Απάντηση ΥπΑΑΤ σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία»

 

Σχετικά με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», που δημοσιεύτηκε σήμερα, Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, διευκρινίζονται τα εξής:

Τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα για απώλεια πόρων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι απολύτως ανακριβή, και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα λαμβάνοντας  υπόψη ότι:

Το 2013 οι πληρωμές του ΠΑΑ  ανήλθαν σε 557,6 εκατ. Ευρώ με αποφασιστική επιτάχυνση των απορροφήσεων, και αύξηση κατά 401% σε μηνιαία βάση από το Σεπτέμβριο του 2013 και μέχρι το τέλος του έτους. Ειδικότερα, μεταξύ πολλών άλλων πρωτοβουλιών και δράσεων, ενεργοποιήθηκε και λειτουργεί το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, πολύτιμο εργαλείο για την υλοποίηση σχεδίων βελτίωσης, μεταποίησης και αγροτουρισμού, επιταχύνθηκαν αποφασιστικά τα επενδυτικά προγράμματα με θετικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην αγροτική οικονομία, δόθηκε σημαντική ώθηση στο πρόγραμμα Leader που υλοποιείται από τις Ομάδες Τοπικής Δράσης σε όλη την Περιφέρεια και πληρώθηκαν τόσο η εξισωτική αποζημίωση στο ύψος των περασμένων ετών, καθώς επίσης και όλοι οι δικαιωθέντες από ενστάσεις κατά τα έτη 2008-2012.

Το ποσό των 27,3 εκατομμυρίων ευρώ,  που τελείως παραπλανητικά και αναληθώς παρουσιάζεται στο δημοσίευμα ως ποσό πόρων που απωλέσθησαν, υπογραμμίζεται ότι αφορά ποσό, για το οποίο προβλέπεται η δυνατότητα εξαίρεσης από τον Κανόνα ν+2 λόγω δικαστικών εμπλοκών για συγκεκριμένα δημόσια έργα του Προγράμματος όπως ορίζεται στους Κανονισμούς(ΕΚ) 1290/2005 και 1306/2013.

Η ως άνω διαδικασία είναι θεσμοθετημένη από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, υιοθετείται συχνά από τα Κράτη Μέλη ως προβλεπόμενη τυπική κανονιστική διαδικασία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η υλοποίηση έργων καθυστερεί εξαιτίας δικαστικών αποφάσεων και εμπλοκών με ανασταλτικό αποτέλεσμα και δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με απώλεια κοινοτικών πόρων.

Αντίθετα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω των διαδικασιών που εφάρμοσε διασφάλισε απόλυτα τη μη απώλεια πόρων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για το 2013 και διατηρεί αλώβητο τον προϋπολογισμό και τις εγκεκριμένες πιστώσεις του Προγράμματος της Αγροτικής Ανάπτυξης  για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013.

Αναφορικά με το Επιχειρησιακό Προγράμματος Αλιείας, κατά την τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο ουδεμία απώλεια πόρων σημειώθηκε, όπως λανθασμένα αναφέρεται στο δημοσίευμα. Αντιθέτως, οι πληρωμές για το 2013  ανήλθαν συνολικά  σε 21,9 εκατ. ευρώ    σε  όρους Δημόσιας Δαπάνης, με την ταχεία αξιολόγηση και πληρωμή των επενδυτικών μέτρων στον τομέα της Μεταποίησης και Εμπορίας και την πρόοδο στην κατασκευή αλιευτικών λιμένων και καταφυγίων, ξεπερνώντας κατά πολύ τον ετήσιο στόχο, στηρίζοντας αποφασιστικά τις επιχειρήσεις του κλάδου και λαμβάνοντας πολύ θετικές αναφορές εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ενόψει των ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι το εν λόγω δημοσίευμα βρίθει ανακρίβειας και παραπλανητικών στοιχείων και προφανώς εξυπηρετεί σκοπιμότητες και όχι πάντως την αντικειμενική και πλήρη ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού.
Το ΥπΑΑΤ ως αρμόδιος Φορέας για τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων τόσο για τη γεωργία όσο και την αλιεία εξασφαλίζει πάντα μέσα από τις διαδικασίες που εφαρμόζει τη μεγιστοποίηση της ωφέλειας που προέρχεται από τους κοινοτικούς πόρους μέσα από χρηστή, δίκαια και ορθολογική διαχείριση.




 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις