Όταν οι μηλιές “κλαίνε” βελτιώνεται η παραγωγή

Για περισσότερο από έναν αιώνα, οι καλλιεργητές δένουν κλαδιά μηλιάς προς τα κάτω, όταν τα δέντρα είναι νεαρά, προκειμένου να βελτιώσουν την παραγωγικότητα των καλλιεργειών, καθώς είναι σπάνιο τα δέντρα να αναπτύσσονται φυσικά προς τα κάτω.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί ο μηχανισμός γιατί η κάμψη κλαδιών βελτιώνει τις αποδόσεις, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι η πρακτική βοηθά τις μηλιές να διαθέσουν περισσότερους πόρους όπως άνθρακα και άλλα θρεπτικά συστατικά για την αναπαραγωγική ανάπτυξη (άνθηση και καρποφορία) παρά για βλαστική ανάπτυξη (κλαδιά και φύλλα).

Τώρα φυτογενετιστές εντόπισαν μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που προκαλεί την αρχιτεκτονική του «κλάματος» – κλαδιά που αναπτύσσονται προς τα κάτω – στις μηλιές, ένα εύρημα που θα μπορούσε να βελτιώσει την παραγωγή φρούτων οπωρώνων. Η νέα μελέτη , που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plant Physiology, εντόπισε μια παραλλαγή του MdLAZY1A – ένα γονίδιο που ελέγχει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη του «κλάματος» στο μήλο.

«Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε αυτό το έγγραφο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αναπτυχθούν οι υπάρχουσες ποικιλίες μήλων κάπως προς τα κάτω ή/και με περισσότερα κλαδιά, ώστε να είναι πιο παραγωγικά και μπορεί να εξοικονομήσει κόστος εργασίας για το δέσιμο των κλαδιών», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Kenong Xu, αναπληρωτής καθηγητής στο School of Integrative Plant Science Horticulture Section στο Cornell Life Sciences AgriTech.

Η μετάλλαξη είναι σπάνια και εμφανίζεται σε λιγότερο από το 1% των δέντρων αλλά οι ερευνητές εξέτασαν τα παρατηρήσιμα χαρακτηριστικά σε περισσότερους από 1.000 απογόνους ποικιλιών που «κλαίνε» και χώρισαν αυτούς που εμφάνιζαν κλάμα έναντι κανονικής ανάπτυξης. 

Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν προηγμένες τεχνικές γενετικής αλληλουχίας για να συγκρίνουν τους δύο πληθυσμούς για να εντοπίσουν τον γενετικό προσδιοριστή.

Τώρα που η μετάλλαξη – μια υποκατάσταση ενός μόνο νουκλεοτιδίου στο γονίδιο MdLAZY1A – έχει εντοπιστεί, οι γενετιστές φυτών μπορεί να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων CRISPR/Cas-9 για να αναπτύξουν ποικιλίες με ανάπτυξη που μοιάζει με κλάμα, είπε ο Xu.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις