Πάντως μέχρι στιγμής οι αγρότες αναμένουν με αγωνία τις εφαρμοστικές αποφάσεις που αφορούν τα οικολογικά σχήματα.
Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι έχει μπει η διαδικασία ανοίγματος της πλατφόρμας υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Μπορεί αυτή τη στιγμή η πλατφόρμα να βρίσκεται στο «αέρα» του κυβερνητικού νέους gov.gr, ωστόσο είναι σαν να μην έχει ανοίξει ποτέ και αυτό γιατί οι αγρότες πραγματοποιώντας είσοδο με την χρήση των προσωπικών τους κωδικών TaxisNet, δεν μπορούν να κάνουν καμία ενέργεια.
Όπως ανέφερε στο Agrocapital υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, εντός των επόμενων ημερών θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων οι εφαρμοστικές αποφάσεις που απομένουν για να ξεκινήσει η «κανονική» λειτουργία υποδοχής δηλώσεων ΟΣΔΕ.
Μέχρι τώρα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα οι πρώτες εφαρμοστικές αποφάσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, μέσω των οποίων ορίζεται ο βασικός κορμός του πλαισίου εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα, βάσει του οποίου θα αξιοποιηθούν τα 19,3 δισ. ευρώ της νέας προγραμματικής περιόδου.
Οι εν λόγω αποφάσεις αφορούν τον Πυλώνα Ι της ΚΑΠ και καθορίζουν το πλαίσιο εισροών 1,9 δις ευρώ ανά έτος για την περίοδο 2023-2027.
Πάντως μέχρι στιγμής οι αγρότες αναμένουν με αγωνία τις εφαρμοστικές αποφάσεις που αφορούν τα οικολογικά σχήματα (eco schemes). Η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) μπορεί να έχει ξεκινήσει εδώ και σχεδόν... μισό χρόνο, ωστόσο οι παραγωγοί της χώρα μας δεν έχουν καμία πληροφόρηση σε ποιες παρεμβάσεις των λεγόμενων eco schemes θα πρέπει να ενταχθούν.
Μπορεί η εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων να είναι προαιρετική, ωστόσο αν κάποιος παραγωγός, αγρότης ή κτηνοτρόφος, δεν τα εφαρμόσει τότε δεν θα εισπράξει το 25% των άμεσων ενισχύσεων. Ποσό που για κάθε έτος ανέρχεται σε 425 εκατ. ευρώ.