Σιτηρά: Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9 ετών τα αποθέματα

Το διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC) κατά την ετήσια συνεδρίαση του στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, ανασκόπησε την τελευταία εκτίμηση της παγκόσμιας καλλιέργειας η όπου θα καταγραφεί ρεκόρ στην παραγωγή σόγιας και ρυζιού για την περίοδο εμπορίας 2023-24, ενώ προβλέπει ότι τα συνολικά αποθέματα σιτηρών θα μειωθούν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών. 

Με τις ισχυρές παραγωγές καλαμποκιού και σοργού και σε αντιστάθμισμα της μειωμένης συγκομιδής σιταριού και κριθαριού, η CIC εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών θα αυξηθεί κατά 40 εκατ. τόνους από έτος σε έτος σε 2.294 εκατ. τόνους. Η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 2% από έτος σε έτος, από 2.254 εκατ. τόνους σε 2.302 εκατ. τόνους, λόγω της υψηλότερης κατανάλωσης στους τομείς των τροφίμων, της βιομηχανίας και των ζωοτροφών που θα προκαλέσει περαιτέρω μείωση των τελικών αποθεμάτων.

Η CIC προβλέπει επιβράδυνση του εμπορίου σιτηρών το 2023-24, το οποίο αναμένεται να φτάσει τους 408 εκατ. τόνους, από 411 εκατ. τόνους το προηγούμενο έτος. Η παραγωγή σιταριού θα μειωθεί κατά 20 εκατ. τόνους, στους 783 Mt, ενώ το εμπόριο θα μειωθεί κατά 6 εκατ. τόνους στα 194 εκατομμύρια τόνους. 

Η παγκόσμια παραγωγή σόγιας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 9% από έτος σε έτος, σε ρεκόρ 403 εκατ. τόνους το 2023-24 σύμφωνα με το CIC. Με γνώμονα τη ζήτηση για προϊόντα σόγιας, η κατανάλωση θα ανέλθει επίσης σε νέο υψηλό, ενώ τα αποθέματα αναμένεται να αυξηθούν, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων εξαγωγέων. Αν και η ανάπτυξη αναμένεται να μετριαστεί, η παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών θα ανέλθει στους 173 εκατ. τόνους. 

Όσον αφορά τους ελαιούχους σπόρους, η CIC σημειώνει ότι αναμενόταν άλλη μια παγκόσμια καλλιέργεια ελαιοκράμβης/κανόλας πάνω από το μέσο όρο, με πιθανή ανάκαμψη της παραγωγής ηλίανθου.

Στο πλαίσιο της προβλεπόμενης αύξησης της καλλιεργούμενης έκταση και της βελτίωσης των αποδόσεων στη Ασία, η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2% σε ετήσια βάση και να φράσει σε ρεκόρ 521 Mt το 2023-24, με μέτριες αυξήσει της απορρόφησης και των αποθεμάτων, σύμφωνα με την CIC. Το εμπόριο αναμένεται να αυξηθεί το 2024 λόγω της ζήτησης από εισαγωγής της Αφρικής. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις