«Στο χέρι των καταναλωτών αν θα τα επιλέξει»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το Acheta Domesticus, γνωστό και ως «οικιακός γρύλος», ως τρόφιμο που μπορεί να βρίσκεται στα τραπέζια των καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρόσφατα εγκριθείς κανονισμός θα επιτρέψει στους παραγωγούς τροφίμων να εισάγουν τη σκόνη Acheta Domesticus στην αγορά τροφίμων της Ε.Ε..
Εκτός από τον «οικιακό γρύλο», η λίστα με τα έντομα που εγκρίθηκαν ως τρόφιμα περιλαμβάνει επίσης το κίτρινο αλευροσκουλήκι (yellow mealworm) και την αποδημητική ακρίδα (migratory locus).
Έντομα: Μια… θρεπτική και βιώσιμη τροφή
Η προώθηση της χρήσης των εντόμων ως πηγή πρωτεΐνης αποτελεί μια από τις πρωτοβουλίες που συνάδουν με την πράσινη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση μιας πιο βιώσιμης και υγιεινής διατροφής. Τα έντομα έχουν αναγνωριστεί ως μια εξαιρετικά θρεπτική πηγή τροφής, με υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα.
Η χρήση των εντόμων ως πηγή τροφής παρέχει αρκετά περιβαλλοντικά οφέλη καθώς καταναλώνουν λιγότερο νερό και καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε σύγκριση με τη συμβατική κτηνοτροφία. Επίσης, η παραγωγή εντόμων για τροφή απαιτεί λιγότερη ενέργεια και προκαλεί μικρότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε σύγκριση με την κτηνοτροφία. Επιπλέον, η εκτροφή εντόμων μπορεί να συμβάλει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων μέσω της χρήσης της βιο-μετατροπής βάσης έντομων, δηλαδή της μετατροπής οργανικών αποβλήτων σε πολύτιμη τροφή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα των πρωτεϊνών με βάση τα έντομα. Μέσω του προγράμματος Horizon Europe, που είναι ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης για την έρευνα και την καινοτομία, υπάρχουν ήδη προβλέψεις για την υποστήριξη έρευνας στον τομέα των πρωτεϊνών με βάση τα έντομα.
Συνολικά, η προώθηση της χρήσης των εντόμων ως πηγή πρωτεΐνης ανταποκρίνεται σε πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, όπως το αυξανόμενο κόστος της ζωικής πρωτεΐνης, η επισιτιστική ανασφάλεια, οι περιβαλλοντικές πιέσεις, η αύξηση του πληθυσμού και η αυξανόμενη ζήτηση για πρωτεΐνη.
Ε.Ε: Στο χέρι του καταναλωτή αν θα τα επιλέξει
Όπως, ανέφερε σε παλαιότερη ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «Είναι στο χέρι των καταναλωτών να αποφασίσουν αν θέλουν να τρώνε έντομα ή όχι. Η χρήση των εντόμων ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης δεν είναι καινούργια και τα έντομα καταναλώνονται τακτικά σε πολλά μέρη του κόσμου».
H Kομισιόν διαβεβαιώνει ότι τα τρόφιμα με άλευρα από έντομα είναι ασφαλή. «Τα νέα τρόφιμα μπορούν να εγκριθούν μόνο εάν δεν ενέχουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, διαφορετικά η Επιτροπή δεν θα είχε υποβάλει την έγκρισή τους στα κράτη μέλη» αναφέρει.
Σύμφωνα με την EFSA, οι τροφικές αλλεργίες αποτελούν σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, το οποίο επηρεάζει περίπου το 2-4 % του ενήλικου πληθυσμού και το 8-9 % των παιδιών.
Οι κανόνες της ΕΕ για την επισήμανση των τροφίμων προσδιορίζουν κατάλογο 14 αλλεργιογόνων που πρέπει να επισημαίνονται (π.χ. αυγά, γάλα, ψάρια, καρκινοειδή κ.λπ.). Αυτό θα επιτρέψει στους ανθρώπους που ζουν με τροφικές αλλεργίες να ενημερώνονται σχετικά με το αν τα προϊόντα περιέχουν συστατικά στα οποία είναι ευαίσθητα.
Η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση των αξιολογούμενων πρωτεϊνών εντόμων μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτό μπορεί να συμβαίνει ιδιαίτερα σε άτομα με προϋπάρχουσες αλλεργίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προϊόντα που περιέχουν έντομα θα επισημαίνονται. «Το σχέδιο νομικής πράξης θεσπίζει υποχρεωτική επισήμανση για τα τρόφιμα που περιέχουν τα νέα τρόφιμα», αναφέρει η ΕΕ.