Ιαπωνία: Σταματά τις εισαγωγές πουλερικών από δεύτερη πολιτεία της Βραζιλίας

Η Ιαπωνία ανέστειλε προσωρινά τις εισαγωγές κοτόπουλου από την πολιτεία Σάντα Καταρίνα της Βραζιλίας μετά την επιβεβαίωση κρούσματος γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) σε κοτόπουλο της αυλής, δήλωσε τη Δευτέρα το βραζιλιάνικο λόμπι κρέατος ABPA, δημιουργώντας νέο πονοκέφαλο για τους μεταποιητές κρέατος της χώρας.

Τον περασμένο μήνα, η Ιαπωνία σταμάτησε τις αγορές πουλερικών από την πολιτεία Espirito Santo της Βραζιλίας μετά την επιβεβαίωση της γρίπης των πτηνών σε μη εμπορική φάρμα εκεί.

Η ABPA, η οποία εκπροσωπεί μεταποιητές χοιρινού κρέατος και πουλερικών, συμπεριλαμβανομένων των JBS SA και BRF SA, δήλωσε ότι οι μηνιαίες αποστολές κοτόπουλου από τα εργοστάσια της Σάντα Καταρίνα στην Ιαπωνία αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 3% των συνολικών εξαγωγών της Βραζιλίας.

Όταν η Ιαπωνία απαγόρευσε τα προϊόντα από το Espirito Santo, η ομάδα πίεσης δήλωσε ότι η στάση αυτή δεν ήταν "σύμφωνη με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΠΟΥΑ)".

Οι απαγορεύσεις, περιφερειακές ή εθνικές, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, αλλά μόνο εάν ο ιός υψηλής παθογονικότητας φτάσει σε εμπορική εκμετάλλευση, και αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη στη Βραζιλία, σύμφωνα με τις αρχές.

Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κοτόπουλου στον κόσμο. Η χώρα επιβεβαίωσε για πρώτη φορά κρούσματα HPAI μεταξύ άγριων πτηνών στις 15 Μαΐου και έκτοτε έχει καταγράψει δεκάδες παρόμοια κρούσματα σε τουλάχιστον επτά πολιτείες.

Η Σάντα Καταρίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος επεξεργαστής κρέατος κοτόπουλου στη χώρα μετά την Παρανά. Όλοι οι μεγάλοι εξαγωγείς τροφίμων της Βραζιλίας έχουν εργοστάσια στην πολιτεία.

Το Εσπίριτο Σάντο, ένας σημαντικός παραγωγός αυγών, ήταν ο πρώτος που ανέφερε κρούσμα γρίπης των πτηνών σε άγρια πτηνά πριν από περίπου δύο μήνες. (Ρεπορτάζ: Peter Frontini και Ana Mano, επιμέλεια: Sandra Maler, Aurora Ellis και Lincoln Feast).


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις