Στο Μαρόκο είναι παράνομο να καλλιεργείται κάνναβη από το 1976, αν και σε πολλές περιοχές οι αρχές έκαναν τα «στραβά μάτια» για να επιτρέψουν στους αγρότες να καλλιεργήσουν κάνναβη, μεγάλο μέρος της οποίας μεταποιείται σε χασίς.
Το νέο νομοσχέδιο, το οποίο επιτρέπει τη νόμιμη καλλιέργεια κάνναβης μόνο για φαρμακευτικούς, βιομηχανικούς και εξαγωγικούς σκοπούς, ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο τον Ιούνιο του 2021. Η στάση του κυβερνώντος κόμματος άλλαξε αφού η υπηρεσία ναρκωτικών του ΟΗΕ επαναταξινόμησε την κάνναβη ως «λιγότερο επικίνδυνο ναρκωτικό».
Για πολλά χρόνια οι ακτιβιστές ζητούσαν από τις μαροκινές αρχές να αλλάξουν τους νόμους γύρω από την κάνναβη, ώστε οι αγρότες και οι παραγωγοί να λάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Το Μαρόκο έχει τη μεγαλύτερη αγορά παραδοσιακής κάνναβης η οποία είναι τέσσερις - πέντε φορές μεγαλύτερη από τον επόμενο μεγαλύτερο παραγωγό, το Μεξικό. Υπολογίστηκε ότι η παραγωγή κάνναβης στο Μαρόκο το 2017 ανήλθε συνολικά σε περισσότερους από 36.000 τόνους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων μετατράπηκε σε χασίς για την ευρωπαϊκή αγορά.
Σύμφωνα με αναφορές από τοπικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν 170 αγρότες που συμμετέχουν στην πρώτη νόμιμη καλλιεργητική περίοδο, με καλλιέργειες κάνναβης να καλύπτουν περισσότερα από 105 εκτάρια γης. Το επόμενο έτος, οι αξιωματούχοι προβλέπουν ότι ο αριθμός των αγροτών που καλλιεργούν νόμιμα κάνναβη θα αυξηθεί σε 500.
Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι αγρότες πεπεισμένοι από τη νέα κίνηση. Μιλώντας στη Le Monde, ένας αγρότης κάνναβης ο οποίος καλλιεργεί το φυτό κοντά σε ένα μικρό χωριό στις βόρειες επαρχίες, είπε: «Αυτό που φοβάμαι είναι ότι τα οφέλη θα πάνε στο κράτος, τα εργαστήρια και τις πολυεθνικές και ότι θα είμαστε έμεινε πίσω. Προς το παρόν, είμαστε στο σκοτάδι. Σε ποιον και σε τι τιμή θα πουλήσουμε; Ποιους σπόρους; Θα είναι κατάλληλα; Δεν έχουμε τίποτα άλλο παρά κιφ. Δεν θα ρισκάρουμε να χάσουμε τα πάντα».
Όπως και με άλλες χώρες που έχουν επιτρέψει νόμιμες αγορές κάνναβης, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η παλαιού τύπου αγορά δεν θα εξαφανιστεί από τη μια μέρα στην άλλη. Ο ειδικός ερευνητής για τα ναρκωτικά Khalid Tinasti είπε: «Η παράνομη αγορά θα παραμείνει πολύ ισχυρή και μόνο λίγοι καλλιεργητές θα εισέλθουν στη νόμιμη αγορά. Δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, εκτός από το να επιτραπεί η ψυχαγωγική χρήση κάνναβης, η οποία θα επέτρεπε στο έργο να είναι πραγματικά περιεκτικό».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις