«Ράλι» ακρίβειας στις τιμές των βασικών τροφίμων.
Παρά τη μείωση του πληθωρισμού, συνεχίζονται οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, με τις μεγαλύτερες να καταγράφονται σε αλεύρι, ρύζι και πατάτες.
Στους πρωταθλητές των ανατιμήσεων συγκαταλέγονται επίσης το τυρί, όπως το κασέρι, που πριν από ένα χρόνο, τον Ιούνιο του 2020, κόστιζε 14,95 ευρώ το κιλό και τώρα η τιμή του έχει εκτοξευθεί στα 26,32 ευρώ – αύξηση 76%. Επίσης το κίτρινο τυρί σε φέτες 200 γραμμαρίων, τον Ιανουάριο είχε 3,55 ευρώ, τον Μάρτιο ανέβηκε στα 3,93 και τώρα κοστίζει 4,35 ευρώ – δηλαδή 23% αύξηση.
Εξάλλου μία συσκευασία δημητριακών, που πέρυσι τον Ιούλιο κόστιζε 3,68 ευρώ, τον Ιανουάριο πήγε στα 4,59 και τώρα στα 4,99 ευρώ – αυξημένη κατά 36%.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στα τρόφιμα καταγράφονται αυξήσεις της τάξης του 11,6% λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα, λαχανικά κτλ.
Συγκεκριμένα, μεταξύ Μαΐου και Απριλίου συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις σε: Ρύζι (5,4%), Αλεύρι και άλλα δημητριακά (8%), Χοιρινό (3,4%), Πουλερικά (1,4%), Αλλαντικά (3,1%), Ψάρια- γενικά (0,8%), Αυγά (4%), Ελαιόλαδο (4,4%), Φρούτα νωπά (7,6%), Λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα (3,4%), Πατάτες (4,3%), Παγωτά (5,3%), Σάλτσες- καρυκεύματα (5,1%), Αναψυκτικά (5,3%) και Οινοπνευματώδη ποτά (5%).
Μέσα σε έναν χρόνο καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε: Ψωμί και δημητριακά (11,1%), Κρέατα- γενικά (11,9%), Ψάρια- γενικά (5,2%), Γαλακτοκομικά και αυγά (18%), Έλαια και λίπη (15,8%), Φρούτα (2,6%), Λαχανικά (9,7%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (10,3%), Λοιπά τρόφιμα (14,2%), Καφέ- κακάο- τσάι (13,2%), Μεταλλικό νερό– αναψυκτικά – χυμούς φρούτων (12,9%) και Αλκοολούχα ποτά– -μη σερβιριζόμενα (8,3%).
Τα παραπάνω στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι οι τιμές των τροφίμων καταγράφουν και μικρή ετήσια αύξηση πλήττοντας περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, παρότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,8% στη χώρα τον Μάιο, από 3% τον Απρίλιο και 11,3% τον Μάιο του 2022.