Ε.Ε.: Μειώνεται ο γενικός δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη βιομηχανία γεωργικών μηχανημάτων

O γενικός δείκτης επιχειρηματικού κλίματος για τη βιομηχανία γεωργικών μηχανημάτων στην Ευρώπη έχει "εγκαταλείψει" πλήρως την ανοδική του πορεία μετά τις απότομες μειώσεις κατά τη διάρκεια του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας και εξακολουθεί να βρίσκεται μόλις και μετά βίας σε θετικό επίπεδο. Τον Μάιο, ο δείκτης μειώθηκε από 16 σε 11 μονάδες (σε κλίμακα από -100 έως +100).

Οι εκκρεμείς παραγγελίες έχουν κορυφωθεί τους τελευταίους μήνες. Ο όγκος των παραγγελιών έχει μειωθεί σημαντικά και αντιστοιχεί πλέον σε μια περίοδο παραγωγής 5,5 μηνών, η οποία εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή σε ιστορική σύγκριση, αλλά σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι οποιαδήποτε στιγμή του περασμένου έτους.

Ενώ παρατηρείται σημαντική χαλάρωση από την πλευρά της προσφοράς, οι αβεβαιότητες αυξάνονται όσον αφορά την πλευρά της αγοράς και τα επίπεδα εμπιστοσύνης μειώνονται ανάλογα. Οι εκπρόσωποι του κλάδου υποβάθμισαν περαιτέρω τις μελλοντικές τους προσδοκίες. Ενώ εξακολουθεί να υπάρχει μια μέτρια πλειοψηφία εκπροσώπων εταιρειών με θετικές προσδοκίες για κύκλο εργασιών για ορισμένες μεγάλες αγορές όπως η Γαλλία και η Γερμανία, η εμπιστοσύνη έχει ουσιαστικά καταρρεύσει σε σχέση με τις αγορές της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πολωνίας.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις