Όπως τονίζει, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει φέρει σε απόγνωση του αγρότες, καθώς το νερό από τις βροχές έχει καλύψει τεράστιες εκτάσεις κυρίως στις Δημοτικές Ενότητες Παλαμά και Φύλλου.
Μέσω της επιστολή τους ο δήμαρχος Παλαμά ζητά να δοθεί άμεση λύση, ενδεχομένως παρακάμπτοντας τον Κανονισμό του Οργανισμού που προβλέπει μεν αποζημιώσεις από πλημμύρα, όχι όμως από βρόχινα νερά.
Όπως σημειώνει ο κ. Σακελλαρίου τα σιτηρά τα οποία βρίσκονται σε ωριμότητα και θα έπρεπε τις επόμενες μέρες να θεριστούν, έχουν πέσει στο νερό και άρχισαν να σαπίζουν, ενώ στα τριφύλλια - μηδική έχουν χαθεί τρεις κοπές (από τα μέσα Μάρτη που θα έπρεπε να κοπούν για πρώτη φορά) και το πρόβλημα αυτό αγγίζει και όσους κτηνοτρόφους δεν έχουν στοκ σανοτροφών από την περσινή περίοδο.
Σύμφωνα με την επιστολή τα βαμβάκια και τα καλαμπόκια που πρόλαβαν να σπαρθούν κινδυνεύουν από τα στάσιμα νερά να σαπίσουν, την ώρα που μεγάλες εκτάσεις που επρόκειτο να σπαρθούν με βαμβάκι μένουν ακόμα άσπαρτες.
Χαμένες θα πρέπει να θεωρούνται οι καλλιέργειες πεπονιών στην περιοχή των Σελλάνων λόγω της υψηλής υγρασίας που έχει ως αποτέλεσμα τα φυτά να έχουν αναπτύξει μύκητες και να μη μπορούν να αποδώσουν παραγωγή, ακόμα κι αν σταματήσουν οι βροχές. Με το μέχρι σήμερα κόστος καλλιέργειας να ξεπερνά τα 600 ευρώ το στρέμμα και την διαφαινόμενη μηδενική είσπραξη είναι αντιληπτό ότι θα υπάρχει μία χρονιά τελείως χαμένη με τεράστια ζημιά.
Η επανασπορά των χωραφιών πλέον είναι δύσκολο να γίνει, καθώς έχει φύγει η εποχή σποράς και οι βροχοπτώσεις διαφαίνεται να συνεχιστούν και τον επόμενο μήνα. Αλλά ακόμα και αν προλάβουν να σπείρουν, δεν θα υπάρξει απόδοση ικανή να καλύψει έστω τα τεράστια επιπλέον έξοδα. Οι αγρότες ζουν την απόλυτη απόγνωση για τη χαμένη χρονιά τους.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις