Οι προγραμματισμένες αλλαγές στη νομοθεσία για το νερό που προτείνονται από την κυβέρνηση της Χιλής θα έχουν επιζήμιο αντίκτυπο στη βιομηχανία φρούτων της χώρας προειδοποιεί η ομοσπονδία παραγωγών φρούτων της Χιλής, Fedefruta.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Fedfruta, Χόρχε Βαλενζουέλα, οι εν λόγω προτάσεις «δεν ενθαρρύνουν τις επενδύσεις στην αποδοτικότητα του νερού» και «θα σταματήσουν την ανάπτυξη φρούτων στη Χιλή».
Οι αλλαγές, οι οποίες εγκρίθηκαν ομόφωνα από τη Γερουσία τον περασμένο μήνα είναι μια προσπάθεια μεταρρύθμισης στην κατανομή των υδάτινων πόρων με πιο βιώσιμο και δίκαιο τρόπο.
Στόχος τους είναι να ενθαρρύνουν την αποτελεσματικότερη χρήση μέσω της άρδευσης επιδοτώντας το κόστος για έργα άρδευσης των μικρών αγροτών και των αυτόχθονων κοινοτήτων.
Ωστόσο, οι επικριτές προειδοποιούν ότι θα αφαιρέσουν τα κίνητρα για την κατασκευή νέας υποδομής άρδευσης σε μεγαλύτερα αγροκτήματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών φρούτων της Χιλής, καθώς θα τερματίσουν το υπάρχον μοντέλο δικαιωμάτων νερού, αντικαθιστώντας το με άδειες χρήσης που δεν μπορούν να εμπορεύονται.
Ο Βαλενζουέλα σημείωσε ότι ένας μεσαίος παραγωγός με περισσότερα από 20 εκτάρια δεν θα έχει πλέον πρόσβαση σε επενδύσεις στην άρδευση. «Αυτό αφήνει 4.000 εταιρείες φρούτων χωρίς πρόσβαση στο όργανο, το οποίο ισοδυναμεί με το 82 τοις εκατό των 375.000 εκταρίων οπωροφόρων δέντρων στη Χιλή», είπε.
«Και αν μιλάμε για παραγωγή κερασιού, το 66% της επιφάνειας αυτού του είδους θα είναι χωρίς επενδύσεις για άρδευση».
Παράλληλα προειδοποίησε περαιτέρω ότι οι αλλαγές θα σταματήσουν τις επενδύσεις στην καινοτομία σε περιοχές που πλήττονται από την ξηρασία, όπου η τεχνική άρδευσης είναι περισσότερο απαραίτητη.
Επί του παρόντος, τα δικαιώματα του νερού ελέγχονται από τον Κώδικα Υδάτων του 1951, ο οποίος ορίζει το νερό ως «εθνικό αγαθό δημόσιας χρήσης» και παραχωρεί τη χρήση του σε ιδιώτες, όρος που εφαρμόστηκε στη συνέχεια τόσο σε φυσικά όσο και σε νομικά πρόσωπα.
Το καταστατικό χορηγεί μερίδια νερού σε ιδιώτες και εταιρείες, τα οποία μπορούν να κατέχονται για όλη τη ζωή του ατόμου ή να μεταβιβάζονται σε κληρονόμους ή αγοραστές. Ο όγκος του νερού που σχετίζεται με κάθε μερίδιο ποικίλλει ανάλογα με την πηγή του νερού και τη σχετική ροή νερού.
Ο νέος Κώδικας Υδάτων θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στις βόρειες και κεντρικές περιοχές, όπου η ξηρασία έχει αναγκάσει τις εταιρείες να εξαρτώνται περισσότερο από την άρδευση.
Εάν η πρόσβαση σε νερό σε αυτές τις περιοχές δεν είναι πλέον εγγυημένη για τα 20 έως 30 χρόνια που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η απόδοση της επένδυσης σε οπωρώνες, οι παραγωγοί θα εξετάσουν εναλλακτικές καλλιέργειες με μικρότερο κύκλο ζωής ή θα μετακινηθούν νοτιότερα όπου το νερό είναι πιο άφθονο.