να έχουν χρηματοδοτήσει επιδοτήσεις σε πελάτες που εκ των υστέρων αποδείχθηκε πως δεν τις δικαιούνταν, καθώς η εκ των υστέρων εγκριτική απόφαση είχε πολλές «δικλείδες» και παγίδες.  Ακόμη όμως και για όσους είναι δικαιούχοι, έχει αποδειχθεί στην πράξη ατελέσφορη  η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει κάθε προμηθευτής ώστε να ανακτήσει τα κεφάλαια που δαπάνησε, με τις τα εκτιμήσεις παραγόντων από τον κλάδο προμήθειας να κάνουν λόγο για ένα ποσοστό ανάκτησης της τάξης του 15- 20%, στην καλύτερη περίπτωση.

Μέτρα στήριξης πολλαπλών ταχυτήτων

Αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ένα τοπίο μέτρων στήριξης πολλαπλών ταχυτήτων (και χρονικών οριζόντων…), ανάλογα με τους δικαιούχους. Για τους αγρότες και τις μικρές επιχειρήσεις (που από τον Φεβρουάριο βρίσκονται εκτός επιδοτήσεων)  ανοίγει «παράθυρο» στήριξης έως το τέλος του έτους.

Για τα νοικοκυριά, όπου ο διπλός μηχανισμός στήριξης σε χονδρεμπορική και λιανική αγορά εκπνέει 1η Ιουνίου και 1η Ιουλίου αντίστοιχα, δρομολογείται σύμφωνα με πληροφορίες παράταση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου (και όχι έως τα τέλη του έτους όπως ήταν η αρχική επιδίωξη), με τη σιωπηρή συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η σχετική Υπουργική Απόφαση αναμένεται από ημέρα σε ημέρα.

Τέλος, εκτός κάδρου επιδοτήσεων βρίσκονται εδώ και μήνες και οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι οποίες –όπως έγραψε χθες η «Ν» ζητούν να ενταχθούν στο TCF με αναδρομική ισχύ για ολόκληρο το 2023, για να αποκατασταθεί η ανισορροπία και ο ανταγωνισμός με τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες που στηρίχθηκαν μέσω του TCF από τις δικές τους κυβερνήσεις κατά τους προηγούμενους μήνες.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ