Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ σχεδιάζει να υποβάλει νέο πακέτο στήριξης έως τον Ιούνιο για τους αγρότες «που επηρεάζονται από διαφορετικούς τύπους κρίσεων που ελήφθησαν» ως απάντηση στην κριτική για την προηγούμενη χορήγηση γεωργικών κονδυλίων της ΕΕ σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Janusz Wojciechowski ανακοίνωσε την Τρίτη (30 Μαΐου) ότι τα υπόλοιπα μετρητά στο γεωργικό αποθεματικό θα διατεθούν σε όλα τα κράτη μέλη.
Το γεωργικό αποθεματικό – παλαιότερα γνωστό ως «αποθεματικό κρίσης» – είναι ένα ταμείο που περιλαμβάνεται στο σύστημα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των διαταραχών της αγοράς που επηρεάζουν την παραγωγή ή τη διανομή.
Φέτος, η ΕΕ έχει ήδη χρησιμοποιήσει 200 εκατομμύρια ευρώ από τα 450 εκατομμύρια διαθέσιμα – αφήνοντας 250 εκατομμύρια στην τράπεζα μέχρι το τέλος του έτους.
«Είμαστε έτοιμοι να διανείμουμε αυτό το ποσό σε όλα τα κράτη μέλη που πλήττονται από διαφορετικούς τύπους κρίσεων», δήλωσε ο Επίτροπος σε συνέντευξη Τύπου μετά τη μηνιαία συνάντηση με τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ-27.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η μεθοδολογία δεν έχει ακόμη καθοριστεί» και ότι η Επιτροπή ετοιμάζει πρόταση «λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν βαθύτερες κρίσεις από άλλες».
Σύμφωνα με τον Wojciechowski, αυτό το τρίτο πακέτο βοήθειας θα πρέπει να αποφασιστεί και να διατεθεί «με επείγουσα ανάγκη» μέχρι τον Ιούνιο.
Μέχρι στιγμής, το αποθεματικό κρίσης έχει ενεργοποιηθεί σε τρεις περιπτώσεις για το 2023: 44 εκατομμύρια ευρώ πήγαν σε αγρότες που επλήγησαν από ξέσπασμα γρίπης των πτηνών στην Ιταλία και την Πολωνία. 56 εκατ. ευρώ πήγαν στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία λόγω διαταραχών της αγοράς από εισαγωγές από την Ουκρανία.
Τέλος, 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να διανεμηθούν στις πέντε χώρες «πρώτης γραμμής» που γειτνιάζουν με την Ουκρανία.
Οι δύο τελευταίες εκταμιεύσεις παρουσιάστηκαν από την Επιτροπή με τη μορφή «πακέτων» για τη στήριξη των αγροτών της ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.