«Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας »

Την  Παρασκευή , 21 Φεβρουαρίου 2014, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες  το πρώτο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας στους Τομείς Έρευνας και Διαστήματος στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας με προεδρεύοντα το Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Δρ. Χρήστο Βασιλάκο.

Κύρια σημεία της Ημερήσιας Διάταξης ήταν η Ετήσια Επισκόπηση Ανάπτυξης για το 2014 (Annual Growth Survey 2014), η έκθεση για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ERA), καθώς  και θέματα που αφορούν στον τομέα του Διαστήματος (Space Policy) και στη συνεργασία μεταξύ  της  Ευρωπαϊκής  Ένωσης /ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος/ΕΟΔ.

H συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε με την Ετήσια Επισκόπηση Ανάπτυξης  του 2014 (Αnnual Growth Survey 2014), που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εξαμήνου/ European Semester και δημοσιεύτηκε από την Επιτροπή το Νοέμβριο του 2013,  παρουσιάζει και περιγράφει σαφή  εικόνα της οικονομικής κατάστασης, του ρυθμού της οικονομικής ανάπτυξης και των μέχρι σήμερα μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιήθηκαν στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μελέτη επισημαίνει, ωστόσο, ότι απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν, καθώς μάλιστα το ποσοστό ανεργίας παραμένει υψηλό σε αρκετά κράτη-μέλη και πλήττει κυρίως νέους και ειδικότερα νέους με μεγάλη εξειδίκευση.

Η Μελέτη τονίζει ότι ο στόχος του 3% του ΑΕΠ επένδυσης σε τομείς Έρευνας και Καινοτομίας δεν έχει επιτευχθεί. Πρέπει, ωστόσο, να συνεχίσει η προσπάθεια αύξησης της επένδυσης στους τομείς αυτούς και μάλιστα, κυρίως, από τον ιδιωτικό τομέα (business sector) με στόχο την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων «κοντά στην αγορά»/close-to-the market.   Αναμένεται έτσι η δημιουργία νέων μόνιμων θέσεων εργασίας και η διατήρηση οικονομικής ηγεμονίας της ΕΕ στην σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Αναδεικνύοντας την επένδυση σε τομείς Έρευνας και Καινοτομίας σε μοχλό ανάπτυξης, η Επισκόπηση παρουσιάζει παράλληλα και άλλα μέτρα/μεταρρυθμίσεις προς τούτο, όπως  ο εκσυγχρονισμός των Ερευνητικών συστημάτων των κρατών-μελών, η ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης  Εθνικών Προγραμμάτων ΄Ερευνας και  Καινοτομίας,  σωστά επιλεγμένων τομέων, και βέβαια συμβατών με τις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας, του «Ορίζοντα 2020» και την εμβληματική Καινοτόμο Ένωση/Innovation Union”.

Η  Μελέτη/Επισκόπηση επισημαίνει επίσης τη σημασία της πρόσβασης σε [εύκολη] χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Καινοτόμων επιχειρήσεων και τη βελτίωση της δυνατότητας δανεισμού σε αρκετά κράτη-μέλη.  Η Επισκόπηση, πραγματοποιώντας μια εις βάθος εξέταση της κατάστασης των κρατών-μελών προχώρησε και τονίζει την ανάγκη εκσυγχρονισμού των Διοικητικών συστημάτων των κρατών-μελών ως απαραίτητη μεταρρύθμιση για την επίτευξη ανάπτυξης.  Η επισήμανση είναι σημαντική, καθώς η διοίκηση σε όλα τα κράτη-μέλη συμμετέχει σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας: θέση προτεραιοτήτων, σχεδιασμό, χρηματοδότηση, υλοποίηση, έλεγχο, αποτίμηση.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η παρουσίαση του σχεδίου συμπερασμάτων σχετικά με την έκθεση προόδου του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ERA). Στο κείμενο συμπερασμάτων  που υιοθετήθηκαν περιλαμβάνεται το πρόγραμμα/Αgenda συμπληρωματικών δράσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί ο Ευρωπαϊκός Χώρος Έρευνας (ERA).  Στα συμπεράσματα που εγκρίθηκαν προβλέπεται η ανάπτυξη   οδικού χάρτη σχετικά . Αναφέρονται  η ανάγκη  δημιουργίας πιο αποτελεσματικών Εθνικών Συστημάτων Έρευνας, η συνέχιση των δράσεων  για την επίτευξη της ισότητας των φύλων, η ανοικτή πρόσβαση, η βέλτιστη κυκλοφορία και μεταφορά της επιστημονικής γνώσης, καθώς και η ανοικτή αγορά εργασίας για τους ερευνητές.  Για το σκοπό αυτό, τα κράτη- μέλη ενθαρρύνονται να καθορίζουν τις εθνικές τους προτεραιότητες στο πλαίσιο των Εθνικών Προγραμμάτων Έρευνας και Καινοτομίας (σχέδια δράσης) και να συνεχίζουν την υλοποίηση των προτεραιοτήτων του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ERA).

Aφού ολοκληρώθηκε ο τομέας του Συμβουλίου που αφορούσε την Έρευνα, ακολούθησε γεύμα εργασίας στον τομέα του Διαστήματος/ Space, παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕSA) Dr. Jean-Jacques Dordain, o οποίος απευθυνόμενος στους Υπουργούς, τοποθετήθηκε επί της προόδου της προσπάθειας οριστικοποίησης του πλαισίου συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης(EU) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Μετά το γεύμα, τέλος, ξεκίνησε η συζήτηση του Τομέα Διαστήματος του Συμβουλίου με την παρουσίαση εγγράφου εργασίας  από την Επιτροπή με τη μέχρι τώρα πρόοδο της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος(ESA) και ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων επί των σχετικών θεμάτων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις