Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), το παγκόσμιο κόστος των εισαγωγών τροφίμων αναμένεται να φτάσει σε νέο ιστορικό υψηλό φέτος, αν και αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό πολύ χαμηλότερα από πέρυσι.
Η άνοδος των παγκόσμιων τιμών, λόγω της αύξησης των τιμών των φρούτων, των λαχανικών, της ζάχαρης και των γαλακτοκομικών προϊόντων, αποθαρρύνει τη ζήτηση, ιδίως στις πιο ευάλωτες οικονομικά χώρες.
Στην έκθεση του FAO, εκτιμάται ότι το παγκόσμιο κόστος των τροφίμων θα αυξηθεί στα 1,98 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023, 1,5% περισσότερο από το προηγούμενο έτος.
Καθώς οι εισαγωγές τροφίμων από προηγμένες οικονομίες συνεχίζουν να αυξάνονται, ο FAO προβλέπει ότι το κόστος των εισαγωγών για τις Λιγότερο Αναπτυγμένες Χώρες θα μειωθεί κατά 1,5% φέτος και κατά 4,9% στην περίπτωση των αναπτυσσόμενων χωρών που είναι καθαροί εισαγωγείς τροφίμων.
Στην εξαμηνιαία έκθεση της Διεύθυνσης Αγορών και Εμπορίου του FAO σημειώνεται ότι «η μείωση των όγκων των εισαγωγών τροφίμων είναι ανησυχητική συγκυρία και στις δύο ομάδες και υποδηλώνει μείωση της αγοραστικής δύναμης».
«Αυτές οι ανησυχίες επιδεινώνονται από το γεγονός ότι η μείωση των διεθνών τιμών των πρωτογενών προϊόντων διατροφής δεν έχει μεταφραστεί, ή τουλάχιστον δεν έχει πλήρως μεταφραστεί, σε πτώση των τιμών σε επίπεδο εγχώριου λιανικού εμπορίου, δίνοντας έτσι κατανόηση του κόστους ζωής Οι πιέσεις θα μπορούσαν να συνεχιστούν μέχρι το 2023».
Η νέα έκδοση της έκθεσης «Food Outlook» έχει ένα ειδικό κεφάλαιο που εξετάζει τις πρόσφατες αλλαγές στη συνιστώσα των τροφίμων του δείκτη τιμών καταναλωτή για τις αναπτυσσόμενες χώρες καθαρής εισαγωγής τροφίμων και πώς οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, ειδικά σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ, που είναι το νόμισμα που τιμολογείται το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου γεωργικών προϊόντων διατροφής, επηρεάζουν τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων σε αυτές τις χώρες.
Σύμφωνα με τον FAO, ενώ η υποτίμηση του δολαρίου ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης 2007-08 βοήθησε τους εισαγωγείς τροφίμων να αντισταθμίσουν τις αυξανόμενες τιμές, το αντίθετο αποτέλεσμα έχει χαρακτηριστεί τα τελευταία χρόνια.
Για παράδειγμα, οι παγκόσμιες τιμές του καλαμποκιού μειώθηκαν κατά 10,2 τοις εκατό μεταξύ Απριλίου 2022 και Σεπτεμβρίου 2022, αλλά μειώθηκαν μόνο κατά 4,8 τοις εκατό κατά μέσο όρο όταν υπολογίστηκαν στο πραγματικό τοπικό νόμισμα των καθαρών εισαγωγικών αναπτυσσόμενων χωρών τροφίμων.
Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία των καλά προσαρμοσμένων παρεμβάσεων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, δήλωσε ο El Mamoun Amrouk , ανώτερος οικονομολόγος στον FAO και συγγραφέας του εν λόγω κεφαλαίου.
Διαφορετικά, προειδοποίησε, « η αύξηση των τιμών των τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή και αυξημένη οικονομική δυσπραγία, υπονομεύοντας τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φτώχειας και της επισιτιστικής ανασφάλειας και αναιρώντας όλα τα κέρδη που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα».
Τα παγκόσμια συστήματα παραγωγής γεωργικών προϊόντων διατροφής παραμένουν ευάλωτα παρά τις ανοδικές τάσεις στην προσφορά βασικών τροφίμων
Η πιο πρόσφατη έκδοση της έκθεσης Food Outlook του FAO , η οποία παρέχει προβλέψεις για την παραγωγή, το εμπόριο, τη χρήση και τα επίπεδα αποθεμάτων βασικών βασικών τροφίμων σε όλο τον κόσμο, επισημαίνει πιθανές αυξήσεις της προσφοράς στις περισσότερες κατηγορίες, όπως ρύζι, χονδροειδείς σπόροι, ελαιούχες καλλιέργειες, γάλα. ζάχαρη, κρέας και ψάρια και προϊόντα αλιείας.
Ωστόσο, η παγκόσμια παραγωγή σιταριού μπορεί να μειωθεί από το υψηλό ρεκόρ που επιτεύχθηκε την περασμένη σεζόν.
Παρά αυτή τη μάλλον θετική προοπτική, τα παγκόσμια συστήματα παραγωγής γεωργικών προϊόντων διατροφής παραμένουν ευάλωτα σε κραδασμούς, που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα, γεωπολιτικές εντάσεις, αλλαγές πολιτικής και εξελίξεις σε άλλες αγορές βασικών προϊόντων, που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη λεπτή ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και να έχουν αντίκτυπο στις τιμές και παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, προσθέτει ο FAO.
Η παγκόσμια παραγωγή χονδροειδών σιτηρών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3% για να φθάσει τους 1.513 εκατομμύρια τόνους, ένα νέο επίπεδο ρεκόρ, που θα διατηρηθεί από την αναμενόμενη μεγάλη αύξηση της παραγωγής αραβοσίτου στις Ηνωμένες Πολιτείες και μια καλλιέργεια ρεκόρ στη Βραζιλία, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση της παγκόσμιας προσφορά και μείωση των τιμών.
Από την πλευρά της, η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,3% το 2023/24 σε 523,5 εκατ. τόνους, ενώ το διεθνές εμπόριο θα μπορούσε να μειωθεί κατά 4,3% σε όρους όγκου στα 53,6 εκατ. τόνους.
Η αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής οφείλεται κυρίως στα θετικά κίνητρα που προέρχονται από τη γενική αύξηση των τιμών παραγωγού, τη μείωση του κόστους των λιπασμάτων και τη συνέχιση των μέτρων δημόσιας στήριξης.
Αντίθετα, ο FAO αναμένει ότι η παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2023 θα μειωθεί κατά 3% από το υψηλό ρεκόρ των 777 Mt το 2022, κυρίως λόγω των προβλεπόμενων μειώσεων στην Αυστραλία και τη Ρωσία, που είχαν σημειώσει παραγωγή ρεκόρ πέρυσι.
Η μείωση αυτή αντανακλά κυρίως τις πιθανές επιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων, που θα προκαλέσουν μείωση στις φυτεμένες εκτάσεις.
Ομοίως, ο FAO προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή ελαιούχων σπόρων, γάλακτος και ζάχαρης θα επεκταθεί, όπως και του κρέατος, αν και οι όγκοι χοιρινού και βοείου κρέατος θα μπορούσαν να μειωθούν ελαφρώς το 2023.
Τέλος, η παγκόσμια παραγωγή ψαριών προβλέπεται να αυξηθεί το 2023, αν και αυτό οφείλεται περισσότερο στην αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής υδατοκαλλιέργειας καθώς μειώνεται η αλιεία αιχμαλωσίας.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις