10 φυτά που διώχνουν τα κουνούπια

Οι ζεστές συνθήκες και η υγρασία του καλοκαιριού φέρνουν στον κήπο μας, στις αυλές και στα μπαλκόνια μας τους πιο διάσημους ανεπιθύμητους επισκέπτες, τα κουνούπια. Για να αντιμετωπίσουμε λοιπόν τα τσιμπήματα των κουνουπιών με φυσικό και οικολογικό τρόπο, η φύτευση φυτών είναι μια καλή λύση. Υπάρχουν αρκετά φυτά που διώχνουν τα κουνούπια για να επιλέξουμε, κυρίως αρωματικά, και μας βοηθούν να απομακρύνουμε τους ενοχλητικούς αυτούς επισκέπτες. 

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η ύπαρξη ενός μεμονωμένου εντομοδιωκτικού φυτού στην αυλή ή στο μπαλκόνι δεν δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα της αντιμετώπισης των κουνουπιων. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, καλό είναι να φυτεύουμε μία ομάδα από τα παρακάτω φυτά, προκειμένου να εξασφαλίσουμε καλύτερη κάλυψη του χώρου και μέγιστη προστασία. Φυτά που απομακρύνουν τα κουνούπια Επιλέγουμε 10 φυτά με εντομοαπωθητικές ιδιότητες για να διώξουμε τα κουνούπια από τον κήπο, την αυλή και το μπαλκόνι μας. 

1. Αρμπαρόριζα 

Ας ξεκινήσουμε με την αρμπαρόριζα, το υπέροχο ξαδερφάκι του γερανιού, που δεν χρησιμοποιείται μόνο για πεντανόστιμα γλυκά του κουταλιού καθώς έχει και σημαντικές εντομοαπωθητικές ιδιότητες. Φυτεύοντας την αρμπαρόριζα στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι βοηθάει στην απώθηση των κουνουπιών. Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε ένα φυσικό οικιακό εντομοαπωθητικό τοποθετώντας μερικά φύλλα αρμπαρόριζας σε ένα βαζάκι και προσθέτοντας μισό λίτρο καθαρό οινόπνευμα. 

Αφού κλείσουμε το βαζάκι, το τοποθετούμε σε σκιερό μέρος για 2-3 εβδομάδες. Στη συνέχεια, σουρώνουμε το διάλυμα για να μην έχει φύλλα, και ψεκάζουμε στο σπίτι εσωτερικά και εξωτερικά για να απωθήσουμε κουνούπια και διάφορα έντομα. Σχετικά με τις συνθήκες ανάπτυξης της αρμπαρόριζας, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αναπτύσσεται πολύ γρήγορα όταν βρεθεί σε ηλιόλουστες ή και ημισκιαζόμενες θέσεις. 



2. Βασιλικός 

Ας συνεχίσουμε με τον βασιλικό, το δημοφιλέστερο αρωματικό φυτό, βασικό συστατικό της μεσογειακής κουζίνας, που όμως παράλληλα χρησιμοποιείται εκτεταμένα για την απώθηση των εντόμων και των κουνουπιών, σε γλάστρες που τοποθετούμε σε μπαλκόνια και βεράντες. 

Άλλωστε, ο βασιλικός φυτεύεται μαζί με τον κατιφέ στον λαχανόκηπο για να διώχνουν τα έντομα από τις κηπευτικές καλλιέργειες στο πλαίσιο της οικολογικής γεωργίας. Φυτεύουμε τον βασιλικό σε ημισκιερά μέρη προφυλαγμένα από τους δυνατούς ανέμους για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσιο καταπράσινο φύλλωμα. Ο βασιλικός ευδοκιμεί σε φωτεινά μέρη, ωστόσο είναι ευαίσθητος στην πολύωρη απευθείας έκθεση στον ήλιο ενώ την περίοδο του χειμώνα, ο βασιλικός χρειάζεται προστασία από τον παγετό, το χιόνι, και τους βοριάδες. 



3. Δυόσμος 

Ο δύοσμος είναι διάσημος μόνο διάσημος για το άρωμα του και για τις χρήσεις που έχει στην κουζίνα, σε ποτά και σε πολλές συνταγές μαγειρικής αλλά και για τις εντομοαπωθητικές του ιδιότητες! 

Όταν ο δυόσμος φυτεύεται σε γλάστρα ή στον κήπο μας προστατεύει από κουνούπια, μύγες και μυρμήγκια. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την αρχαιότητα πριν στρώσουν τραπέζι για φαγητό, το αρωμάτιζαν τρίβοντας στην πάνω επιφάνειά του φυλλαράκια δυόσμου. Ο δυόσμος ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες περιοχές, όπου τα φύλλα του δίνουν υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια. 

Ο δυόσμος αναπτύσσεται ικανοποιητικά και σε σκιερά και ημισκιερά μέρη, ειδικά όταν μεταφυτεύεται σε γλάστρες στα μπαλκόνια μας. Δεν είναι, όμως, ανθεκτικός στους βοριάδες και στην παγωνιά του χειμώνα και απαιτείται να του εξασφαλίσουμε μια προφυλαγμένη θέση. 



4. Δεντρολίβανο 

Το δενδρολίβανο εκτός από ένα αγαπημένο αρωματικό φυτό που χρησιμοποιείται στην μεσογειακή κουζίνα, θεωρείται από τα πιο αποτελεσματικά εντομοαπωθητικά φυτά και γι’ αυτό δεν πρέπει να λείπει από κανένα κήπο και κανένα μπαλκόνι. 

Επίσης, στην οικολογική γεωργία, το δενδρολίβανο σε συγκαλλιέργεια με λάχανο, μπρόκολο ή κουνουπίδι τα προστατεύει από την κάμπια που τα προσβάλλει. Το δεντρολίβανο αναπτύσσεται εύκολα και καλλιεργείται στις περιοχές με μεσογειακό κλίμα και ηλιόλουστο ξηροθερμικό περιβάλλον, όπου φθάνει μέχρι και το ύψος των δύο μέτρων. 

Είναι ανθεκτικό στην παγωνιά και τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προφύλαξη. 



5. Σκόρδο 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή για την αντιμετώπιση των κουνουπιών στον κήπο και στο μπαλκόνι είναι και το σκόρδο που δεν χρησιμοποιείται μόνο για τις σαλάτες και για τα φαγητά! 

Το σκόρδο όταν φυτεύεται στον κήπο ή σε γλάστρα διαθέτει πολύ έντονες εντομοδιωκτικές ιδιότητες και γι’ αυτό απωθεί και τα κουνούπια. Πολλά οικολογικά εντομοκτόνα, καθώς και αυτοσχέδιες συνταγές για φυσική προστασία από έντομα, έχουν ως βασικό συστατικό το σκόρδο.

Προτιμά περιοχές με ξηρό και ήπιο κλίμα χωρίς έντονους παγετούς, χωρίς πολλές βροχοπτώσεις και υψηλή υγρασία. Η καλλιέργεια του σκόρδου απαιτεί ελαφριά και αφράτα γόνιμα εδάφη για να ευδοκιμήσει. 



6. Λεβάντα 

Από τη λίστα με τα φυτά για την αντιμετώπιση των κουνουπιών με φυσικό οικολογικό τρόπο δε θα μπορούσε να λείπει η λεβάντα, το δημοφιλές αρωματικό φυτό με τα εντυπωσιακά άνθη. 

Η λεβάντα είναι γνωστό ότι διαθέτει εξαιρετικές εντομοδιωκτικές ιδιότητες και απωθεί τα κουνούπια. Αξίζει να σημειώσουμε πως τα αποξηραμένα φύλλα της λεβάντας, μπορούν να τοποθετηθούν σε τούλι και να χρησιμοποιηθούν σε ντουλάπες και συρτάρια για την προστασία των ρούχων από το σκώρο, παράλληλα με τον αρωματισμό του χώρου. 

Η λεβάντα αναζητεί ηλιόλουστες θέσεις, αν και μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημισκιερά σημεία. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η λεβάντα είναι ανθεκτική στο ζεστό ξηροθερμικό περιβάλλον του καλοκαιριού και αντέχει στην παγωνιά του χειμώνα. Αν φυτέψουμε τη λεβάντα σε γλάστρα στο μπαλκόνι, θα επιλέξουμε ηλιοφανή σημεία με νότια ή ανατολική έκθεση για να ευδοκιμήσει. 



7. Φασκόμηλο 

Το φασκόμηλο εκτός από αγαπημένο βότανο για ροφήματα, θεωρείται από τα πιο εντομοαπωθητικά φυτά που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο και σε γλάστρες, αρκετά αποτελεσματικό για να διώχνει τόσο τα κουνούπια όσο και τις μύγες. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανθισμένα κλαδιά φασκόμηλου για την προστασία των ρούχων από σκώρο μέσα σε ντουλάπες και συρτάρια, καθώς και για προστασία των αποθηκευμένων τρόφιμων από διάφορα έντομα.

Το φασκόμηλο αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών, ακόμη και σε ξερά και άγονα, αν και προτιμά τα αμμώδη, ασβεστούχα µε πολύ καλή αποστράγγιση που ζεσταίνονται νωρίς την άνοιξη. 

Ευδοκιμεί τόσο σε θερµές, όσο και σε ψυχρές περιοχές και προτιμά ηλιαζόμενες θέσεις και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προφύλαξη και φροντίδα για να ευδοκιμήσει. 


8. Σιτρονέλα 

Από τα πιο σημαντικά εντομοαπωητικά φυτά, είναι η σιτρονέλα το γνωστό πολυετές αρωματικό φυτό. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το αιθέριο έλαιο της είναι δημοφιλές για τις εντομωδιωκτικές του ιδιότητες που περιλαμβάνουν και την απώθηση των κουνουπιών. 

Πάντως, για αποτελεσματικότερη προστασία από τα κουνούπια, αφού πρώτα βεβαιωθούμε ότι δεν έχουμε κάποια ευαισθησία στο φυτό, μπορούμε να κόψουμε φύλλα σιτρονέλας και να τα τρίψουμε απαλά στο δέρμα μας.

Η σιτρονέλα ευδοκιμεί καλύτερα σε ηλιοφανή σημεία του κήπου, είναι ανεκτική όμως και στην σκιά. Επίσης, μπορεί να φυτευτεί κοντά στη θάλασσα. Αποφεύγουμε να τη φυτεύουμε σε περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ή έντονη παγωνιά, γιατί θα ταλαιπωρηθεί αρκετά. 


9. Κατιφές 

Ο κατιφές το υπέροχο λουλούδι που όλοι γνωρίζουμε δεν φυτεύεται στον κήπο και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μόνο για τα υπέροχα κίτρινα, πορτοκαλί και κεραμιδί λουλούδια του αλλά και για την αποτελεσματική απώθηση των κουνουπιών. 

Άλλωστε, ο κατιφές παραδοσιακά φυτεύεται στον λαχανόκηπο, μαζί με τον βασιλικό για να προφυλάσσει τα κηπευτικά μας από διάφορα έντομα. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι αν τρίψουμε το φύλλωμα του κατιφέ με το χέρι μας, βγάζει μια χαρακτηριστική όχι τόσο ευχάριστη μυρωδιά. 

Οι κατιφέδες ευδοκιμούν σε θέσεις με συνεχή ηλιοφάνεια και μπορούν να προσαρμοστούν και σε σχετικά ημισκιερές θέσεις χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Φυτεύονται σε όλα τα εδάφη, αν και παρουσιάζουν πλουσιότερη ανθοφορία σε γόνιμα εδάφη, εμπλουτισμένα με κομπόστ και κοπριά. 



10. Μελισσόχορτο

Ολοκληρώνυμε τη λίστα μας με τα προτεινόμενα φυτά που απωθούν τα κουνούπια στους κήπους, σε αυλές και σε μπαλκόνια, με το μελισσόχορτο, το αρωματικό θαμνώδες φυτό με το ιδιαίτερα χαρακτηριστικό άρωμα λεμονιού. 

Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε ειδικά για όσους έχουν ευαισθησία στα τσιμπήματα των κουνουπιών, ότι αν τρίψουμε τα χέρια μας και το δέρμα μας με φύλλα κομμένα μελισσόχορτου, έχουμε πρόσθετη προστασία από την επίθεση των κουνουπιών. Το μελισσόχορτο είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό στις υψηλές θερμοκρασίες αλλά είναι σχετικά ευαίσθητο στις πολύ χαμηλές και στους παγωμένους βοριάδες. 

Επειδή έχει γρήγορη και δυναμική ανάπτυξη, το μελισσόχορτο είναι καλύτερα να φυτεύεται μόνο του στη γλάστρα, ενώ όταν φυτευτεί σε βραχόκηπους, το επιλέγουμε στις πίσω φυτεύσεις σε απόσταση τουλάχιστον μισό μέτρο από τα άλλα αρωματικά φυτά. 



Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση των κουνουπιών: Προσέχουμε να μην αφήνουμε νερό στα πιατάκια από τις γλάστρες μας, μετά το πότισμα των φυτών μας καθώς τα στάσιμα νερά και η υγρασία αποτελούν πόλο έλξης για τα κουνούπια. 

Πηγή: www.mistikakipou.gr


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις