Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού σημειώνουν άλμα μετά την κατάρρευση μεγάλου φράγματος στη νότια Ουκρανία
Η κατάρρευση ενός μεγάλου φράγματος στη νότια Ουκρανία έστειλε τις παγκόσμιες τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού υψηλότερα νωρίς την Τρίτη.
Οι τιμές του σιταριού αυξήθηκαν κατά 2,4% στις πρώτες συναλλαγές της Τρίτης στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο, στα 6,39 δολάρια το μπούσελ. Το κόστος του καλαμποκιού αυξήθηκε περισσότερο από 1 τοις εκατό (στα 6,04 δολάρια το μπούσελ) και η βρώμη κέρδισε 0,73 τοις εκατό (3,46 δολάρια ανά μονάδα). Οι τιμές ήταν υψηλότερες νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά εξασθένησαν.
Η καταστροφή του φράγματος και του υδροηλεκτρικού σταθμού της Καχόβκα, που βρίσκεται στον ποταμό Δνείπερο, σε μια περιοχή που ελέγχει η Μόσχα, προκάλεσε ανησυχία για πιθανή διαταραχή του παγκόσμιου εφοδιασμού.
"Η Ουκρανία ήταν ιστορικά ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς στην παγκόσμια αγορά σιταριού", δήλωσε στο Associated Press ο Joe Janzen, επίκουρος καθηγητής στο College of Agricultural, Consumer and Environmental Sciences του University of Illinois Urbana-Champaign, επισημαίνοντας επίσης την ιστορική παραγωγή καλαμποκιού της χώρας. "Κάθε φορά που υπάρχουν νέα από αυτό το μέρος του κόσμου, η αγορά είναι ευαίσθητη σε αυτά".
Υπάρχουν τεράστιες γεωργικές εκτάσεις στη νότια Ουκρανία όπου έσπασε το φράγμα. Η κατάρρευση έθεσε σε κίνδυνο τις καλλιέργειες στο αρτοποιείο της χώρας και απείλησε τις προμήθειες πόσιμου νερού, με τους αξιωματούχους να προειδοποιούν επίσης για μια επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή - επισημαίνοντας τη διαφυγή πετρελαίου από τα μηχανήματα του φράγματος και σημαντικές πλημμύρες.
Ο Andrey Sizov, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ερευνών για τις γεωργικές αγορές της Μαύρης Θάλασσας SovEcon, δήλωσε ότι η κατάρρευση του φράγματος μοιάζει "με μεγάλη κλιμάκωση με τρομερές συνέπειες και τεράστιο κίνδυνο για τα πρωτοσέλιδα".
"Αυτό θα μπορούσε να είναι μόνο η αρχή του bull run", έγραψε ο Sizov στο Twitter.
Το ράλι των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι κατά τη διάρκεια της νύχτας και στις αρχές της Τρίτης έχασε τον ατμό του καθώς προχωρούσε η ημέρα. Γύρω στη 1 μ.μ. ώρα Ελλάδας, για παράδειγμα, η τιμή του σιταριού έπεσε στα 6,28 δολάρια το μπούσελ.
Οι τιμές του σιταριού έπεφταν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, μετά την παγκόσμια άνοδο των τιμών των τροφίμων και των εμπορευμάτων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Οι αναλυτές της Citi για τα εμπορεύματα χαρακτήρισαν το περιστατικό της Τρίτης "υπενθύμιση του παρατεταμένου πληθωριστικού κινδύνου στην αγορά αγαθών".
Είναι πιθανό να συνεχίσουμε να βλέπουμε προσωρινά άλματα στις τιμές μετά από σημαντικά γεγονότα της επικαιρότητας, όπως αυτό που παρατηρήθηκε μετά την καταστροφή του φράγματος Kakhovka, αλλά ο Janzen λέει ότι οι συνθήκες είναι το κλειδί - και οι προσδοκίες για τις εξαγωγές εμπορευμάτων από την Ουκρανία πιθανότατα "θα συνεχίσουν να μειώνονται, καθώς αναγνωρίζουμε ότι η ουκρανική παραγωγή θα συνεχίσει να είναι σοβαρά μειωμένη λόγω του πολέμου".
Η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις για την ανατίναξη του φράγματος Kakhovka, ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς στην επίμαχη περιοχή - και την αποκοπή της παροχής νερού προς την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε παράνομα το 2014. Δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτούν οι ισχυρισμοί.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις