Η περσινή έκρηξη που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναστραφεί.
Η ευρύτερη πτώση στις τιμές βασικών εμπορευμάτων – από τον χαλκό έως τα σιτηρά και το φυσικό αέριο – ενισχύει την τάση μείωσης του πληθωρισμού και ανακουφίζει κάπως τους καταναλωτές που υπέστησαν το σοκ των περσινών μεγάλων ανατιμήσεων.
Η περσινή έκρηξη που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναστραφεί, όπως φαίνεται και από τον δείκτη τιμών για τα commodities του Bloomberg, ο οποίος έχει μειωθεί 10% από την αρχή του έτους, επιστρέφοντας σε επίπεδα του 2021.
Η πτωτική πορεία τους αντανακλά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία φλερτάρει με την ύφεση, η ευρωπαϊκή βιομηχανία υποχωρεί και η ανάκαμψη της Κίνας, μετά την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, είναι πιο αδύναμη απ’ ό,τι αναμενόταν.
Για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τα οφέλη έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται με τη μείωση των γενικών δεικτών του πληθωρισμού, περιορίζοντας κάπως την πίεση στις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.
Πιο σύνθετο το πληθωριστικό παζλ
Βέβαια, οι μειώσεις στις τιμές των commodities αποτελούν μία μόνο πλευρά του πληθωριστικού παζλ καθώς υπάρχουν και άλλες παράμετροι, όπως το μισθολογικό κόστος ή η ταχύτητα που οι επιχειρήσεις περνάνε τη μείωση του κόστους στους καταναλωτές.
«Η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων φαίνεται να αντανακλά την επιβράδυνση της ανάκαμψης της Κίνας, την απειλή ύφεσης στις ΗΠA και την καταστροφή από την πλευρά της προσφοράς στην Ευρώπη», δήλωσε ο επικεφαλής μακροοικονομικής ανάλυσης της ING, Carsten Brzeski, προσθέτοντας ότι «είναι πραγματικά πιθανό η μείωση του πληθωρισμού να επιταχυνθεί προσωρινά».
Στη Γερμανία, ο πληθωρισμός μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία, με αιχμή τη μείωση των τιμών ενέργειας. Οι τιμές αποκλιμακώνονται σε όλη την Ευρώπη, όπως αναμένεται να δείξουν τα στοιχεία που θα ανακοινώσει αύριο η Eurostat.
To ερώτημα είναι σε ποιο επίπεδο θα αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός πριν σταθεροποιηθεί. Σήμερα, το κόστος εισροών για τις επιχειρήσεις φαίνεται να μειώνεται και επιπλέον τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν αρχίσει να λύνονται και οι τιμές των ναύλων έχουν καταρρεύσει.
Η επιβράδυνση της ανάκαμψης στην Κίνα περιόρισε τις πιέσεις στις τιμές των μετάλλων, με την τιμή του νικελίου να κάνει βουτιά 30% και του ψευδάργυρου πάνω από 20%, ενώ και η τιμή του χαλκού έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών των τροφίμων
Για τα νοικοκυριά, πάντως, οι σταθερά υψηλές τιμές στα σούπερ μάρκετ συνεχίζουν να αποτελούν μεγάλο βαρίδι για τους προϋπολογισμούς τους σε πολλά μέρη του κόσμου, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι επιτέλους και οι τιμές των τροφίμων μπορεί να χάσουν τη δυναμική τους.
Οι προθεσμιακές τιμές για τα σιτηρά έχουν μειωθεί στο μισό σε σχέση με τα περσινά υψηλά επίπεδα καθώς η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι δύο κορυφαίοι εξαγωγείς, αναμένεται να έχουν εξαιρετικές σοδειές φέτος.
Η Βραζιλία έχει τις ιστορικά μεγαλύτερες σοδειές καλαμποκιού και σόγιας, μειώνοντας έτσι το κόστος για την εκτροφή κοτόπουλων και χοίρων. Παράλληλα, και οι τιμές των φυτικών ελαίων έχουν μειωθεί πολύ.
Η ακαμψία των τιμών προς τα κάτω
Το θέμα, όμως, είναι πόσο γρήγορα θα μειωθούν οι τιμές στα ράφια των καταστημάτων. Οι εταιρείες λιανικών πωλήσεων δεν είναι πρόθυμες να μειώσουν τις τιμές από τη στιγμή που τις έχουν αυξήσει μέχρι να έχουν ενδείξεις ότι η μεταβολή τους θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια.
Υπάρχουν εξ άλλου και οι καταγγελίες από επίσημους φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ότι οι επιχειρήσεις έχουν αυξήσει τις τιμές περισσότερο από την αύξηση του κόστους (το greeflation όπως έχει αποκληθεί από ορισμένες πλευρές).
Επιπλέον, υπάρχουν κάποια εμπορεύματα που οι τιμές τους παραμένουν αρκετά υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρά τη μείωσή τους φέτος.
«Η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού, όπως όλα τα άλλα, είναι εξαιρετικά ανομοιόμορφη… Οι τιμές είναι πάντα πιο άκαμπτες προς τα κάτω παρά προς τα πάνω, χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο και είναι πιο δύσκολο να εξαλείψεις τον πληθωρισμό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της συνεταιριστικής τράπεζας CoBank.
Πηγή: Ημερησία- Με πληροφορίες από Bloomberg