Το Μπαγκλαντές ήταν παγκοσμίως γνωστό για την παραγωγή βαμβακιού από την ποικιλία phuti karpas. Μέχρι τη δεκαετία του 1900, το συγκεκριμένο βαμβακερό νήμα χρησιμοποιούνταν για την ύφανση της παγκοσμίου φήμης μουσελίνας. Παρόλο που η μουσελίνα έχει εξαφανιστεί εδώ και πολύ καιρό, το Μπαγκλαντές επανήλθε στην παγκόσμια αγορά βαμβακιού με διαφορετικό τρόπο. Φέτος, το Μπαγκλαντές, ακολουθούμενο από την Κίνα, έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας βαμβακιού.
Κατά το οικονομικό έτος 2020-21, το Μπαγκλαντές εισήγαγε 7,6 εκατομμύρια δεμάτια βαμβακιού, δαπανώντας περίπου 250 δισεκατομμύρια tk (25.000 crore). Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία επικαλείται τα στοιχεία των εισαγωγών, αναφέρει ότι το Μπαγκλαντές θα γίνει σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια αγορά βαμβακιού μέχρι το 2030.
Πώς το Μπαγκλαντές κατέκτησε τη 2η θέση
Οι Γεωργικές Προοπτικές 2021-2030, που δημοσιεύτηκαν τον Ιούλιο από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), παρουσιάζουν λεπτομερείς πληροφορίες για την αγορά βαμβακιού. Οι προοπτικές χαρακτηρίζουν το Μπαγκλαντές ως δυνητικά μεγάλο παίκτη στο παγκόσμιο εμπόριο βαμβακιού, αναφέροντας την αυξανόμενη παραγωγή βαμβακερών υφασμάτων και έτοιμων ενδυμάτων στη χώρα. Και οι λόγοι πίσω από αυτό είναι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, η αλλαγή πολιτικής παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην Κίνα και την Ινδονησία και η αυξημένη παραγωγή τεχνητών ινών.
Ακολουθώντας την αυξανόμενη ζήτηση, η παραγωγή βαμβακιού έχει αυξηθεί στο Μπαγκλαντές. Ωστόσο, η τοπική παραγωγή βαμβακιού κατέχει πολύ μικρό μερίδιο της συνολικής ζήτησης.
Τα τελευταία 10 χρόνια, η παραγωγή βαμβακιού αυξήθηκε δύο φορές στη χώρα. Η τοπική παραγωγή βαμβακιού αυξήθηκε σε περίπου 150.000 δεμάτια ετησίως τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η ποσότητα της τοπικής παραγωγής είναι μικρότερη από το 5% της συνολικής ζήτησης. Ως εκ τούτου, το Μπαγκλαντές καλύπτει τη ζήτηση βαμβακιού αυξάνοντας τον όγκο των εισαγωγών.
Μιλώντας για το θέμα, ο εκτελεστικός διευθυντής του Bangladesh Cotton Development Board Alhaz Uddin Ahammed δήλωσε στο Prothom Alo: "Κάποτε η καλλιέργεια βαμβακιού ήταν μια οικιακή γεωργία στο Μπαγκλαντές. Ωστόσο, η καλλιέργεια του gossypium που παράγει βαμβάκι για τις βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργίας εξακολουθεί να είναι πολύ περιορισμένη. Το συμβούλιο έχει εντοπίσει τις δυνητικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις καθώς και παρακινεί και υποστηρίζει τους αγρότες για την καλλιέργεια βαμβακιού".
Οι προοπτικές του OCED-FAO προβλέπουν ότι, όπως και το Βιετνάμ, οι εισαγωγές βαμβακιού από το Μπαγκλαντές θα αυξηθούν στο 18% του παγκόσμιου εμπορίου μέχρι το 2030. Αντικαθιστώντας την Κίνα, οι δύο άλλες ασιατικές χώρες θα γίνουν μεγάλοι παίκτες στην αγορά βαμβακιού. Λόγω της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας, το Μπαγκλαντές και το Βιετνάμ έχουν λάβει περισσότερες παραγγελίες εργασίας για βαμβακερά υφάσματα και έτοιμα ενδύματα (RMG). Μεταξύ του 2008 και του 2021, η παραγωγή βαμβακερών υφασμάτων αυξήθηκε στο 40% στο Μπαγκλαντές και στο 28% στο Βιετνάμ.
Περισσότερη τοπική παραγωγή βαμβακιού στο μέλλον
Υπάρχει ελπίδα για σταθερά αυξανόμενη παραγωγή βαμβακιού στο Μπαγκλαντές. Ο αναλυτής του διεθνούς εμπορίου βαμβακιού Cotton Connect με έδρα τις ΗΠΑ έχει διεξάγει διάφορες μελέτες σχετικά με τις δυνατότητες παραγωγής βαμβακιού στο Μπαγκλαντές. Οι μελέτες δείχνουν ότι το Μπαγκλαντές μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει την παραγωγή βαμβακιού από 150.000 έως 1 δισεκατομμύριο δεμάτια τουλάχιστον. Οι συντονισμένες προσπάθειες και η ευρεία καλλιέργεια βαμβακιού σε όλη την πίστα Barind και τα char-land του Μπαγκλαντές μπορούν να καταστήσουν δυνατή την παραγωγή 2 δισεκατομμυρίων δεμάτων.
Ο διευθυντής της Cotton Connect στο Μπαγκλαντές, Harunur Rashid, δήλωσε ότι η συγκομιδή του βαμβακιού απαιτεί περισσότερο χρόνο από ό,τι το ρύζι και άλλες καλλιέργειες. Παρά το γεγονός ότι οι αγρότες έχουν πολύ καλλιεργήσιμη γη, σπάνια καλλιεργούν βαμβάκι, καθώς χρειάζεται έξι έως επτά μήνες για τη συγκομιδή. Η κυβερνητική και μη κυβερνητική συνεργασία μπορεί σίγουρα να παράγει 2 δισεκατομμύρια δεμάτια βαμβακιού ετησίως στη χώρα.
Έρευνα για το βαμβάκι
Επτά ερευνητές από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Μπαγκλαντές (BMD), το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας Ορύζης, το IIED με έδρα τις ΗΠΑ, το Διεθνές Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή και την Ανάπτυξη, τη Νότια Αφρική και την Ινδία, διεξήγαγαν μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή βαμβακιού.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι κλιματικοί κίνδυνοι της καλλιέργειας βαμβακιού θα μπορούσαν να είναι διαχειρίσιμοι. Αναφέροντας ότι ο καιρός στο Μπαγκλαντές είναι ευνοϊκός για την καλλιέργεια βαμβακιού, η μελέτη συνιστά την παραγωγή βαμβακόσπορων ανθεκτικών στο κλίμα και ανεκτικών στις καιρικές συνθήκες.
Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Bazlur Rashid, επίσης μετεωρολόγος του BMD, δήλωσε στο Prothom Alo: "Η ιστορία αποδεικνύει ότι η παραγωγή βαμβακιού καλής ποιότητας είναι δυνατή στο Μπαγκλαντές. Ποιοτικό βαμβάκι είχε καλλιεργηθεί εδώ πριν από τη βρετανική κυριαρχία. Τώρα, πρέπει να καινοτομήσουμε σε ανθεκτικές στις καιρικές συνθήκες καθώς και σε διεθνείς τυποποιημένες ποικιλίες βαμβακιού".
Οφέλη του βαμβακιού
Σύμφωνα με τον FAO, περίπου 75 χώρες παράγουν βαμβάκι. Το Μπαγκλαντές κατατάσσεται στην 40η θέση μεταξύ των χωρών που παράγουν βαμβάκι. Η Ινδία, η Κίνα, οι ΗΠΑ, το Πακιστάν και η Βραζιλία είναι οι κορυφαίες χώρες παραγωγής βαμβακιού. Μεταξύ των μέσων Ιουλίου και των μέσων Οκτωβρίου, το βαμβάκι καλλιεργείται μόνο στο 0,52% της γης στο Μπαγκλαντές.
Εκτός από τις ίνες, από την καλλιέργεια του βαμβακιού προέρχονται επίσης βρώσιμο λάδι, ελαιοπυρήνας και βιομάζα. Δεκαπέντε έως είκοσι τοις εκατό των βαμβακόσπορων περιέχουν βρώσιμο έλαιο το οποίο είναι χαμηλής χοληστερόλης, πλούσιο σε πρωτεΐνες και θρεπτικότερο από το έλαιο της σόγιας.
Ο ελαιοπυρήνας βαμβακόσπορου περιέχει 24% υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, 20% υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και 40% ακατέργαστες ίνες - η καλύτερη ζωοτροφή για την κτηνοτροφία και την ιχθυοκαλλιέργεια.
Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, το Μπανγκλαντές παρήγαγε 177.000 δεμάτια βαμβακιού κατά το οικονομικό έτος 2019-20. Το υπουργείο έχει λάβει στρατηγική καλλιέργειας βαμβακιού για την κάλυψη του 20% της ζήτησης μέχρι το 2041. Κατά κύριο λόγο, 250.000 εκτάρια γης έχουν χαρακτηριστεί για την καλλιέργεια βαμβακιού.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις