Μπορεί να χρειαστούν 20 χρόνια ή και περισσότερα για να ανακάμψει ο γεωργικός τομέας της Ουκρανίας από τις καταστροφές της πλήρους εισβολής της Ρωσίας. Αυτό αναφέρεται σε έκθεση ερευνητικού κέντρου της Οικονομικής Σχολής του Κιέβου.
Ως γνωστόν, η Ουκρανία είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς και εξαγωγείς σιταριού, καλαμποκιού, ηλίανθου και ηλιέλαιου στον κόσμο, αλλά η παραγωγή της έχει μειωθεί απότομα από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.
"Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του μοντέλου, ορισμένοι τομείς δεν είναι δεν θα φτάσουν τα προπολεμικά επίπεδα ακόμη και μετά από επτά χρόνια ειρήνης", αναφέρεται στην έκθεση της Σχολής Οικονομικών του Κιέβου.
Η μελέτη εκτιμά ότι οι τομείς του ηλίανθου, του κριθαριού και του σιταριού αναμένεται να επανέλθουν στο κανονικό επίπεδο έως το 2040, ενώ οι τομείς του αραβοσίτου, της σίκαλης, της βρώμης αναμένεται να ανακάμψουν έως το 2050.
"Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 20 χρόνια για να ανακτήσει η Ουκρανία τη δύναμή της στη γεωργία μετά την καταστροφή που προκάλεσε η ρωσική στρατιωτική επιθετικότητα", αναφέρεται στην έκθεση.
Η Ουκρανία συγκομίζει 106 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και ελαιούχων σπόρων το 2021 πριν από την εισβολή, αλλά η παραγωγή θα μπορούσε να μειωθεί σε περίπου 65 εκατομμύρια τόνους το 2023, δήλωσε το υπουργείο Γεωργίας του Κιέβου.
Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την επισιτιστική ασφάλεια, την αυτονομία και την ανθεκτικότητα του αγροτικού της τομέα, ζητούν οι Ευρωβουλευτές. Όπως υποστηρίζουν η αγροτική επιχειρηματικότητα και δραστηριότητα πρέπει να προστατευτούν στο πλαίσιο της εφαρμογής της «Πράσινης Συμφωνίας». Για αυτό απαιτούνται επενδύσεις στην ψηφιοποίηση και τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις