Ένας στους τρεις Έλληνες πιστεύει πως ο μπακλαβάς είναι τουρκικής προέλευσης με βάση την έρευνα που έγινε και στις δύo πλευρές του Αιγαίου.
Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Areda Survey ταυτόχρονα στις δύο χώρες λόγω του επερχόμενου Eid al-Adha, το 37,3% των Ελλήνων πιστεύει ότι ο μπακλαβάς έχει προέλευση από την Τουρκία, ενώ το 62,7% πιστεύει ότι είναι ελληνικό επιδόρπιο.
Αντιστοίχως το ποσοστό όσων πιστεύουν στην Τουρκία ότι ο μπακλαβάς είναι τουρκική λιχουδιά φτάνει το 95,4%.. Επιπλέον, το 56,5% των Τούρκων προτιμά τον μπακλαβά με φιστίκι Αιγίνης, ενώ οι υπόλοιποι με καρύδια.
Για τους Έλληνες η προτίμηση είναι αντίθετη. Το 56,9% των συμμετεχόντων στην έρευνα προτιμά μπακλαβά με καρύδια.
Το πρώτο βήμα για την καταχώρηση του μπακλαβά από την Τουρκία έγινε από το Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Γκαζιαντέπ το 2009.
Ως αποτέλεσμα των αξιολογήσεων, η ΕΕ χορήγησε πιστοποίηση τοπικής ένδειξης στον μπακλαβά του Γκαζιάντεπ το 2013.
*Το Eid al-Adha, γνωστό ως Κουρμπάν μπαϊράμ, είναι μια θρησκευτική γιορτή των μουσουλμάνων παγκοσμίως.
Η επικρατέστερη θεωρία για το που γεννήθηκε ο μπακλαβάς, είναι πως αρχικά δημιουργήθηκε από Τουρκικά φύλα της Κεντρικής Ασίας.
Στη συνέχεια τελειοποιήθηκε στις κουζίνες των ανακτόρων του σουλτάνου, στο παλάτι Τοπκαπί. Οι παρασκευές και οι συνταγές του ποικίλουν ανάλογα την περιοχή και τα υλικά. Θα τον βρεις στη παραδοσιακή μορφή του αλλά και με σοκολάτα ή φυστίκα Αιγίνης.
Άλλες πληροφορίες για τον μπακλαβά
Υπάρχει ο Γιαννιώτικος, ο Τούρκικος, Βηρυτού κτλ, ανάλογα με τα υλικά και τον τρόπο παρασκευής του.
Το 2008 η Τουρκία κατάφερε και κατοχύρωσε τον Μπακλαβά ως Π.Ο.Π. μέσω του Τουρκικού γραφείου ευρεσιτεχνιών.
Ο μπακλαβάς καθώς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στον πρώην οθωμανικό κόσμο, συνήθως σερβίρεται μετά από το γεύμα και συνοδεύεται από Τούρκικο καφέ.
Η λέξη μπακλαβάς προέρχεται πιθανόν από τη μογγολική ρίζα baγla- που σημαίνει ‘τυλίγω’ με την Τουρκική κατάληξη –v.
Η πιο παλιά συνταγή ενός είδους γλυκού που μοιάζει αρκετά με τον μπακλαβά υπάρχει σε ένα Κινέζικο-Μογγολικό βιβλίο με συνταγές του 1330, με την ονομασία güllach.
Τέλος, είναι ένα από τα λίγο γλυκά που έχει και το δικό του ταψί.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις