Συνεχίζεται η ανοδική πορεία στις τιμές των σιτηρών

Αυξημένες είναι οι τιμές των σιτηρών συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα, καθώς πολλοί είναι οι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτό. Αφενός, η πρόβλεψη της ρωσικής παραγωγής σιταριού μειώθηκε στα 86,8 Mt από την προηγούμενη εκτίμηση των 80 MT σύμφωνα με έκθεση της SovEcon.

Η πτώση της παραγωγής μπορεί να οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην κοιλάδα του Βόλγα,  τη Σιβηρία και τα Ουράλια Όρη, όπου οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν τον περασμένο μήνα 20-60% σε σύγκριση με τα συνηθισμένα επίπεδα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον τελευταίο μήνα ο καιρός ήταν έντονα ασταθής με αρνητικές επιπτώσεις στις προσδοκίες για την απόδοση των καλλιεργειών σε αρκετές περιοχές, σύμφωνα με την έκθεση για την κατάσταση των καλλιεργειών που παράγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (έκθεση MARS).

Οι προβλέψεις για τις επιδόσεις έχουν μειωθεί, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Η αναθεώρηση είναι ιδιαίτερα έντονη στην περίπτωση του ανοιξιάτικου κριθαριού, το οποίο εμφανίζεται μειωμένο κατά 4% σε σχέση με το Μάιο και 11% από το μέσο όρο της πενταετίας.

Στην Αργεντινή, η παραγωγή καλαμποκιού υπολογίζεται σε 34 MT σε σύγκριση με τους 36 της προηγούμενης πρόβλεψης.

Οι σπορές σιταριού για την περίοδο 2023-2024 έχουνε επίσης αναθεωρηθεί προς τα κάτω, σε 6,1 εκατομμύρια εκτάρια εν συγκρίσει με την προηγούμενη εκτίμηση των 6,3 εκατομμυρίων εκταρίων, σύμφωνα με στοιχεία του χρηματιστηρίου του Μπουένος Άιρες.

Ένας άλλος παράγοντας που ευνοεί την άνοδο των τιμών στα σιτηρά είναι η Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά. Η τρέχουσα συμφωνία είναι σε ισχύ μέχρι τα μέσα Ιουλίου και υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να ανανεωθεί, ειδικά τώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε το 11ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Αντίθετα οι τιμές της ελαιοκράμβης έχουν πέσει ως αποτέλεσμα των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στον Καναδά αποτελεί κινητήριο παραγωγό ελαιοκράμβης. 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις