Στο στόχαστρο των «ράμπο» του e-ΕΦΚΑ η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία

Με εντατικοποίηση των ελέγχων αντιμετωπίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ (ΠΕΚΑ) τα φαινόμενα της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας που στερούν πολύτιμους πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα. Συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα 1ος/2022-6ος/2023 πραγματοποιήθηκαν 33.740 επιτόπιοι έλεγχοι.

Αναλυτικότερα, για το χρονικό διάστημα από το 1ο/2022 μέχρι και τον 6ο/2023, ισχύουν τα παρακάτω:

  • ελέγχθηκαν 68.449 υποθέσεις εργαζομένων
  • 3.844 βρέθηκαν αδήλωτοι
  • 11.383 βρέθηκαν εκτός δηλωμένου ωραρίου εργασίας

Ειδικότερα, όσον αφορά στα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας που διαμορφώνονται κατά τα ανωτέρω χρονικά διαστήματα (έτος 2022 και 1ο εξάμηνο του 2023) στις κοινές επιχειρήσεις είναι: 6,0% και 4,2% αντίστοιχα, ενώ για τους εργαζόμενους εκτός ωραρίου τα ποσοστά ανέρχονται σε 17,5% και 13,7% αντιστοίχως.

Σε 32,0% και 31,4% ανέρχονται αντίστοιχα τα ποσοστά της υποδηλωμένης εργασίας για το έτος 2022 και το 1ο εξάμηνο του 2023.

Για τις περιπτώσεις αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας καταλογίστηκαν πρόστιμα από επιτόπιους και ουσιαστικούς ελέγχους κοινών επιχειρήσεων και το ποσό όλων των προστίμων ανέρχεται συνολικά στα 96.553.150,90 € για το έτος 2022 και το διάστημα 1ου εξαμήνου του 2023.

Επισημαίνεται ότι κατά το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου 2023 πραγματοποιήθηκαν 67 επιτόπιοι έλεγχοι από το ΠΕΚΑ Αττικής από Άλιμο μέχρι και Βάρκιζα (Αθηναϊκή Ριβιέρα) και ελέγχθηκαν 239 εργαζόμενοι.

Επιπλέον, έχουν προγραμματιστεί έλεγχοι από μικτά κλιμάκια των ΠΕΚΑ σε όλη την επικράτεια.

Στόχος των ελεγκτικών μηχανισμών του Φορέα είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων καθώς και των ίδιων των εργοδοτών από εκείνους που παραβιάζουν την ασφαλιστική νομοθεσία σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό.

Υπενθυμίζεται ότι οι έλεγχοι διακρίνονται σε επιτόπιους και ουσιαστικούς:

  • Επιτόπιος είναι ο έλεγχος που γίνεται από τα ελεγκτικά όργανα στον χώρο που ασκεί δραστηριότητα ο ελεγχόμενος, κατά τον οποίο γίνεται αναλυτική και πλήρης καταγραφή των πραγματικών στοιχείων απασχόλησης, προκειμένου να εξακριβωθεί η τήρηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Σε περίπτωση καταγραφής αδήλωτης εργασίας παράγονται πρόστιμα ΠΕΠ/ΠΕΠΥ.
  • Ουσιαστικός είναι ο έλεγχος κατά τον οποίο διερευνάται η ορθότητα ή μη της ασφάλισης όλων των εργαζομένων της επιχείρησης από την ημερομηνία λειτουργίας της, λαμβάνοντας υπόψη τον τελευταίο έλεγχο αλλά και τυχόν παραγραφή εισφορών (τακτικός). Να σημειωθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα και έκτακτων ή ειδικών ελέγχων. Σε περίπτωση διαφορών εισφορών παράγονται πράξεις επιβολής εισφορών ΠΕΕ, ΠΕΠΕΕ κ.λπ.

Με τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων σε κλάδους που εμφανίζεται μεγαλύτερη παραβατικότητα, αλλά και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογικών εργαλείων στην καθημερινή πρακτική των ελέγχων, η Διοίκηση του Φορέα στοχεύει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Έχουμε μηδενική ανοχή στην αδήλωτη και στην υποδηλωμένη εργασία. Η ανασφάλιστη εργασία αποτελεί τεράστια παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μεγάλη ζημιά για το ασφαλιστικό μας σύστημα, και πολύ μεγάλο πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς καθώς δημιουργεί συνθήκες άνισου ανταγωνισμού. Ξεκινάμε σαρωτικούς ελέγχους και θα εξετάσουμε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, για να χτυπήσουμε ακόμα περισσότερο και την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία. Μεγάλο όπλο στα χέρια μας θα είναι η ολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις