Το 2022, η συνδυασμένη συγκομιδή της ΕΕ σε μοσχοπέζια, καρπούζια, φράουλες, ροδάκινα και νεκταρίνια ήταν 8,6 εκατομμύρια τόνοι, αντιπροσωπεύοντας μείωση 6,3% σε σχέση με το επίπεδο το 2021 (9,2 εκατομμύρια τόνοι).
Αυτή η ύφεση οφειλόταν στη χαμηλότερη συγκομιδή της παραγωγής μοσχοβολιών (-9,5% το 2022) και καρπουζιών (18,4% το 2022). Πράγματι, η παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών αυξήθηκε (+5,6% το 2022) και αυτή των φραουλών παρέμεινε σχετικά αμετάβλητη.
Η Ισπανία ήταν ο κύριος παραγωγός της ΕΕ των καλοκαιρινών φρούτων
Η Ισπανία είναι βασικός παραγωγός καλοκαιρινών φρούτων στην ΕΕ. Παρήγαγε σχεδόν τα μισά (45,4%) των καρπουζιών της ΕΕ, σχεδόν το ένα τρίτο (32,0%) των πεπονιών (μοσχοβολάκια) και περισσότερο από το ένα τέταρτο (27,3%) τόσο των φραουλών, όσο και των ροδάκινων και των νεκταρίνων της (26,9%) το 2022.
Ομοίως, η Ιταλία παρήγαγε λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο (36,1%) τόσο τωνπεπονιών της ΕΕ, όσο και των ροδάκινων και των νεκταρίνων (35,6%), καθώς και το ένα τέταρτο (25,6%) των καρπουζιών της.
Για ορισμένα συγκεκριμένα καλοκαιρινά φρούτα, άλλα μέλη της ΕΕ ήταν βασικοί παραγωγοί: η Πολωνία κατέλαβε τη δεύτερη θέση για την παραγωγή φράουλας (16,7% του συνόλου της ΕΕ), η Ελλάδα δεύτερη για την παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών (27,1%) και τρίτη για τα καρπούζια (12,4%), η Γαλλία τρίτη για την παραγωγή πεπονιών (18,8%) και η Γερμανία τρίτη για την παραγωγή φράουλας (11%).
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις