Στους 37,2 εκατομμύρια τόνους αναμένεται να φτάσει η παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης την περίοδο 2022/2023 η οποία θα έχει παραχθεί από ζαχαρότευτλα. Ωστόσο, η μεγαλύτερη πηγή ζάχαρης είναι το ζαχαροκάλαμο, όπου η παραγωγή έφτασε τους 145,5 εκατομμύρια τόνους την ίδια περίοδο, πράγμα που σημαίνει ότι η παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης συνολικά το 2022 / 2023 ήταν 182,7 εκατομμύρια τόνοι.
Οι χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση ζάχαρης κατανάλωσαν πάνω από 41 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, ενώ το παγκόσμιο σύνολο ήταν πάνω από 170 εκατομμύρια τόνους.
Για να καθορίσουμε την κατάταξή μας, χρησιμοποιήσαμε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, κατατάσσοντας κάθε χώρα με βάση τη συνολική κατανάλωση και κατανάλωση κατά κεφαλήν, αποδίδοντας 70% βαρύτητα στην τελευταία, καθώς είναι πιο σημαντικός δείκτης για τη ζήτηση ζάχαρης σε μια χώρα, και ως εκ τούτου, μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες για να την ακολουθήσουν.
Ας δούμε ποιες είναι οι 20 χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση ζάχαρης:
20. Ταϊλάνδη
Συνολική κατανάλωση (σε χιλιάδες μετρικούς τόνους): 2.650
Συνολική κατά κεφαλήν κατανάλωση (σε kg / κάτοικο): 38,4
Το Ταϊλανδικό Ίδρυμα Προώθησης Υγείας δήλωσε ότι οι Ταϊλανδοί καταναλώνουν περίπου 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη κάθε μέρα και ξεκινούν εκστρατείες για τη μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επιβλαβείς επιπτώσεις της.
19. Ελβετία
Συνολική κατανάλωση (σε χιλιάδες μετρικούς τόνους): 393
Συνολική κατανάλωση κατά κεφαλήν (σε kg / κάτοικο): 46,3
Είναι λίγο περίεργο να βλέπεις μια κορυφαία ευρωπαϊκή χώρα να κατατάσσεται ψηλά στην κατανάλωση ζάχαρης, αλλά 10 μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της The Coca-Cola Company (NYSE:KO), συμφώνησαν να μειώσουν την ποσότητα ζάχαρης στα προϊόντα.
18. Βενεζουέλα
Συνολική κατανάλωση (σε χιλιάδες μετρικούς τόνους): 1.330
Συνολική κατά κεφαλήν κατανάλωση (σε kg / κάτοικο): 42,3
Η ζάχαρη φαίνεται να είναι αρκετά δημοφιλής στη Νότια Αμερική και η Βενεζουέλα δεν αποτελεί εξαίρεση, με το 80% της κατανάλωσης ζάχαρης στη χώρα να είναι ανθρώπινη κατανάλωση, με το υπόλοιπο να αποδίδεται στη βιομηχανική χρήση.
17. Κολομβία
Συνολική κατανάλωση (σε χιλιάδες μετρικούς τόνους): 1.995
Συνολική κατά κεφαλήν κατανάλωση (σε kg / κάτοικο): 40,1
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, οι εξαγωγές ζάχαρης από την Κολομβία αναμένεται να σημειώσουν ελαφρά αύξηση σε σχεδόν 700.000 τόνους, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών.
16. Μεξικό
Συνολική κατανάλωση (σε χιλιάδες μετρικούς τόνους): 4.857
Συνολική κατανάλωση κατά κεφαλήν (σε kg / κάτοικο): 39,2
Το Μεξικό συγκαταλέγεται εδώ και καιρό μεταξύ των κορυφαίων χωρών που καταναλώνουν ζάχαρη παγκοσμίως, αλλά ο φόρος ζάχαρης του, που επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης σε μόλις 3 χρόνια.
15. Τζιμπουτί
Συνολική κατανάλωση (σε χιλιάδες μετρικούς τόνους): 185
Συνολική κατανάλωση κατά κεφαλήν (σε kg / κάτοικο): 193,3
Το Τζιμπουτί έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης ζάχαρης στην Αφρική και για μια χώρα όπου μια ισορροπημένη διατροφή παρέχεται ήδη σε λίγα μόνο άτομα, αυτό δεν είναι καλά νέα.
14. Λίβανος
Συνολική κατανάλωση (σε χιλιάδες μετρικούς τόνους): 325
Συνολική κατά κεφαλήν κατανάλωση (σε kg / κάτοικο): 53,4
Σύμφωνα με τη βιβλιοθήκη Helgi, η κατανάλωση ζάχαρης στον Λίβανο έφτασε σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ το 2020 και η κατανάλωση ζάχαρης στη χώρα εξακολουθεί να αυξάνεται αμείωτη.
13. Γουατεμάλα
Συνολική κατανάλωση (σε χιλιάδες μετρικούς τόνους): 740
Συνολική κατά κεφαλήν κατανάλωση (σε kg / κάτοικο): 45,7
Η κατανάλωση ζάχαρης της Γουατεμάλας αντιπροσωπεύει το 35% της συνολικής παραγωγής ζάχαρης, με την υπόλοιπη να εξάγεται σε όλο τον κόσμο και να αποτελεί σημαντικό οικονομικό δείκτη για τη χώρα.
12. Αλγερία
Συνολική κατανάλωση (σε χιλιάδες μετρικούς τόνους): 1.770
Συνολική κατά κεφαλήν κατανάλωση (σε kg / κάτοικο): 42,4
Ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ζάχαρης στην Αφρική, η Αλγερία εισάγει περίπου 2 εκατομμύρια τόνους ζάχαρης κάθε χρόνο και αποφάσισε να θεσπίσει ΦΠΑ στις εισαγωγές ζάχαρης για να τις μειώσει.
11. Αυστραλία
Συνολική κατανάλωση (σε χιλιάδες μετρικούς τόνους): 1.200
Συνολική κατανάλωση κατά κεφαλήν (σε kg / κάτοικο): 48,1
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας, οι Αυστραλοί καταναλώνουν διπλάσια από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα ζάχαρης.
10. Ρωσία
Συνολική κατανάλωση (σε χιλιάδες μετρικούς τόνους): 6.200
Συνολική κατά κεφαλήν κατανάλωση (σε kg / κάτοικο): 42,2
Η κατανάλωση ζάχαρης της Ρωσίας ήταν πάντα υψηλή ιστορικά και η δική της παραγωγή ζάχαρης συνεχίζει να αυξάνεται υγιεινά χρόνο με το χρόνο.
9. Μαυριτανία
Συνολική κατανάλωση (σε χιλιάδες μετρικούς τόνους): 330
Συνολική κατά κεφαλήν κατανάλωση (σε kg / κάτοικο): 86,7
Η μικροσκοπική χώρα της Μαυριτανίας παράγει μόνο 330.000 μετρικούς τόνους, αλλά η κατά κεφαλήν κατανάλωσή της είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο.
8. Ισραήλ
Συνολική κατανάλωση (σε χιλιάδες μετρικούς τόνους): 500
Συνολική κατανάλωση κατά κεφαλήν (σε kg / κάτοικο): 56,5
Το Ισραήλ αποφάσισε πρόσφατα να ανακαλέσει τον φόρο ζάχαρης, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί σημαντικό πλήγμα για τη δημόσια υγεία της χώρας, καθώς οι υψηλότεροι φόροι αποθαρρύνουν περισσότερο τους ανθρώπους να αγοράζουν προϊόντα που είναι ανθυγιεινά. Με την κατάργηση αυτού του φόρου, είναι πιθανό η κατανάλωση ζάχαρης να συνεχίσει να αυξάνεται σε ένα έθνος που είναι ήδη από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ζάχαρης στον κόσμο.
7. Λευκορωσία
Συνολική κατανάλωση (σε χιλιάδες μετρικούς τόνους): 593
Συνολική κατανάλωση κατά κεφαλήν (σε kg / κάτοικο): 62,5
Η Λευκορωσία ήταν στην επικαιρότητα τον περασμένο χρόνο επειδή ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ρωσίας στην εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά είναι επίσης σημαντικός καταναλωτής ζάχαρης, με τέσσερα διυλιστήρια που βρίσκονται εντός της χώρας.
6. Περού
Συνολική κατανάλωση (σε χιλιάδες μετρικούς τόνους): 1.595
Συνολική κατανάλωση κατά κεφαλήν (σε kg / κάτοικο): 50,1
Καταναλώνοντας περίπου 1,6 εκατομμύρια τόνους ετησίως, το Περού είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ζάχαρης στη Λατινική Αμερική. Το 2018, το Περού επέβαλε υψηλότερο φόρο στα ζαχαρούχα ποτά για να αποθαρρύνει την κατανάλωση, λαμβάνοντας υπόψη τη σύνδεσή τους με μυριάδες ασθένειες.
Συνολική κατανάλωση (σε χιλιάδες μετρικούς τόνους): 1.670
Συνολική κατανάλωση κατά κεφαλήν (σε kg / κάτοικο): 50,0
Μια οικονομική μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ζάχαρης από το 2000-2012 αυξήθηκε ετησίως κατά 3,9%. Ενώ η δημοτικότητα της ζάχαρης παραμένει υψηλή στη χώρα, καταφεύγει σε εισαγωγές κυρίως καθώς οι εγκαταστάσεις παραγωγής στις χώρες δεν επαρκούν για να καλύψουν την υψηλή ζήτηση.
4. Κούβα
Συνολική κατανάλωση (σε χιλιάδες μετρικούς τόνους): 760
Συνολική κατανάλωση κατά κεφαλήν (σε kg / κάτοικο): 67,6
Παρόλο που η σοδειά της έχει καταστραφεί από τις αμερικανικές κυρώσεις, η αγάπη της Κούβας για τη ζάχαρη διασφαλίζει ότι εξακολουθεί να είναι μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη κατανάλωση ζάχαρης.
3. Μαλαισία
Συνολική κατανάλωση (σε χιλιάδες μετρικούς τόνους): 1.850
Συνολική κατά κεφαλήν κατανάλωση (σε kg / κάτοικο): 56,9
Η κατανάλωση ζάχαρης στη Μαλαισία συνεχίζει να αυξάνεται σημαντικά χρόνο με το χρόνο, καθώς περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν να μετακομίζουν σε αστικές περιοχές, όπου η κατανάλωση ζάχαρης είναι πολύ υψηλότερη, και αν συνεχιστεί η τάση, η Μαλαισία θα συνεχίσει να ανέρχεται στη λίστα των χωρών με την υψηλότερη κατανάλωση ζάχαρης. Σύμφωνα με το Knowledge Sourcing , η αγορά ζάχαρης της Μαλαισίας αναμένεται να φτάσει σε αξία 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων έως το 2028.
2. Βραζιλία
Συνολική κατανάλωση (σε χιλιάδες μετρικούς τόνους): 10.600
Συνολική κατανάλωση κατά κεφαλήν (σε kg / κάτοικο): 50,7
Η Βραζιλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και καταναλωτές ζάχαρης σε ολόκληρο τον κόσμο και θεωρείται ο μεγαλύτερος παραγωγός ζαχαροκάλαμου στον κόσμο, με περισσότερα από 400 εργοστάσια σε λειτουργία.
1. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Συνολική κατανάλωση (σε χιλιάδες μετρικούς τόνους): 2.015
Συνολική κατά κεφαλήν κατανάλωση (σε kg / κάτοικο): 214,4
Με κατά κεφαλήν κατανάλωση πολύ υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των χωρών με την υψηλότερη κατανάλωση ζάχαρης. Επί του παρόντος, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα ΗΑΕ είναι η απόρριψη ζάχαρης από την Ινδία, η οποία επηρεάζει τη βιομηχανία ζάχαρης στα ΗΑΕ. Εν τω μεταξύ, το διυλιστήριο ζάχαρης Al-Khaleej στο Ντουμπάι είναι το μεγαλύτερο ανεξάρτητο διυλιστήριο ζάχαρης σε ολόκληρο τον κόσμο.