Αργός θάνατος για τα αμπέλια ο περονόσπορος συνεχίζει να καταστρέφει και τις εναπομείνασες παράγωγες

Σημαντικές είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί τα αμπέλια της Κρήτης από τον περονόσπορο τα σταφύλια να έχουν υποστεί καταστροφή, χωρίς να φτάσουν ποτέ στην ωρίμανση

Η βροχή ήρθε να .. "αποτελειώσει" ό,τι ξεκίνησε ο περονόσπορος- Στα ήδη τεράστια προβλήματα ήρθε να προστεθεί και ο βοτρύτης!
Υπενθυμίζεται αμπελουργοί, ζητούν,να μην καταβάλλουν ούτε ευρώ στον ΕΛΓΑ φέτος, ενόψει της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους, όπου κάθε χρόνο εξαναγκάζονται να υπογράφουν εξουσιοδοτήσεις για την παραγωγή των προϊόντων της… επόμενης χρονιάς. «Για ποια παραγωγή θα πρέπει να πληρώσουμε εμείς;», διερωτώνται οι βιολογικοί παραγωγοί των σταφυλιών, βλέποντας πλέον, όπως λένε, ότι ο περονόσπορος έχει καταστρέψει τα αμπέλια τους σε απόλυτο βαθμό.
«Ούτε τσαμπί να φάμε δε θα βρούμε», σύμφωνα με τους παραγωγούς, που ζητούν τώρα που άνοιξε το ΟΣΔΕ να εξαιρεθούν στο σύνολό τους από την υποχρέωση της ασφαλιστικής τους εισφοράς και παράλληλα να ληφθεί πολιτική απόφαση για να δοθούν αποζημιώσεις σε όλους τους αμπελουργούς και μάλιστα οριζοντίως, δεδομένου ότι ο περονόσπορος πια, ό,τι και να κάνουν, δεν υποχωρεί, με τον καιρό να συνεχίζει να “ψευτοβρέχει” σχεδόν καθημερινά, στα περισσότερα αμπελοχώρια!
«Από τα αμπέλια μου είναι ζήτημα αν βρω ένα τσαμπί για να φάω», δήλωσε στο neakriti.gr ο αμπελουργός-βιοκαλλιεργητής Στάθης Φραγκιαδάκης. «Και οι συμβατικοί έχουν προβλήματα. Και εκείνοι βέβαια έχουν μεγάλες ζημιές. Αλλά οι βιοκαλλιεργητές δε θα μπορέσουν καθόλου να κόψουν σταφύλια και θα είναι κατόρθωμα εάν βρουν μόνο για το σπίτι τους», σύμφωνα με όσα είπε ο αμπελουργός από το Κυπαρίσσι.

«Τουλάχιστον εδώ στην περιοχή μας, μπαίνει ζήτημα και για του χρόνου. Διότι εμείς τώρα κοιτάζουμε να δούμε αν μπορούμε να σώσουμε τα φύλλα στην κουρμούλα. Και κάνουμε παρεμβάσεις και στη ρίζα. Γιατί, αν πέσουν και τα φύλλα, το αμπέλι δε θα μεστώσει για να κλαδευτεί και του χρόνου», σύμφωνα με τον Στάθη Φραγκιαδάκη.

Μάλιστα, όπως τονίζει, «μέχρι το τέλος του μήνα θα δεις τα αμπέλια να είναι ξερά. Γιατί από τον περονόσπορο οι κουρμούλες ξεραίνονται. Για λόγους πάλι περιβαλλοντικούς, η χολέρα, παρά τις βροχές, δεν έχει ευνοηθεί γιατί δεν έκανε τις χαμηλές θερμοκρασίες που χρειάζεται προκειμένου να αναπτυχθεί. Αλλά στον περονόσπορο εμείς ως βιοκαλλιεργητές είμαστε τελειωμένοι και οι συμβατικοί καλλιεργητές έχουν ήδη και εκείνοι πολύ σοβαρές ζημιές».

«Να μας εξαιρέσουν φέτος»


Στο μεταξύ, οι αμπελοκαλλιεργητές της Κρήτης και κυρίως οι βιοκαλλιεργητές, όπως λένε άνθρωποι από τις περιοχές αυτές, ακούγοντας ότι επιτέλους άνοιξε το σύστημα ΟΣΔΕ, κυριολεκτικά φοβούνται να πάνε να κάνουν την ενεργοποίησή τους εξαιτίας του εισπρακτικού μηχανισμού του ΕΛΓΑ.

Είναι χαρακτηριστικά όσα μας είπε ο Στάθης Φραγκιαδάκης: «Εμείς σε αυτή τη φάση ασχολούμαστε με τον περονόσπορο. Με το ΟΣΔΕ θα ασχοληθούμε στην επόμενη φάση. Αλλά ξέρετε κάτι; Τι να πληρώσουμε στον ΕΛΓΑ; Διότι υποτίθεται ότι έχει δέσει το σταφύλι σου και θα το ασφαλίσεις για καύσωνα, για βροχοπτώσεις και γενικά για καιρικά φαινόμενα. Μα… να ασφαλίσω τι; Αφού δεν υπάρχει. Δηλαδή εμένα τώρα με καλούν να τους εξουσιοδοτήσω μέσω της ενεργοποίησης, για να εισπράξουν τα ασφάλιστρα. Επί ποιας παραγωγής;»…

Το κόστος της ασφάλισης είναι τεράστιο

Και μπορεί γενικότερα να μην υπάρχει μεγάλο κόστος στις καλλιέργειες της Κρήτης, αλλά το επιτραπέζιο σταφύλι εξαιρείται. Το κόστος είναι τεράστιο. Γι’ αυτό μάλιστα είναι και το μόνο προϊόν της Κρήτης που κάποιες φορές έχει πάρει σχετικά αξιόλογες αποζημιώσεις. Συγκεκριμένα, το κόστος στο επιτραπέζιο σταφύλι τύπου V, είτε βιολογικό είναι συμβατικό, είναι 100 ευρώ το στρέμμα.

Ένας μέσος παραγωγός δηλαδή, με πέντε μόλις στρέμματα αμπελιού για να μην πούμε για παραπάνω, χρειάζεται να πληρώσει στον ΕΛΓΑ 500 ευρώ από τα ασφάλιστρα.
Και τα σταφιδάμπελα ασφαλίζονται με 15 ευρώ το στρέμμα. Ενώ την ίδια ώρα, στη συνδεδεμένη ενίσχυση έχει μπει η μαύρη σταφίδα, αλλά η ξανθιά σταφίδα του νησιού μας δεν έχει μπει.

«Προσπαθήσαμε να μπούμε στις συνδεδεμένες, αλλά δεν μπήκαμε. Μόνο η κορινθιακή σταφίδα έχει μπει. Για τα βιολογικά επιτραπέζια σταφύλια θα δούμε τι ισχύει. Αυτό που, πάντως, σήμερα γνωρίζουμε είναι ότι από τα 38 ευρώ το στρέμμα που παίρνουμε σήμερα, με βάση τη νέα ΚΑΠ, στις δεντρώδεις καλλιέργειες, η ενίσχυση θα κατέβει στα 22 ευρώ το στρέμμα. Στα βιολογικά ίσως να μπορούμε να συντηρήσουμε την ενίσχυση στα 38 ευρώ το στρέμμα με κάποιες καινούργιες δηλώσεις για τα οικολογικά σχήματα. Αλλά στα συμβατικά όχι», μας είπε ο Στάθης Φραγκιαδάκης.

Να παρέμβει το κράτος
«Επειδή όμως είναι υποχρεωτική η ασφάλιση στον ΕΛΓΑ, θα πρέπει να παρέμβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και να αφήσει προαιρετική την ασφάλιση τουλάχιστον για φέτος, λόγω περονόσπορου, στα αμπέλια. Αν εγώ δηλαδή ασφαλίσω 5 στρέμματα αμπελιών, θα πληρώσω 500 ευρώ ασφάλιστρα για να ασφαλίσω τι;», σύμφωνα με τον αμπελουργό-βιοκαλλιεργητή Στάθη Φραγκιαδάκη.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, σε επίπεδο νομού Ηρακλείου οι αμπελοκαλλιεργητές είναι γύρω στους 15.000 και από αυτούς γύρω στους 5.000 ασχολούνται με τα βιολογικά σταφύλια, είτε ως επιτραπέζια χρήση είτε για σταφιδοποίηση. Σε επίπεδο Κρήτης τα βιολογικά αμπέλια στο επιτραπέζιο σταφύλι αντιπροσωπεύουν γύρω στο 25%.

Η μέση τιμή παραγωγού στο βιολογικό επιτραπέζιο σταφύλι πρόπερσι έφτασε στα 95 λεπτά το κιλό. Και πέρυσι έπεσε στα 85 λεπτά το κιλό, με διπλάσιο το κόστος παραγωγής σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Τα συμβατικά σταφύλια πουλήθηκαν γύρω στα 60 λεπτά το κιλό.

«Να περιμένουμε ένα δεκαήμερο»
Στην ίδια κατεύθυνση μίλησε στο neakriti.gr και ο αμπελουργός από τις Δαφνές Ναπολέων Λουκαδάκης.
«Δυστυχώς, ο περονόσπορος δεν καλύπτεται. Χρειάζεται όμως πολιτική παρέμβαση, στη λογική ότι οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες που ο περονόσπορος φέτος δεν αντιμετωπίζεται. Εάν αυτό μπορούμε να το αποδείξουμε επιστημονικά, θα έχει ελπίδες ο κόσμος να αποζημιωθεί. Αν δεν μπορούμε, ας μην τρέφουμε αυταπάτες στους αμπελουργούς», σύμφωνα με τον Ναπολέοντα Λουκαδάκη.
Καταλήγοντας, τονίζει την ανάγκη να περιμένουν οι αμπελουργοί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Και οι φορείς να μη βιαστούν να καταγράψουν σήμερα την κατάσταση, αλλά να καταγράψουν όλες τις εξελίξεις μέχρι και ένα δεκαήμερο από τώρα, ώστε να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις με τεκμηριωμένο τρόπο.

neakriti.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις