Εργαζόμενοι ΟΠΕΚΕΠΕ: Όχι στη μονομερή πιστοποίηση για επιδοτήσεις



Διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι στον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων στον Οργανισμό Πληρωμών κι Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού κι Εγγυήσεων ( Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) για τη διαδικασία πιστοποίησης φορέων για τη συμπλήρωση και υποβολή αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης  για τα έτη 2014 – 2020.

Ιδιαίτερο προβληματισμό, σημειώνουν, προκαλεί το γεγονός ότι επιλέχθηκε η διαδικασία της πιστοποίησης φορέων, η οποία είχε αρχικά εφαρμοστεί το 2004 με τη συμμετοχή 75 φορέων στους οποίους, σε αντίθεση με την τρέχουσα διαδικασία,είχαν δοθεί επαρκή χρονικά περιθώρια, ώστε να υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά, με τελική όμως κατάληξη τη μονομερή πιστοποίηση, όπως λένε,  αποκλειστικά της ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ.

Η προβλεπόμενη διαδικασία, σημειώνουν οι εργαζόμενοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, μας βρίσκει αντίθετους, πρώτα απ’ όλα διότι οδηγεί σε απρόβλεπτες χρεώσεις των αγροτών, οι οποίοι πλήττονται επιπρόσθετα από την κυβερνητική πολιτική. Δηλώνουν μάλιστα αλληλέγγυοι στον αγώνα των αγροτών κι  απαιτούν την εξασφάλιση της απολύτως δωρεάν υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσής τους.

Το έργο των δευτεροβάθμιων φορέων και του φορέα συντονισμού, θα μπορούσε ν’ αναληφθεί, όπως λένε,  από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και να συνδυαστεί  με τους διοικητικούς και διασταυρωτικούς ελέγχους, που αυτός διενεργεί για το σύνολο των αιτήσεων πριν την πληρωμή τους.

Αντιτίθενται στη συγκεκριμένη διαδικασία, όπως λένε, επειδή  η πιστοποίηση αφορά στα έτη 2014 – 2020, γεγονός που σημαίνει ότι οι φορείς που θα πιστοποιηθούν, δεν θα διαχειριστούν τις Αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης μόνο για το τρέχον έτος, όπως συνέβαινε με τις μέχρι τώρα αναθέσεις, οι οποίες είχαν ετήσια ισχύ, έστω και μέσω προαίρεσης, άλλα και για την περίοδο 2015 – 2020, οπότε θα ισχύσουν τα προβλεπόμενα στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αυτό δεν δικαιολογείται, τονίζουν, δεδομένου ότι η χώρα μας δεν έχει ακόμη αποφασίσει πως θα εφαρμόσει τη νέα Κ.Α.Π. .

Εργαζόμενοι του ΟΠΕΚΕΠΕ λένε ότι  ανεξάρτητα από την απόφαση για το μεταβατικό στάδιο, είναι προφανές ότι αργά ή γρήγορα οι φορείς που θα πιστοποιηθούν, και ιδίως οι δευτεροβάθμιοι και ο φορέας συντονισμού,θα διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες, όσον αφορά τη κατανομή των ενισχύσεων, μέσω της δήλωσης των εκτάσεων.

Ο Σύλλογος καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τη Διοίκηση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.:
-  Να περιορίσουν την ακολουθούμενη διαδικασία στην ανάδειξη αποκλειστικά και μόνο πρωτοβάθμιων φορέων συμπλήρωσης και υποβολής Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης, με έτος υλοποίησης μόνο το 2014, που είναι και το τελευταίο για την Ενιαία Ενίσχυση.
-  Να καταρτίσουν αναλυτικό κανονιστικό πλαίσιο για την παραπάνω διαδικασία, που θα κυρώνεται τουλάχιστον με υπουργική απόφαση, μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο Σύλλογός μας, το οποίο θα προβλέπει σαφείς διαδικασίες σε λογικές προθεσμίες, με πλήρη νομική υποστήριξη και κάλυψη αυτών που θα τις διεξάγουν.
-  Να μεριμνήσουν για την άμεση ενίσχυση του ΟΠΕΚΕΠΕ με το προσωπικό, τις υποδομές και τις πιστώσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση τουλάχιστον των δράσεων των δευτεροβάθμιων φορέων και του φορέα συντονισμού. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα οι προτάσεις που υπέβαλε το καλοκαίρι του 2013 η αρμόδια ομάδα εργασίας υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ, για την ηλεκτρονική υποβολή Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης από το 2014. Επίσης, όπως λένε, θα πρέπει να δρομολογηθούν οι νόμιμες διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, το οποίο είναι ούτως ή άλλως απαραίτητο, εφ’ όσον ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. λειτουργεί με 625 υπαλλήλους, αντί των 1.700 που προβλέπει ο ιδρυτικός του νόμος.
- Οποιαδήποτε διαδικασία, τονίζουν, που θα  κινηθεί για το 2015, θα είναι δυνατό να προσδιοριστεί μετά την 1η Αυγούστου 2014, οπότε λήγει η προθεσμία καθορισμού από τη χώρα μας, του τρόπου εφαρμογής της νέας Κ.Α.Π.
-Καθώς η 15η Μαΐου 2014, είναι η απαράβατη προθεσμία υποβολής των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης και οι γεωργοί που δεν θα καταφέρουν μέχρι τότε να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, θα μείνουν απλήρωτοι, συνεπώς,  η υλοποίηση των προαναφερθέντων θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

Οι εργαζόμενοι στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., τονίζουν ότι  έχουν αποδείξει κατά τη δωδεκαετή λειτουργία του, ότι έχουν τις δυνατότητες να προσφέρουν σύγχρονες υπηρεσίες στον αγροτικό κόσμο της χώρας, διαφυλάσσοντας παράλληλα τα συμφέροντα των Ευρωπαϊκών Γεωργικών Ταμείων αλλά και των Ελλήνων φορολογουμένων, που τόσα χρόνια πλήρωναν με δημοσιονομικές διορθώσεις τη χαοτική κατάσταση που παρέλαβε με την ίδρυσή του ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., ως προς τη διαδικασία αίτησης, ελέγχου και πληρωμών των ενισχύσεων.

Οι εργαζόμενοι  τονίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν ούτε την εκχώρηση σε ιδιώτες οποιασδήποτε αρμοδιότητας του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., ούτε την επιστροφή στην απαράδεκτη διαχείριση των επιδοτήσεων που επικρατούσε πριν τη λειτουργία του Οργανισμού, σε κάποιες περιοχές της χώρας.







 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις