«Οι κυβερνήσεις πρέπει να επανεξετάσουν πώς μπορούν να κατανείμουν τους υπάρχοντες δημόσιους προϋπολογισμούς τους για να τους καταστήσουν πιο αποδοτικούς και αποδοτικούς στη μείωση του κόστους των θρεπτικών τροφίμων και στην αύξηση της διαθεσιμότητας, της προσβασιμότητας και της οικονομικής προσιτότητας των υγιεινών διατροφών», Γενικός Διευθυντής του FAO QU είπε ο Dongyu σε παράλληλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Πολιτικού Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (10-19 Ιουλίου).
Η Qu άνοιξε την εκδήλωση υψηλού επιπέδου με τίτλο «Χρηματοδότηση για βιώσιμα και χωρίς αποκλεισμούς γεωργικά συστήματα και πρόληψη και μετριασμό των κρίσεων τροφίμων», που διοργανώθηκε από τον FAO με την υποστήριξη των κυβερνήσεων της Βραζιλίας και του Πακιστάν, η οποία έλαβε χώρα στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την Δευτέρα.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Rabab Fatima, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, Ύπατος Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τις Λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, τις μεσόγειες αναπτυσσόμενες χώρες και τα μικρά αναπτυσσόμενα νησιά. Navid Hanif, Βοηθός Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Ανάπτυξης, Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων. Lesley Ndlovu, Διευθύνων Σύμβουλος, African Risk Capacity μέσω μηνύματος βίντεο· Munir Akram, Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Πακιστάν στον ΟΗΕ. Norberto Moretti, Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Βραζιλίας στον ΟΗΕ· και Anne Dostert, Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος του Λουξεμβούργου στον ΟΗΕ.
Οι συμμετέχοντες συζήτησαν πώς η στοχευμένη χρηματοδότηση μπορεί να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν μια σειρά από συνεχείς, συχνά αλληλοεπικαλυπτόμενες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19, των ακραίων κλιματικών συνθηκών, των συγκρούσεων και του πολέμου στην Ουκρανία, που έχουν προκαλέσει άνευ προηγουμένου διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας. μείωση της αγοραστικής δύναμης και αύξηση των τιμών των τροφίμων, των καυσίμων και των λιπασμάτων.
Στην πραγματικότητα, οι υψηλότερες τιμές αύξησαν τον παγκόσμιο λογαριασμό εισαγωγών τροφίμων σε ένα εκτιμώμενο υψηλό όλων των εποχών, ξεπερνώντας τα 1,94 τρισεκατομμύρια δολάρια, υπογραμμίζοντας περαιτέρω το ισοζύγιο πληρωμών και αυξάνοντας τα χρέη, ειδικά για τους καθαρούς εισαγωγείς τροφίμων.
Οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στην ανάγκη παροχής ενισχυμένης υποστήριξης στις πιο ευάλωτες χώρες των οποίων οι πόροι και οι προϋπολογισμοί υπόκεινται σε σοβαρούς περιορισμούς, διασφαλίζοντας ότι διαθέτουν χρηματοδοτικά εργαλεία και δίχτυα ασφαλείας, ειδικά σε περιόδους κλυδωνισμών (κλίμα, οικονομικά, συγκρούσεις και άλλοι απροσδόκητοι παράγοντες) που έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές.
Συμφώνησαν επίσης ότι τα παγκόσμια συστήματα αγροδιατροφής πρέπει να μετασχηματιστούν επειγόντως μέσω αποτελεσματικών πολιτικών, στοχευμένων επενδύσεων και ενίσχυσης των θεσμών. Αυτές οι δράσεις είναι ζωτικής σημασίας, καθώς είναι καίριες για τη δημιουργία των συνθηκών για έναν χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμο μετασχηματισμό των οικονομιών και των κοινωνιών και για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) έως το 2030.
Τα συστήματα αγροδιατροφής αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ, με μερίδια να φτάνουν το 50 τοις εκατό ή υψηλότερα σε πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος, με το 80 τοις εκατό των φτωχών παγκοσμίως να ζει σε αγροτικές περιοχές των οποίων τα προς το ζην, άμεσα ή έμμεσα, εξαρτώνται από τα συστήματα αγροδιατροφής. Στην Ασία και την Αφρική, για παράδειγμα, τα συστήματα αγροδιατροφής αντιπροσωπεύουν το 40 έως 60 τοις εκατό της συνολικής απασχόλησης αντίστοιχα.
Μετασχηματισμός συστημάτων αγροδιατροφής: βασικές απαιτήσεις
Στην παρουσίασή του, ο Γενικός Διευθυντής του FAO τόνισε ότι ένα βιώσιμο οικονομικό μέλλον δεν είναι δυνατό χωρίς την αύξηση της αποτελεσματικότητας, της ένταξης, της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας των συστημάτων αγροδιατροφής. Ο Qu περιέγραψε τις βασικές απαιτήσεις για το σκοπό αυτό, οι οποίες περιλαμβάνουν την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης για τρόφιμα, με παράλληλη μείωση της πίεσης στους φυσικούς πόρους. μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου· αυξημένη ανθεκτικότητα στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης· και την εξασφάλιση αξιοπρεπούς απασχόλησης.
Επί του παρόντος, τα συστήματα αγροδιατροφής χρησιμοποιούν το 60 τοις εκατό των παγκόσμιων οικοσυστημάτων, ενώ η γεωργία παράγει περίπου το ένα τέταρτο των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και συμβάλλει στην απώλεια βιοποικιλότητας.
Για το σκοπό αυτό, ο Qu σημείωσε ότι η πραγματοποίηση τέτοιων δραματικών μετασχηματισμών θα ήταν ένα δύσκολο έργο σε ένα πλαίσιο αποδυναμωμένων χρηματοπιστωτικών συστημάτων και περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου. Τόνισε την ανάγκη για κινητοποίηση πόρων και αύξηση των επενδύσεων για τις απαιτούμενες αλλαγές ως αποτελεσματική στρατηγική για την ανακούφιση της φτώχειας, την καταπολέμηση της πείνας, την τόνωση της παραγωγικότητας, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων, την προσαρμογή και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την επιτάχυνση του διαρθρωτικού μετασχηματισμού.
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του FAO, υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι η μεταρρύθμιση του τρόπου κατανομής των πόρων είναι εξίσου σημαντική με την αύξησή τους. Ως εκ τούτου, η επανευθυγράμμιση της στήριξης της γεωργίας διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διατήρηση των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών και στη βελτίωση της διατροφής.
Εξισορρόπηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και της χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης
Στην ομιλία του, ο Γενικός Διευθυντής μίλησε επίσης για τη σημασία της επανεξισορρόπησης της ανθρωπιστικής και έκτακτης χρηματοδότησης σε κρίσεις και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και την ανάγκη εφαρμογής του πλαισίου σύνδεσης.
Θα χρειαστεί διεθνής αναπτυξιακή χρηματοδότηση για χώρες με χαμηλούς δημόσιους προϋπολογισμούς, πρόσθεσε, κάτι που θα είναι το κλειδί για τη διευκόλυνση της μετάβασης προς υψηλότερη υποστήριξη γενικών υπηρεσιών για να γεφυρωθούν αποτελεσματικά τα κενά παραγωγικότητας στην παραγωγή θρεπτικών τροφίμων.
Για να υποστηρίξει τις χώρες να επωμιστούν το αυξανόμενο κόστος των εισαγωγών τροφίμων και να βελτιώσουν την πρόσβαση σε τρόφιμα, ο FAO πρότεινε έναν Παγκόσμιο Χρηματοδοτικό Μηχανισμό Εισαγωγών Τροφίμων που κάλυπτε 62 χώρες με συνολικό πληθυσμό 1,78 δισεκατομμυρίων ανθρώπων και ο οποίος υιοθετήθηκε αργότερα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως μέρος του παραθύρου Food Shock.
Ο Qu επιβεβαίωσε τη δέσμευση του FAO να υποστηρίξει τα μέλη του να διερευνήσουν καινοτόμες προσεγγίσεις και στρατηγικές που ενσωματώνουν τον μετριασμό και την πρόληψη των επισιτιστικών κρίσεων και τον μετασχηματισμό των συστημάτων αγροδιατροφής.
Αναπροσαρμογή της αγροτικής στήριξης
Στην εκδήλωση μίλησε και ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO Maximo Torero. Τόνισε ότι το τρέχον επίπεδο χρηματοδότησης των συστημάτων αγροδιατροφής ήταν ανεπαρκές και σε πολλές περιπτώσεις αναποτελεσματικό, αναφέροντας ως παράδειγμα την κατάσταση στην υποσαχάρια Αφρική όπου τρεις στις τέσσερις αγροτο-μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν επαρκή πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
Με σωστή στόχευση και σωστές διαρθρωτικές αλλαγές, ο μετασχηματισμός των συστημάτων αγροδιατροφής θα κοστίσει 4 τρισεκατομμύρια δολάρια από τώρα έως το 2030 σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ή 680 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως που περιλαμβάνει ένα μείγμα επενδύσεων (426 δισεκατομμύρια δολάρια) και το κόστος της κοινωνικής ασφάλειας καθαρά (255 δισεκατομμύρια δολάρια), είπε ο Torero.
Σημειώνοντας ότι η γεωργική στήριξη και οι επιδοτήσεις συνδέονται με τη μη βιώσιμη χρήση των πόρων και τις στρεβλώσεις του εμπορίου και ευνοούν τη βραχυπρόθεσμη προοπτική, ο Torero τόνισε την ανάγκη για επανευθυγράμμιση της τρέχουσας στήριξης στη γεωργία προς την ένταξη και τη βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένης της αειφόρου χρήσης του νερού.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις