Τι πραγματικά συμβαίνει με τις ιχθυοκαλλιέργειες

Επιστολή στους μετόχους της Avramar, σε Amerra και Mubadala, έστειλαν χθες οι πιστώτριες τράπεζες, ζητώντας τη συναίνεσή τους για την έναρξη του εγχειρήματος πώλησης των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων του ομίλου ιχθυοκαλλιέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Πειραιώς, Eurobank, Alpha και Εθνική προσφέρουν ενδιάμεση χρηματοδότηση στον εν Ελλάδι βραχίονα, με αντάλλαγμα τη σύσταση ενεχύρου επί του συνόλου των μετοχών και την παροχή συναίνεσης από πλευράς μετόχων επί της διαδικασίας πώλησης.

Με βάση προφορική ενημέρωση, Amerra και Mubadala φέρονται πρόθυμες, επί της αρχής, να αποδεχθούν μια τέτοια λύση, μετά την απόφασή τους να… παραδώσουν τα κλειδιά, αρνούμενες να βάλουν νέα κεφάλαια. Δεν είναι βέβαιο, όμως, ότι θα συναινέσουν στη συγκεκριμένη πρόταση.

Παρότι το ύψος της προσφερόμενης ενδιάμεσης χρηματοδότησης δεν έχει οριστικοποιηθεί, πηγές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την υπόθεση εκτιμούν ότι θα είναι υψηλότερο των 20 εκατ. ευρώ. Το ύψος της, άλλωστε, εξαρτάται από τη διάρκεια του δανεισμού και τη χρηματοοικονομική κατάσταση της Avramar, η οποία δεν έχει ακόμη χαρτογραφηθεί από την Deloitte, που λειτουργεί ως σύμβουλος των τραπεζών.

Δεδομένης της έλλειψης σαφούς εικόνας για την κατάσταση του ομίλου, οι πιστώτριες τράπεζες της Avramar δεν έχουν αποφασίσει αν θα ακολουθήσουν διαδικασία πώλησης μέσω αγοράς, ή επιλέξουν τη λύση του άρθρου 106Β του πτωχευτικού κώδικα

Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο, σύμφωνα με στελέχη επενδυτικής τραπεζικής, ότι θα απαιτηθεί γενναίο «κούρεμα» απαιτήσεων, προκειμένου να βρεθεί αξιόπιστος επενδυτής. Με 340 εκατ. ευρώ δάνεια, η AVRAMAR, ακόμη και αν επιτύγχανε πέρυσι τον στόχο για EBITDA 40 εκατ. ευρώ, θα είχε λόγο καθαρού δανεισμού/EBITDA της τάξης των 8,5x. Επιπρόσθετα, πρόκειται για έναν ιδιαίτερο κλάδο, που απαιτεί ταχύτητα λήψης αποφάσεων προκειμένου τα ταμειακά του προβλήματα να μην προκαλέσουν ζημιά στην παραγωγική του ικανότητα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Η Avramar κατέβαλε στο τέλος Ιουνίου τους τόκους κοινοπρακτικού δανείου, δεδομένης, όμως, της αβεβαιότητας ως προς την είσπραξη του κεφαλαίου, το σύνολο των πιστωτριών τραπεζών ταξινόμησε στις 30/6 τα δάνεια ως μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures). 

Πειραιώς και Eurobank έχουν το μεγαλύτερο άνοιγμα και ακολουθούν, με απόσταση, Alpha Bank και ΕΤΕ. Ως σύμβουλος των τραπεζών λειτουργεί η Deloitte και ως σύμβουλος της AVRAMAR η Axia.

Πηγή: Euro2day.gr 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις