«Ταφόπλακα για το επάγγελμά μας, αλλά και για το οικοσύστημα» λένε οι αλιείς.
«Όχι» λένε οι ψαράδες της Καλαμαριάς στο σχεδιαζόμενο έργο κατασκευής πλωτής μονάδας υγροποιημένου αερίου (LNG) στον Θερμαϊκό Κόλπο, στη Θεσσαλονίκη. Υπογραμμίζουν, δε, ότι θα προχωρήσουν σε ασφαλιστικά μέτρα ώστε να αποτρέψουν την υλοποίηση αυτού του έργου. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στη Greenagenda.gr του προέδρου του Συλλόγου Παράκτιων Αλιέων Νέας Κρήνης, Δημήτρη Τσιπούρα, «η συγκεκριμένη μονάδα θα αποτελέσει την ταφόπλακα για τους αλιείς, αλλά και για το οικοσύστημα του Θερμαϊκού».
Οι παράκτιοι αλιείς εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και συγκεκριμένα για την ιχθυοπανίδα.
«Δεν είναι μόνο τα ψάρια στον Θερμαϊκό, αλλά είναι και τα δελφίνια, οι φώκιες κι άλλα θηλαστικά. Στη συγκεκριμένη περιοχή γεννιούνται το μπαρμπούνι, το γοφάρι, ο λούτσος, η κουτσομούρα, το κεφαλόπουλο, η σουπιά. Θα είναι το τελευταίο και καθοριστικό χτύπημα για τους 750 αλιείς της περιοχής. Περίπου το 50% των αλιευμάτων προέρχεται από αυτήν την περιοχή. Με την έναρξη της κατασκευής του έργου θα μας απαγορεύουν το ψάρεμα σε ακτίνα περίπου ενός ναυτικού μιλίου. Το πρόβλημα της μόλυνσης θα εμφανιστεί έντονα με την πάροδο του χρόνο και στη συνέχεια θα απομακρυνθούν τα ψάρια», τονίζει ο κ. Τσιπούρας.
Ήδη περιβαλλοντικές οργανώσεις και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες για το σχέδιο κατασκευής του πλωτού σταθμού LNG, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής και της υγείας των κατοίκων.
Επιπλέον, οι ψαράδες δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. «Ήδη με την Ένωση Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας θα καταθέσουμε ασφαλιστικά μέτρα. Όταν ξεκινήσει η κατασκευή του πλωτού σταθμού θα ξεσηκωθούμε. Όλοι θα πάμε στο σημείο, θα το αποκλείσουμε και θα βουλιάξουμε τις βάρκες μας. Αν γίνει αυτό είναι σαν να μας διώχνουν από το σπίτι μας».
Στην τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) οι δήμαρχοι εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους στην υλοποίηση του έργου και ζήτησαν πλήρη ενημέρωση για την κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Eλλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) θα συστήσει ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή ειδικών.
Πηγή: greenagenda.gr