Γεωργία: Μια καθαρή μηδενική μετάβαση θα έχει βαθύ αντίκτυπο
Η γεωργία είναι ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του περιβάλλοντος, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG). Μια καθαρή μηδενική μετάβαση στον τομέα της γεωργίας θα απαιτούσε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούμε, τι τρώμε και διαχειριζόμαστε τα δάση μας.
Σχεδόν το ένα τρίτο (27%) των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) προέρχονται από τα τρόφιμα και τη γεωργία - πάνω από το ήμισυ από την κτηνοτροφία, σύμφωνα με έκθεση της Mckinsey.
Τι θα απαιτούσε μια καθαρή μηδενική μετάβαση στη γεωργία;
Μια καθαρή μηδενική μετάβαση στη γεωργία θα απαιτούσε μια σειρά από αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων:
Βελτιωμένη παραγωγή τροφίμων και ζωικού κεφαλαίου: Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη χρήση πιο αποτελεσματικών καλλιεργητικών πρακτικών, όπως η υδατοκαλλιέργεια και η υδροπονία, καθώς και με την ανάπτυξη νέων ποικιλιών φυτών και ζώων που είναι πιο παραγωγικές και απαιτούν λιγότερη ενέργεια.
Απανθρακοποίηση παραγωγής τροφίμων και δέσμευση άνθρακα: Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη μείωση της χρήσης χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, καθώς και με την εφαρμογή πρακτικών όπως η ζιζανιοκτονία και η αναδάσωση.
Παραγωγή πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης και χαμηλών εκπομπών για εναλλακτικά προϊόντα διατροφής: Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με την αύξηση της παραγωγής φυτικών πρωτεϊνών, όπως το όσπρια και τα δημητριακά, καθώς και με την ανάπτυξη νέων εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης, όπως τα έντομα και οι καλλιεργημένοι μύκητες.
Ποιες είναι οι ευκαιρίες για επιχειρηματική ανάπτυξη;
Η μετάβαση σε μια καθαρή μηδενική γεωργία θα δημιουργήσει μια σειρά από ευκαιρίες για επιχειρηματική ανάπτυξη. Αυτές περιλαμβάνουν:
Τεχνολογίες επόμενης γενιάς για τη γεωργία: Αυτές οι τεχνολογίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν νέες ποικιλίες φυτών και ζώων, καθώς και καινοτόμες πρακτικές καλλιέργειας και κτηνοτροφίας.
Υπηρεσίες υποστήριξης για αγρότες: Αυτές οι υπηρεσίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν συμβουλευτική, εκπαίδευση και χρηματοδότηση.
Εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης: Αυτές οι πηγές πρωτεΐνης θα μπορούσαν να προέλθουν από φυτά, έντομα, μύκητες ή άλλα μη παραδοσιακά μέρη.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Τα επόμενα βήματα για την προώθηση μιας καθαρής μηδενικής μετάβασης στη γεωργία περιλαμβάνουν:
Δημιουργία πολιτικών που θα υποστηρίζουν την καινοτομία και την επένδυση στον τομέα της γεωργίας.
Ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων, της βιομηχανίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις επιλογές που έχουν για να υποστηρίξουν μια πιο βιώσιμη γεωργία.
Η στροφή προς τις πρακτικές «πράσινης γεωργίας» θα μπορούσε να τονώσει τη ζήτηση για προμήθειες και εξοπλισμό που επιτρέπουν την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκμεταλλεύσεις.
Οι νέες τεχνολογίες για την αντοχή σε ασθένειες ή για την ενισχυμένη δέσμευση άνθρακα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ισχυρό ρόλο στη μετάβαση στη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων. Άλλες οικονομικές ευκαιρίες θα μπορούσαν να προκύψουν από τη μετατόπιση από την παραγωγή πρωτεϊνών μηρυκαστικών-ζωικών και προς άλλες πρωτεΐνες -για παράδειγμα, «κρέας» φυτικής προέλευσης ή εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών- που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη αλλαγή της διατροφής των καταναλωτών.
Η απελευθέρωση των προκλήσεων του κλάδου γύρω από την περιορισμένη πρόσβαση στην τεχνολογία, την έλλειψη κλίμακας (οι μικρές εκμεταλλεύσεις αντιπροσωπεύουν τρία στα τέσσερα αγροκτήματα σε όλο τον κόσμο) και η πρόσβαση στο κεφάλαιο πιθανότατα θα οδηγήσει σε άλλες επιχειρηματικές ευκαιρίες στις ψηφιακές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που υποστηρίζουν τη μετάβαση στο δίκτυο μηδέν.
Δεδομένου του εύρους και της κλίμακας του γεωργικού τομέα, η υποστήριξη για παρεμβάσεις στο αγρόκτημα πιθανότατα θα ποικίλλει ανάλογα με τη γεωγραφία, τον τύπο και τη δομή του αγροκτήματος και την παραγωγή του αγροκτήματος.
Βραχυπρόθεσμα, η παροχή βοήθειας στους αγρότες να εμπλακούν και να προσαρμόσουν τις πρακτικές πράσινης γεωργίας και η παροχή πρόσβασης σε κεφάλαια έγκαιρα μπορεί να επιταχύνει τη μετάβαση.
Από την πλευρά της ζήτησης, η αλλαγή του τι τρώνε οι άνθρωποι μπορεί να διαρκέσει περισσότερο και να απαιτήσει νέους μηχανισμούς που ανταμείβουν τους αγρότες και τους καταναλωτές για την υιοθέτηση πρακτικών χαμηλότερων εκπομπών.Για περισσότερα σχετικά με τον τρόπο μετάβασης οκτώ βιομηχανιών σε ένα σενάριο μηδενικού καθαρού 2050, ανατρέξτε στην ενότητα " Εντοπισμός πράσινων επιχειρηματικών ευκαιριών σε έναν αυξανόμενο κόσμο με μηδενικό καθαρό ".
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις